Stovky řeckých rodin prožívají po ničivém požáru noční můru. Přišli o své blízké i o majetek

Řecká obec Máti ve východní Attice se jen pomalu vzpamatovává z ničivého požáru z minulého týdne, při kterém zemřelo víc než 90 lidí. Tak tragickou bilanci způsobenou ohněm Evropa nezažila od roku 1900. Víc než tisíc domů je určeno k demolici a stovky dalších potřebují opravu.

Sakelariovi na schodech u terasy ohořelého domu nejdřív kroutí hlavou a nechtějí se se mnou vůbec bavit. Pak ale poleví. Dům má prý statiku v pořádku, půjde opravit. Oheň je ale připravil o dvě auta a dva sklady se zbožím, ukazují na ohořelý vrak uprostřed zahrady. Sami prý unikli na poslední chvíli.

Evropa čelí následkům změny klimatu, ale příliš o nich slyšet nechce

Horké počasí dokáže byt pěkně rozžhavit

Evropu zasáhla vlna extrémních veder a sucha. Ničivé požáry má za sebou Řecko i Švédsko, zemědělci hlásí rekordní ztráty. Vědci vidí v těchto příznacích důsledek globálního oteplování. Komentátoři evropských deníků ale mají pocit, že Evropané před tímto tématem opět strkají hlavu do písku.

Když se vaří moře

Pak už to ale paní Sakelariové nedá a zážitky se z ní i několik dní po požáru doslova hrnou. Vypráví, že před jejich domem shořelo ještě třetí auto, ve kterém jela nějaká žena. Hořela mu všechna kola, a tak pan Sakelariu vyběhl ven, aby řidičku z auta vytáhl.

Jenže žena utekla na špatnou stranu, a když narazila na zahradu, nedokázala otevřít vrátka k moři. Křičela, že tam umře, ať jí někdo pomůže. Nakonec jí stihli vrátka otevřít a vběhli společně do moře.

Paní Sakelariová vzpomíná, jak voda hned u pobřeží horkem bublala, doslova vařila. A na hladinu se snášel hustý kouř. Z vody je po nějaké době vyzvedl člun z Néa Mákri a odvezl je do bezpečí.

Jako by po nebi jezdila auta

Pan Sakelario se ptá, pro jaké rádio natáčím. Nechce, abych nic fotil ani natáčel na mobil. V Máti se to po požáru hemžilo reportéry a místní jsou na to už po několika dnech citliví.

Pak zase pokračuje jeho žena. Na peníze teď prý rodina nemyslí. Ztratili při požáru přátele, rodinu. Namále měl i jejich dvaadvacetiletý syn, který kousek od nás vyměřuje dům kvůli opravám.

Thomas Kulidakis: Hledání viníka tragických požárů v Řecku

Následky požárů v Řecku

Počet mrtvých, zraněných a nezvěstných, které za sebou zanechaly hrůzné požáry v Řecku neustále narůstá. Je tedy logické, že se v Řecku i zahraničí zvažuje, kdo a co za tragédii nebývalých rozměrů může.

Paní Sakelariová vypráví, že byl ohromný vítr. Jako by prý po nebi jezdila auta. Ve vedlejším domě zůstala sousedka, která byla po operaci kyčle, a tak se pro ni syn vrátil. Z horka se mu ale začaly roztékat pantofle, a tak mu museli hodit jiné boty.

Když se sen změní v noční můru

Sakelariovi sice mají ještě byt ve městě, jejich dům v Máti původně fungoval jen jako letní. Posledních 25 let v něm ale bydleli nastálo, protože chtěli být blízko moře. Teď se ale jejich sen proměnil v noční můru.

Místní úřady stále pohřešují víc než dvě desítky lidí. Žena říká, že se teď bude bát chodit do moře, aby z něj nevyplavala mrtvá těla. A dodává, ať bůh pomáhá všem lidem, aby nic takového nemuseli zažít.

Nejvíce lidských životů si požár vyžádal v obci Máti asi 30 kilometrů východně od Athén.
autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio