Stovky milionů korun budou stát chystané opravy památek v Plzeňském kraji

28. březen 2018

Státní památky v Plzeňském kraji plánují opravy za stovky miliónů korun. Obnova čeká kláštery v Kladrubech a Plasích nebo statek U Matoušů v Plzni.

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Letos to bude i svátek památkový. Všechny státní památky se totiž právě v tento den otevírají lidem. Hrady, zámky nebo kláštery připravily pro turisty nové prohlídkové okruhy a desítky kulturních akcí. Národní památkový ústav ale plánuje i další opravy. Například na zámku v Červeném Poříčí vybudují nové topení s kotelnou, zámek Švihov zpřístupní věž a zámek Manětín začne s obnovou oranžerie.

Speciální skupinu mezi památkami tvoří kláštery Plasy a Kladruby a statek U Matoušů v Plzni-Bolevci. Všechny tři areály získaly na svou obnovu evropskou dotaci z programu IROP. Díky tomu je čeká rekonstrukce celkem za více než čtvrt miliardy korun. Oprava statku U Matoušů by podle památkářů mohla začít už v létě tohoto roku.

„Je to mimořádně důležitá venkovská usedlost, která je na návsi uprostřed plzeňského sídliště. Je dlouhodobě neudržovaná, ve špatném stavu. Během dvou let celý ten statek kompletně opravíme, vybavíme ve smyslu prohlídkové trasy, která bude seznamovat návštěvníky s životem na vsi. Taky se tam budeme chtít věnovat tradičnímu venkovskému roku se všemi svátky, slavnostmi i každodenností," popsal plány na statku U Matoušů vedoucí regionálního pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Oprava statku přijde na 40 milionů korun. Třikrát tolik, zhruba 120 milionů bude stát obnova části kláštera Kladruby u Stříbra. Tady je v plánu obnova starého konventu s rajským dvorem a části nového konventu. Vznikne navíc i okruh zaměřený na klášterní život a expozice věnovaná rodu Windischgrätzů.

V Plasích opraví opatskou rezidenci, turistům před tím se mimořádně otevře v létě

„Začneme s prováděcí dokumentací, projektovou, pak bude vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele. Předpokládám, že někdy na podzim bychom mohli začít se stavebními pracemi. Paralelně s tím běží restaurování mobiliárních předmětů, které budou součástí expozice," uvedl kladrubský kastelán Milan Zoubek.

Na rekonstrukci se chystají také v Plasích. Za evropskou dotaci tam opraví především opatskou rezidenci, kterou po zrušení kláštera využíval kancléř Metternich. V tuto chvíli tam dokončují dokumentaci pro provedení stavby, pokud vše půjde hladce, mělo by výběrové řízení na dodavatele být zhruba v červnu nebo červenci.

„A pokud to velmi dobře půjde, berme to jako zbožné přání, tak bychom na podzim někdy ke konci roku předali staveniště. Mezitím ještě dobíhají určité průzkumy a pracuje se na prohlídkové trase, která tam vznikne. Teď se shánějí všechny potřebné dokumenty k tomu, aby se mohly restaurovat obrazy, plastiky, nábytek a podobné věci," vysvětlil aktuální situaci kastelán kláštera Plasy Pavel Duchoň.

Také tato obnova bude stát bezmála 120 milionů korun. Ještě než začnou opravy, mohou si opatskou rezidenci prohlédnout turisté. Přístupná bude zcela mimořádně při speciálních letních prohlídkách.

autoři: lum , sch
Spustit audio