Stovky dobrovolníků se chystají na tradiční úklid Beskyd

7. květen 2019

Prázdné PET lahve nebo třeba obaly od jídla budou uklízet dobrovolníci v Beskydech. Zítra tam začíná tradiční akce s názvem Poděkuj horám. Do hromadného úklidu by se měly zapojit tisíce dobrovolníků.

Letos se zaměří například na vyhozené pneumatiky a také na zmapování míst, na nichž vznikají černé skládky a kde je velkoobjemový odpad, který se nedá snadno odnést. Loni se akce zúčastnilo přes 3000 lidí.

Dobrovolníci se kromě obvyklých odpadků setkávají i s kuriózními nálezy. „Jsou to taky věci, které někdo zapomene, nebo si udělá radost – jako třeba nazdobený vánoční stromeček. Našli jsme také troubu zapuštěnou půl metru pod zem. Našli jsme i potápěčské ploutve,“ vzpomíná ředitelka spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

Na devíti sběrných místech dostanou dobrovolníci mezi 09:00 a 14:00 černé a žluté pytle zvlášť na směsný odpad a zvlášť na plasty. Sběrná místa budou například na dolní stanici lanovky Javorový v Třinci-Oldřichovicích, na horní stanici lanovky na Pustevnách nebo u hotelu Rajská bouda v Malenovicích. Podrobně informace najdou zájemci na facebooku nebo internetových stránkách spolku Čisté Beskydy.

Pomůže i Bordelapka

Naplněné pytle mohou sběrači vrátit na libovolném sběrném místě. Nasbíraný směsný a velkoobjemový odpad svezou obce nebo provozovatelé rekreačních areálů na skládku. Plasty poputují na třídicí linku a recyklaci.

„Novým pomocníkem pro letošní úklid je mobilní aplikace, se kterou lze zaznačit v mapě místo černé skládky nebo předmětu, který sběrači nedokážou vlastními silami odnést. Takzvanou Bordelapku stáhnete v Google Market a AppStore,“ řekla Piechowicz. Mapu pak organizátoři předají obcím a majitelům pozemků, aby s černými skládkami mohli něco udělat.

Účastníci akce mohou také tipovat, kolik vyhozených pneumatik se jim podaří najít. Autor nejpřesnějšího tipu dostane odměnu. Po úklidu se od 12:00 do 18:00 uskuteční party v areálu koupaliště Sluníčko na Ostravici.

autor: Lukáš Kaleta | zdroj: ČTK
Spustit audio