Stoprocentní čokoláda je masakr, ale nejlíp se na ní pozná kvalita. Tam už chuť nemáte čím okecat, popisují majitelé čokoládovny

21. červenec 2022

Lada a Pavel Bartošovi z Kutné Hory jsou zakladatelé muzea a výrobci čokolády Lidka. Jejich čokoláda získala v mezinárodní soutěži výrobců čokolády International Chocolate Awards čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. „S čokoládou mi je dobře celý život,“ usmívá se Lada Bartošová. „Má povzbuzující účinky, zvedá náladu, je velmi zdravá. Kakaové boby patří mezi superpotraviny. Každý by měl povinně jíst čokoládu,“ dodává s úsměvem.

V letech 1926 a 1927 už Lidka získávala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii. V čem byla ta tehdejší čokoláda jiná?

Lada: Myslím, že se dneska té čokoládě hodně podobáme, proto znovu slaví úspěchy. Lidka byla vždycky hrozně hladká a jemná, což byl průvodní znak už od první republiky. To máme dnes taky. Myslím, že tím vždycky vynikala a vyniká do dneška.

Čtěte také

Používáte některé recepty z tehdejší doby?

Lada: Nemáme úplně ty receptury, ty se nedochovaly. Ale díky pamětníkům a archivům máme základní technologické postupy – teploty pražení, doby mísení. To všechno zůstává zachováno.

My laici rozeznáváme čokoládu hořkou, mléčnou a tu na vaření...

Lada: Mňam. (směje se) My zase rozeznáváme čokoládu kvalitní a nekvalitní. A není vlastně důležité, jestli je bílá, mléčná, tmavá, ale jenom jestli je udělaná dobře a z kvalitních surovin.

A ta na vaření je co?

Lada: Ta je mnohdy paradoxně jedna z nejlepších. Ale nedá se to unisono říct. Dneska všichni znají pojem belgická čokoláda, to už taky není ten pojem, co to bývalo. My si opravdu spíš hlídáme, aby čokoláda byla z kvalitních surovin. Když máte kvalitní surovinu na začátku, je z toho vždycky výrazně lepší jídlo.

Co se hodnotí u čokolády?

Lada: To samé jako u vína. Jsou to hodně ovocné, květinové tóny, ale i tóny různých typů alkoholu, burbonu, portského... Je to opravdu úplně stejné jako s vínem.

Historie kutnohorské čokoládovny je v prodejně manželů Bartošových všudypřítomná

Pavel: Na druhou stranu tam můžou být i hořčejší nebo výraznější tóny, dřevité, zemité, to všechno v čokoládách může být.

Lada: Kouřové...

Ta, která získala zlatou medaili, to je stoprocentní čokoláda?

Lada: To je stovka. To už je takový masakr. Je to hrozně intenzivní, hrozně hořké. Stovku ocení ti, kteří jsou zvyklí jíst čokolády, které mají třeba 80, 90 a víc procent. Někdo, kdo je zvyklý jíst mléčnou čokoládu, a teď by ochutnal tu stovku, tak bude možná trošku trpět.

Ale z pohledu výrobce čokolády, když chceme poznat kvalitu toho, kdo čokoládu vyrábí, a jeho čokolády, tak nejlíp se to posuzuje právě na stoprocentní čokoládě, protože tam už tu chuť nemáte čím okecat. To ukazuje, jak máte kvalitní surovinu a jak dobře to děláte.

Kde skončili původní zakladatelé čokoládovny Lidka? Z čeho se vyrábí bílá čokoláda? K čemu se čokoláda v historii používala? A jak správně čokoládu uchovávat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , vma

Související