Stop ruskému plynu? Rusko to poškodí v delším horizontu, zato Evropu hned, upozorňuje ekonom Dvořák

6. duben 2022

Kdyby Evropská unie přestala odebírat ropu a plyn z Ruska, dlouhodobě by to Ruské federaci uškodilo, je přesvědčený rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák. „Zásadně by ji to poškodilo. Jenže v delším horizontu. Zatímco na Evropu by to dopadlo okamžitě. V tom vidím rozdíl a je jasné, že čas hraje poměrně významnou roli i ve schopnosti adaptovat se,“ upozorňuje ekonom.

„Někdy se nám může zdát, že Evropa váhá. Ale já myslím, že zodpovědný politik to chce mít ve chvíli, kdy dělá razantní krok, trochu domyšlené, co to bude znamenat,“ hájí Dvořák reakci Západu na události na Ukrajině včetně toho, co se odehrálo ve městě Buča.

Čtěte také

Rusko navíc požaduje, aby platby za suroviny odváděl Západ v rublech. I proto se může stát, že Kreml dodávky do Evropy zastaví. 

„Spousta z toho, co jsme si ještě před nedávnem nedokázali představit, je dnes realitou. A vždy bude platit, že až to přijde, bude si s tím Evropa muset poradit. A já jsem v tomhle optimistický. Ale chápu, že ve chvíli, kdy má Evropa ještě volbu, tak to rozhodování není vůbec jednoduché,“ říká Dvořák o možnosti, že by to byla Evropská unie, kdo odběratelský řetězec z Ruska přeruší.

„Není to nic nového, všichni si to uvědomují. Jenže je to i oblast, která by bohužel zasáhla i Evropu. Hledat v tomto správné řešení je nesmírně těžké,“ dodává rektor.

Sankce proti propagandě

Dosavadní sankce Západu podle Dvořáka ruskou ekonomiku nesporně zasáhly.

Čtěte také

„Myslím, že to musí být pro každého viditelné. Ale otázkou je, jestli to má, nebo může mít ten účinek, který bychom očekávali. Myslím, že v kombinaci se státní propagandou budou účinky sankcí nějak omezené. Minimálně u části obyvatel to totiž spíš vyvolává negativní reakci vůči Západu. Viníka zkrátka lidé vidí někde jinde. A pak se nedá v kratším horizontu očekávat, že by sankce měly ten dopad, jaký bychom si všichni přáli,“ stýská si rektor VŠE.

Poslechněte si Řečí peněz Václava Pešičky.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.