Století Miroslava Zikmunda. Muzeum ukazuje umění spojené s cestovatelskou dvojící

Muzeum Jihovýchodní Moravy se zaměřilo na umělecká díla inspirovaná životem a dílem Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo výstavu u příležitosti stého výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda.

Miroslav Zikmund oslaví sto let 14. února.

Expozice se podle kurátorky Magdaleny Preiningerorové zaměří na umělecká díla inspirovaná životem a dílem Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

"Protože je už těžké přijít s něčím novým, máme stálou expozici, kde máme ty nejzajímavější věci, loni v létě byla cestovatelská expozice, tak nás napadlo, že bychom mohli využít umělecká díla, která vznikla (a jsou) inspirovaná cestami nebo samotným panem Zikmundem nebo Hanzelkou," uvedla Preiningerová.

Lidé si mohou prohlédnout například plastiky zachycující cestovatelskou dvojici, portréty i kresby inspirované cestami Hanzelky a Zikmunda. "Jde o české autory kromě obrázku, který dostal Zikmund při návštěvě Habeše, dnešní Etiopie, v roce 1947. Ještě je zde jeden portrét, který nakreslil ruský umělec v roce 1963," uvedla kurátorka.

Výstava inspirovaná životem a dílem Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda

Do kreslení, malování či modelování se mohou pustit také návštěvníci výstavy. Vystavena je také drátěná konstrukce vozu Tatra, která vznikla na objednávku pro dřívější výstavu věnovanou Zikmundovi v nedalekých Napajedlech.

Zikmund na výstavu také zapůjčil několik obrazů ze své vily. Nechybí ani portrét Zikmunda coby patnáctiletého chlapce z roku 1934, jehož autorem byl jeho starší kamarád. Promítá se také smyčka složená ze stovky fotografií. "Začíná to křestním listem, první fotografií ani ne ročního Zikmunda. Jsou tam fotografie ze soukromí, rodinné, z cest, oficiální, s přáteli," uvedla kurátorka.

Hanzelka (1920 až 2003) a Zikmund podnikli první cestu v letech 1947 až 1950. Navštívili spolu více než osmdesát zemí, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo. Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim bylo zakázáno cestovat i publikovat. Po pádu komunistického režimu se Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku.

Výstava inspirovaná životem a dílem Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda

autor: Miroslav Urubek

Související