Stojíme za sankcemi, ale mělo by se o nich diskutovat, říká Vondráček (ANO) po návratu z Ruska

17. říjen 2018

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO se vrátil ze zahraniční cesty do Ruska, kde se sešel i s šéfy obou komor parlamentu, kteří jsou kvůli anexi Krymu na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států.

Vondráček uvádí, že s oběma mluvil právě i o anexi Krymu a válce na východní Ukrajině. „Nebyly to jednoduché dialogy, ale pokud se spolu chceme bavit, tak mezi námi nesmějí být žádná tabu,“ podotýká.

„Byl jsem stručnější, odkázal jsem na fakt, že jsme členy NATO a Evropské unie, a tím je daná naše pozice. Musíme být čitelní pro naše spojence. Na to jsem dostal odpověď, že tato pozice je respektovaná, mají ale silný pocit, že jejich tvrzením není věnována taková pozornost jako tvrzením druhé strany,“ dodává.

V Moskvě jsem řekl, že stojíme za sankcemi a naše pozice je neměnná. Důvody, proč byly sankce vyhlášeny, trvají a dokud se to nezmění, tak není důvod je rušit.
Radek Vondráček

Thomas Kulidakis: Tři základní výzvy před ministrem zahraničí Petříčkem

Tomáš Petříček

Nový ministr zahraničí to nebude mít jednoduché. Šéfování české diplomacie se ujímá v nelehkých časech.

Pokud jde o sankce, Vondráček je nezpochybňuje, ale v souladu se závěry schůzky nejvyšších ústavních činitelů s prezidentem Milošem Zemanem by prý bylo dobré, aby se nepokračovalo v tzv. tichém protokolu, ale aby se na unijní úrovni o prodlužování sankcí diskutovalo.

„Čeští podnikatelé mi potvrdili, že se objevují ruští podnikatelé podporující sankce, protože chrání jejich zemědělství, které není tak dotované. Masivně investovali do technologií, které z velké části dodávají země Evropské unie, které dialog s Ruskem vedou,“ zdůrazňuje Vondráček.

Má cesta výsledky?

Účelem cesty bylo právě navázat vztahy a politický dialog, protože Rusko celých deset let nenavštívil žádný představitel českého parlamentu, a ministr zahraničí nepřijel dokonce třináct let.

Rusko už není globální velmoc, zrušme sankce a obchodujme, vyzývá poslanec KSČM Pawlas

Andrej Babiš, Miloš Zeman a Radek Vondráček

Na Pražském hradě se sešli ústavní činitelé, aby jednali o české zahraniční politice. Snaží se prezident Miloš Zeman převzít pevněji její otěže v době, kdy ministerstvo zahraničí nemá šéfa na plný úvazek?

„Chtěl jsem srovnat krok s Německem, Francií nebo Itálií, které pracovní dialog s Ruskem vedou. Jsme nezávislá země patřící na západ Evropy a máme plné právo se účastnit diplomatických vztahů,“ zdůrazňuje.

Členové poslanecké delegace prý jednali o zlepšení zdravotní péče o české občany v Rusku, sdílení informací nebo pojištění. Díky jejich iniciativě nyní bude podle Vondráčka možné, aby se problematika řešila na úrovni příslušných ministerstev.

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková na schůzce otevřela téma dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Vondráček podle svých slov reagoval tak, že v soutěži by měla rozhodovat cena a kvalita, a ne geopolitické vlivy. „Řekla, že to respektuje. Lobbing ani nepatří do formátu té schůzky, byla opravdu zdvořilostní,“ vysvětluje.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.