Stod na jižním Plzeňsku trápí nedostatek dobrovolných hasičů

26. únor 2019 14:15

Hasí požáry, vyprošťují oběti dopravních nehod, pomáhají s organizací poutí a dalších kulturních akcí. A za to všechno nemají vůbec nic. Možná, jen dobrý pocit. Ne nadarmo se dobrovolným hasičům říká Dobráci.

Ve Stodě na jižním Plzeňsku chybí dobrovolní hasiči. Už několik let pracuje místní jednotka jen ve třinácti lidech. Teď se tu sice zaškolují dva nováčci, jenže, stále je to málo. „Naší prací je nejen jezdit k zásahům, ale musíme se i starat o naši techniku, aby byla akce schopná. Celkem je nás tu 15, a to včetně dvou nových členů, kteří jsou ale stále ve zkušební době. Do ideálního stavu nám ještě minimálně dva hasiči scházejí,“ řekl vedoucí jednotky dobrovolných hasičů Stanislav Klimek.

Než se z nováčků stanou plnohodnotní hasiči, musí projít zhruba dvou až tříměsíčním základním školením. „Musí například absolvovat školení na dýchací přístroj, zkoušku na motorové pily, potřebuje řidičský průkaz typu C, strojnické zkoušky, aby mohl jezdit s vozidlem. Musí se naučit ovládat auto při zásahu, pouštět a zastavovat vodu, pouštět pěnidlo a mnoho dalšího. Je toho mraky,“ popsal Stanislav Klimek.

Děti ve Stodu dávají přednost počítačům

Kvůli nezájmu nefungují ve Stodu ani hasičské kroužky pro děti. „Máme tady dům dětí, který nabízí počítače a další podobné zájmové činnosti. Hasičský kroužek je na druhém místě, a to ty děti tolik nebaví. Musí se naučit vázat uzle, poznávat určité topografické značky, pracovat s buzolou a podobně, a to se jim v dnešní době moc nechce,“ uvedl jeden ze stodských dobrovolných hasičů Tomáš Bittner.

Pokud by měl někdo zájem přihlásit se k dobrovolným hasičům, musí splnit několik podmínek. „Věk minimálně 18 let, trestní bezúhonnost, zdravotně způsobilý, nesmí mít závratě, nesmí mu být špatně, když vidí krev, protože se občas setkáváme s věcmi, které nejsou pěkné na pohled,“ dodal vedoucí stodské jednotky Stanislav Klimek.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio