Stíhání Musely v kauze MUS bude zřejmě přerušeno, podle znalců má vážnou duševní poruchu

18. duben 2016

Policie zřejmě nebude dál stíhat bývalého lobbistu a obchodníka se zbraněmi Pavla Muselu. Ten je obviněn kvůli podezření z korupce při privatizaci Mostecké uhelné společnosti a hrozí mu trest až pět let vězení. Před osmi lety měl těžký úraz hlavy a nový znalecký posudek potvrdil, že kvůli tomu stále trpí vážnou psychickou poruchou a ztrátou paměti.

Pavel Musela měl zbraně vždycky rád. Nejenže s nimi obchodoval, ale také lovil. Se svým známým jednoho říjnového dne roku 2008 vzali pušky a vypravili se na posed. O pár hodin později už bývalý zbrojař ležel pod stromy s rozbitou hlavou. Jeho společníka policie obvinila z pokusu o vraždu. Soud ho nakonec osvobodil pro nedostatek důkazů. Šlo prý spíš o nehodu.

Bývalý detektiv Michal Ratajský, který tehdy případ vyšetřoval, o tom dodnes pochybuje:

„Jsem naopak bytostně přesvědčen o tom, že se o žádnou nešťastnou nehodu nejednalo. Nepochybně šlo o trestný čin ublížení na zdraví nebo – podle mě – pokus o vraždu.“

Musela byl zdatným lobbistou s vazbami na politiky. V kontaktu byl s expremiérem Stanislavem Grossem nebo ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem. Hodně toho věděl, hodně mohl dosvědčit a možná i proto spadl z posedu. Teď už každopádně nic neřekne.
Po úrazu trpí poruchou osobnosti, chování a ztrátou paměti. Dosud se to nezlepšilo, takže policie aktuálně navrhla přerušit proti bývalému zbrojaři trestní řízení.

„O tom návrhu bude teď státní zástupce rozhodovat, jakmile nám bude předložen spisový materiál, takže je otázkou času, kdy to rozhodnutí padne,“ říká státní zástupce Petr Šereda.

Policie obvinila Muselu z korupce v případu privatizace mosteckých dolů v roce 2013. Podle ní měl uplatit třemi miliony korun bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru, který připravoval pro rozhodnutí vlády o prodeji dolů v roce 1999 některé podklady. Peníze přitom pocházely z obří provize, kterou Musela dostal po souhlasu vlády od kupce, společnosti Appian.

Sýkora, obviněný z přijímání úplatku, ale vinu odmítá:

„Neovlivňoval jsem žádné řízení ve prospěch Appianu. Nepříslušelo mi to, nebylo to v mé kompetenci. Nebyl jsem při žádném procesu, který by směřoval k tomu, že stát prodal minoritní podíl Mostecké uhelné společnosti.“


Soud v kauze MUS se týkal její privatizace v roce 1999, kdy český stát prodal manažerům skoro polovinu akcií společnosti za 650 milionů korun. Později se objevilo podezření, že manažeři peníze na nákup akcií nelegálně vyvedli z MUS a následně byly vyprány ve Švýcarsku, což začala v roce 2005 prošetřovat švýcarská policie. V této souvislosti švýcarské úřady zablokovaly 600 milionů švýcarských franků.

Peníze od lobbisty byly údajně jen směnou korun z rodinných úspor na dolary.

„Dle mého názoru v trestním spisu není žádný důkaz, který by dokazoval, že se tak stalo. Dokonce tam není ani žádný důkaz, který by nasvědčoval tomu, že by se tomu tak vůbec mohlo stát,“ odmítá obvinění z korupce Muselův advokát Lukáš Eichinger.

Znalci zkoumali Můselův zdravotní stav hned několikrát. Podle jednoho z posudků se prý nedalo vyloučit, že výpadky paměti zveličuje a své potíže trochu přehání. Pamatoval si totiž třeba Stanislava Grosse, ale nevzpomněl si na dceru. Proto ho také policie obvinila. Jenže nové zkoumání týmu lékařů už jakékoliv simulování vážného stavu vyloučilo.

„Posuzovaný trpí nadále naprosto zásadní poruchou, kterou diagnostikujeme jako nespecifická organická porucha osobnosti. Nedomníváme se, že by simuloval. Není schopen rozumět smyslu vyšetřování ani případnému soudnímu líčení,“ zní závěr nového posudku.

V budoucnu může trestní řízení pokračovat

Dnes žije Pavel Musela se svou rodinou, která se o něj stará. Střílet na zvěř už nemůže, stejně jako nemůže dělat stamilionové obchody se svou zbrojní firmou Pamc. Nemůže ani chodit na schůzky s politiky. Soud mu kvůli nesvéprávnosti určil opatrovníka, jeho dceru. Sám může rozhodovat jen o útratě do 2 tisíc korun měsíčně.

„Ten jeho projev vypadá jako projev dítěte. Nebo člověka, který kombinuje nějaké soudy nebo informace, které jsou naprosto vytržené z kontextu a nedávají smysl. On není schopný popsat přítomný děj, natož aby si mohl vzpomenout nebo rekonstruovat, co se dělo v minulosti,“ popisuje právník rodiny Lukáš Pospíšil.

Policie si přesto nechává otevřená vrátka pro případ, že by se Pavlu Muselovi paměť vrátila a jeho stav se zlepšil. Trestní řízení proti němu jen přerušila. V budoucnu v něm může kdykoli opět pokračovat.

Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci předpokládá, že na konci června nebo v červenci by mohl být spis předložen státnímu zástupci.

„Předpokládáme s návrhem na podání obžaloby. Potom bude tento návrh posuzováván. Pokud bude obžaloba zpracovávána, tak si to také vyžádá nějakou delší dobu. Soud by mohl kauzu projednávat nejdřív někdy v polovině roku 2017,“ odhaduje Šereda.

Kromě české linie běží vyšetřování i ve Švýcarsku, kde už na podzim roku 2013 padnul nepravomocný verdikt, který manažery Mostecké uhelné trestal za podvody a praní špinavých peněz.

„Tam je to odvolací řízení specifické, protože v prvním stupni rozhodoval Nejvyšší soud. Je tedy trochu omezené a probíhá neveřejně. Žádné informace o něm nemáme. O švýcarském trestním řízení jsme informováni oficiální cestou, prostřednictvím justičních orgánů,“ vysvětluje Šereda.

„Švýcarský verdikt je analýzou skutkových okolností, zajištění důkazů. My čerpáme v podstatě z velmi podobného zdroje důkazů. Je to pro nás pomocné vodítko,“ dodává Šereda.

Kauza Mostecká uhelná společnost (MUS)
autor: jkl
Spustit audio