Stezka Valaška na Pustevnách se otevře příští týden. Starostové se bojí davů lidí s auty

Součástí stezky je zřejmě nejdelší skleněná vyhlídková plošina v Evropě nebo 150 metrů dlouhý zavěšený "himálajský" chodník.

Turisté na Pustevnách budou mít od příštího týdne možnost podívat se do okolí pěkně z výšky.

Nad známým horským centrem vyrostla během dvou let Stezka Valaška, dřevěný chodník zakončený vyhlídkovou věží. Otevře se ve středu. Lokalita přitom hlavně v létě trpí pod náporem návštěvníků.

Stezka v oblacích na Pustevnách je hotová, otevřít se má v lednu. Desítky tisíc lidí zatím láká Jurkovičova rozhledna

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Zatímco Jurkovičova rozhledna láká rok od roku víc lidí, stezka na Pustevnách se na otevření teprve připravuje.

„Snažili jsme se stezku zasadit do přírody, aby nemusela ustupovat. Takže pro 610 metrů dlouhou stezku padlo kolem 10 zdravých stromů a asi 15 stromů, které už měly zlomené špičky nebo byly na základě dendrologického posudku špatné. Věž je vysoká 22 metrů,“ uvedl jednatel společnosti Beskydská panoramata Petr Káňa.

Součástí stezky je zřejmě nejdelší skleněná vyhlídková plošina v Evropě nebo 150 metrů dlouhý zavěšený "himálajský" chodník.

Plány na stezku vznikaly pět let, stavět se začala v létě roku 2017. Stezka se budovala se souhlasem památkářů, aby nenarušila krajinný ráz Pusteven. Stavba musela být přerušena například kvůli hnízdění ptáků. Celkové náklady dosáhnou zhruba 50 milionů korun.

"Musela se udělat studie o krajinném rázu, jeden její závěr byl, že musíme věž snížit. A my jsme udělali ještě něco nadstandardního. Věž je ještě zapuštěná do terénu směrem dolů, takže nevyčnívá,“ uvedl další jednatel společnosti Beskydská panoramata Zdeněk Kořistka.

Pustevny budou jiné. Poslechněte si, co vše se na jednom z nejoblíbenějších beskydských míst změní

Stánky na Pustevnách

Pustevny by se měly kompletně změnit do deseti let.

Pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David řekl, že biskupství vstoupilo do projektu jako hlavní investor mimo jiné proto, že stezka stojí na jeho pozemcích.

"Druhý důvod: Stezka Valaška je turistická atrakce, která dostane lidi, rodiny z domovů do přírody," řekl David.

Starosta Jiří Novotný z Trojanovic je z nové atrakce trochu rozpačitý. Pozitivní vliv může mít podle něj v zimě.

Kvůli suchu se totiž letos na Pustevnách nelyžuje a počet návštěvníků klesl. V jiných částech roku to ale bude horší. „Ta Lokalita, která je přetížená, bude možná přetížená ještě více. Je krize s parkováním. Lidé si zvykli prostě všude dojet auty,“ uvedl Novotný.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související