Stažení Šmardovy nominace situaci v české politice neřeší, myslí si Bartoš

20. srpen 2019

Podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše je mezi ČSSD a ANO celá řada sporných otázek. V podobné situaci se tak koalice může ocitnout za 14 dní klidně znovu.

Čtěte také

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se včera vzdal nominace na ministra kultury. Na tento post jej nominovala ČSSD už před čtvrt rokem. Prezident Miloš Zeman s jeho jmenováním otálel. V minulých dnech pak oznámil, že Šmarda prý nesplňuje základní předpoklady pro vedení rezortu. 

„Ukazuje se jediné – opět zvítězil prezident Zeman. Jak na úkor předsedy ČSSD, tak vůči premiérovi, který nakonec musel své dřívější výroky velmi silně korigovat,“ komentuje dění Bartoš. Premiér Andrej Babiš původně se Šmardovou nominací souhlasil, po dovolené už ale tvrdil, že už ho ve svém kabinetu nechce.

Šmardův krok naopak vítá místopředseda hnutí ANO Jan Volný: „Ta situace samozřejmě není příjemná. Myslím si, že to od Šmardy byl velice korektní krok a celou situaci to možná uklidní.“

Spor nejen o ministra

Podle Bartoše ale ani v tuto chvíli problémy koalice nekončí: „Předseda ČSSD Jan Hamáček prohlásil, že chybí peníze na digitalizaci. Stále je tady otázka finální verze auditu Evropské komise. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zas dřív tvrdila, že pokud se potvrdí střet zájmů, nechce ve vládě setrvat.“

Čtěte také

S tím už ale Volný nesouhlasí. Jako jediný problém v tuto chvíli vidí otázku rozpočtu. Jednání o něm však prý úspěšně vrcholí.

„I ministerstva vedená sociální demokracií se byla schopná s Alenou Schillerovou (za ANO) dohodnout. Dnes je na programu poslední klíčové jednání s Maláčovou.“

„Pokud nějak zvládneme rozpočet, myslím si, že dovládneme až do konce volebního období,“ říká Volný.

Úspěšná vláda

Místopředseda ANO věří, že ČSSD ve vládě zůstane. Aby mohla nadále prosazovat svá klíčová témata. „Tato vláda je úspěšná. Sociální demokracie je platný člen vlády a prosadila si spoustu svých témat,“ věří.

Předseda opozičních Pirátů ale poukazuje na výroční zprávu Národního kontrolního úřadu. „Hovoří se tady o úspěšné vládě, ale úspěchy za rok 2018 se vešly na šest řádků. To, co se podařilo, navíc spíš souvisí s vývojem ekonomiky jako celku,“ dodává Bartoš.

Poslechněte si celý duel předsedy Pirátů Ivana Bartoše s místopředsedou ANO Janem Volným. Dozvíte se mimo jiné, jaký je vztah premiéra Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, nebo proč předseda Pirátů požádal prezidenta o osobní schůzku. Ptal se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související