Stávková pohotovost zdravotnických odborů: podporují jihomoravské záchranáře, stěžují si na šikanu

8. únor 2017

Odboráři svazu zdravotnictví a sociální péče vyhlásili celorepublikovou stávkovou pohotovost. Zhruba 30 tisíc členů tím podporuje zaměstnance jihomoravské záchranné služby, kteří dlouhodobě kritizují své vedení. Podle odborů nadřízení záchranáře šikanují a přetěžují. Vadí jim taky časté kontroly. Odboráři požadují také odchod ředitele jihomoravské záchranky Milana Klusáka. Ten odstoupit nehodlá.

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že za pravdu dala zaměstnancům i kontrola krajského úřadu. „Potvrdila, že zaměstnavatel má neplatné pracovněprávní předpisy, že je tam diskriminace v odměňování, že byly zaměstnancům neoprávněně udělovány výtky za pracovní pochybení, která nenastala,“ vyjmenovala Žitníková.

Kraj i vedení jihomoravské záchranné služby kritiku odmítají. Stávkovou pohotovost vnímají jako nátlak, nicméně jsou připraveni s odbory jednat. Odboráři požadují i odchod ředitele jihomoravské záchranky Milana Klusáka. Ten to považuje za vydírání ze strany odborů a odstoupit nehodlá.

„V tuto chvíli nevidím nutnost, abych já sám odstoupil. Nechme prostor k tomu, ať se jedná, a je i na zřizovateli, aby se rozhodl, jakým způsobem chce v této věci pokračovat. Já jsem byl jmenován radou Jihomoravského kraje a ta má právo mě kdykoli odvolat. Vyčkejme na to, jaké kroky vedení kraje v této záležitosti podnikne,“ říká Klusák.

Stávková pohotovost tamních záchranářů platí od loňského července. Požadují odchod ředitele a chtějí o situaci jednat s hejtmanstvím. Podle něj by ale spor měl vyřešit prostředník.

autor:
Spustit audio