Stavební skandál v Německu. Dožene daňového poplatníka k slzám účtenka za stovky milionů eur?

Hudba dokáže vzít člověka u srdce, dojmout ho a třeba i rozplakat. Pro takové zážitky staví v Hamburku uprostřed přístavu Labskou filharmonii s velkým koncertním sálem. Je to ale jeden z těch projektů, které jsou stejně tak krásné jako předražené. Daňového poplatníka tak může kromě hudby dohnat k slzám i účtenka za stovky milionů eur. Město, které stavbu platí, ji převezme začátkem roku 2017. Zpravodaj Pavel Polák s přilbou na hlavě se do této budovy podíval už teď.

Dělníci se tu hemží a všude panuje čilý ruch. Labská filharmonie je v nejvyšším bodě vysoká 110 metrů a v nejnižším 88 metrů. A to i proto, že střecha celé budovy se vlní stejně jako třeba moře nebo řeka Labe.

Labská filharmonie je pěkný projekt. Kromě koncertní síně tu budou také restaurace, hotel nebo soukromé byty. Celé to původně mělo stát 77 milionů eur, nakonec to bude však mnohem víc – kolem 800 milionů.

Město totiž vlastně ani nevědělo, co chce stavět, měnilo plán, přelo se s architekty i se stavební firmou. A například celý rok se proto vůbec nestavělo. Labská filharmonie je stavební skandál, ale krásný.

Čtěte také

Čtěte také

Za dva roky by tu měl stát dirigent

Teď tu však nezní klasika, ale turecký pop. Vstupujeme do velkého sálu, kde se stále ještě pracuje. Kvůli němu se celá budova stavěla. Už za dva roky by tu měl stát dirigent, za ním orchestr a okolo diváci. Mělo by se jich sem vejít 2150.

Za lešením jsme například objevili jeden z ohromných tlumičů, na kterých vnitřní koncertní sál sedí

Zatím je těžké si představit, jak v tomhle randálu bude znít hudba, ale prostor sálu je už teď skutečně působivý.

Za lešením jsme například objevili jeden z ohromných tlumičů, na kterých vnitřní koncertní sál sedí. Vypadá jako velká kovadlina, která odpruží jakékoliv nárazy a vibrace přenášené zvenčí.

A jak bude vypadat slavnostní otevření? O hudebním programu prý zatím není rozhodnuto, ale ví se, že první tu budou hrát filharmonici Severoněmeckého rozhlasu.

Výhled z budovy Labské filharmonie
autor: Pavel Polák
Spustit audio