Stavební buňky přebuduje prachatická radnice na bydlení pro uprchlíky. Azyl tam najdou čtyři rodiny z Ukrajiny

12. květen 2022 13:37

Postele, jídelní stůl a třeba i minikuchyňka. To všechno se vejde do stavebních buněk přizpůsobených pro bydlení. Prachatice se rozhodly je zrekonstruovat a nabídnout uprchlíkům z Ukrajiny.

„Tady je ve společné koupelně sprchový kout, udělali jsme tu i místo na pračku, je tu umyvadlo a takové základní společné vybavení pro dvě rodiny,“ ukazuje Petra Popová, tajemnice krizového štábu prachatického městského úřadu, jednou z pěti stavebních buněk.

Hned vedle stojí čtyři další buňky. Ty už budou sloužit přímo k bydlení. „Všechny jsou zatím prázdné, nicméně jsou vymalované, mají nově položená lina. Buňka má rozměr tři metry dvacet na šest metrů, takže jsme to uspořádali tak, aby se sem věci pohodlně vešly, aby tu čtyři osoby mohly bydlet i delší dobu,“ popisuje.

Čtěte také

Původně stavební buňky sloužily jako dočasné ubytování pro nepřizpůsobivé občany. Už nějakou dobu ale nebyly využívané. I proto potřebovaly úpravy. „Museli jsme začít elektřinou, nové rozvody, nové přímotopy plus úpravy vody, nový bojler. Náklady na buňky se pohybují kolem 120 tisíc, budeme žádat dotaci, kterou vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj na úpravy prostor pro nouzové ubytování uprchlíků,“ uvádí Petra Popová.

Buňky si přišel prohlédnout a přeměřit i truhlář Vladislav Sýkora, který do nich bude vyrábět kuchyňské linky. „Kuchyň bude jeden metr široká a zhruba metr sedmdesát vysoká. Je to taková provizorní kuchyňka na základní potřeby při vaření,“ říká.

Buňky se nachází na strategickém místě. „Je to blízko nádraží, v okolí je základní škola,“ potvrzuje Petra Popová. První rodiny by se mohly do zrekonstruovaných buněk v Prachaticích nastěhovat zhruba za dva týdny.

Spustit audio

Související