Stavba památníku v Letech u Písku může začít ještě letos, s vykoupením vepřína se nepočítá

26. srpen 2009

Stát by mohl pozemky pro stavbu památníku v Letech u Písku od okolních obcí vykoupit ještě letos. Aktualizovaný projekt prací na úpravě pietního místa kde za druhé světové války stál sběrný tábor pro Romy, posoudí vláda. Výstavbu má mít na starosti památník Lidice.

Podle mluvčí ministerstva kultury Viktorie Plívové by památník mohl být dokončený v příštím roce a už schválený rozpočet by překročit neměl: "Celá akce je vyčíslena na 21 milionů korun. Vláda tuto částku schválila již na svém květnovém zasedání a nepředpokládá se, že by měla být v příštím roce zvýšená. V podstatě je to rozpočet na práce až do jejich dokončení."

V první fázi by se měla mimo jiné upravit příjezdová cesta k místu a vzniknout parkoviště. Stát musí ale ještě vykoupit potřebné pozemky - ty patří okolním obcím. Jak Českému rozhlasu řekla starosta Letů u Písku Blanka Hlavínová, obce s prodejem souhlasí: "Zatím je vše ve fázi jednání, ale některé okolní obce už vyvěsily záměry o prodeji. Naše zastupitelstvo už to též odsouhlasilo. Snažíme se i nyní místo udržovat, i když za to nic nedostáváme. Určitě si zaslouží pravidelnější údržbu, což splní převod pod památník Lidice."

Vykoupení velkovýkrmny vepřů, která leží poblíž místa původního tábora, projekt neobsahuje. Pozůstalí po obětech dál trvají na tom, že vepřín narušuje pietu místa. "Máme tady pohřbené své lidi a budeme trvat až do soudného dne na tom, aby prasečák z tak exponovaného místa zmizel," řekl předseda výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

autoři: Ivan Mls , vav
Spustit audio