Stav nouze dopadne i na restaurace – od 13. března musí zavírat do 20:00

13. březen 2020

V Česku platí nouzový stav. Od 13. března vláda uzavřela restaurace a rychlá občerstvení ve velkých nákupních centrech. Běžné hospody a restaurace musí mít zavřeno od 20:00 do 6:00. Na omezený provoz se připravovaly už 12. března odpoledne.

„Obvolávám lidi a domlouvám s nimi, jestli nechtějí posunout rezervaci. Zatím to ale vypadá, že jsou všechny zrušené. Změnili jsme otevírací dobu, a to od 11 do 20,“ popisuje číšník z restaurace Tři karafiáty v Teplicích.

Nápis před jednou hospodou v Teplicích

Majitel dalších dvou restaurací Tomáš Kolařík doufá, že lidé nepřestanou chodit na obědy. Stejně tak majitelka teplického pivovaru Gabriela Schönbauerová.

Úbytek zákazníků pocítila zhruba od začátku týdne a vrásky jí dělá i uzavření hranic. „Závisíme na německých zájezdech a hostech, a to jak v hotelu, tak v restauraci. Takže tam bude 100% úbytek lidí. Čekáme, jak se zachovají firmy, když u nás bydlí přes týden manažeři,“ vysvětluje Schönbauerová.

„Upravovat otevírací dobu nebudeme, mám pocit, že by ti lidé nepřišli. Takže bude jen zkrácená, od 14 do 20 hodin, jen nevím, jak to budu dělat, vyhazovat ve 20 hodin ožralý lidi,“ říká hospodský z pivnice U Hvězd Jan Tesař.

Naopak legendární šanovská pivnice U Ptáčků otevírací dobu posune na dopoledne.

Spustit audio

Související