Státní zástupkyně navrhne tresty pro žháře z Vítkova

5. říjen 2010

Státní zástupkyně dnes navrhne tresty za žhářský útok na rómskou rodinu ve Vítkově. Proces se čtveřicí pravicových radikálů pokračuje přednesem závěrečných řečí. Krajský soud v Ostravě na to vyčlenil tři dny. Obžalovaní loni v dubnu hodili do domku rómské rodiny zápalné lahve a vážně přitom zranili tehdy dvouletou Natálku .

V jednací síni se už dnes žádné důkazy řešit nebudou, půjde spíš o souboj právních argumentů. Obě strany budou událost interpretovat ze svého úhlu pohledu. Zásadním argumentem proti obžalovaným jsou odposlechy.

Svou závěrečnou řeč by jako první měla v největší jednací síni ostravského soudu přednést státní zástupkyně Brigita Bilíková. Čtveřici pravicových radikálů obžalovala z pokusu o rasově motivovanou vraždu. Čin si podle ní naplánovali schválně na období, kdy nenonacistická scéna slaví narozeniny Adolfa Hitlera.

„Noční dobu spáchání činu, zvolení objektu i znásobení počtu ohnisek požáru si stanovili záměrně v úmyslu usmrtit v domě přítomné osoby,“ uvedla státní zástupkyně.

Závěrečné řeči v kauze Vítkov budou pravděpodobně velmi obsáhlé. Mluvit bude nejen žalobkyně, ale i zmocněnci, obhájci a právo posledního slova mají i obžalovaní. Ze čtveřice obžalovaných ale mluví jen dva – Ivo Müller a Václav Cojocaru.

Rozsudek nejdřív v půlce října

Proces provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Justiční budovu bude střežit zásahová jednotka. Strážci budou hlídat jak v jednací síni, tak i na chodbách soudu.

Rozsudek dne nepadne, soud si vyčlenil na závěrečné řeči tři dny a už dříve mluvčí soudu avizoval, že rozsudek bude nejdříve v polovině října.

autoři: ima , ada , Lenka Rafaelová
Spustit audio