Státní zástupci čelí politickým tlakům, říká nový šéf Unie státních zástupců

Chtějí politici omezovat vliv státních zástupců? Nový prezident Unie státních zástupců je přesvědčen, že ano.

Od roku 1995, kdy Unie státních zástupců vznikla, se zatím nejvýrazněji projevila v roce 2009, kdy se postavila tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké.

„Tehdy Unie prožívala svou ‚hvězdnou’ chvíli. Je jasné, že státní zástupci nerozhodují o tom, kdo bude nejvyšším státním zástupcem a je to tak v pořádku. Ale pokud se nejvyšší státní zástupce svému poslání zpronevěřuje, je dobře, že existuje struktura, která může vedení státního zastupitelství kritizovat,” vysvětluje tehdejší události státní zástupce a nově také prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Dnes, o téměř 10 let později, jsou vztahy mezi Unií a nejvyšším státním zastupitelstvím klidné. „I přesto je dobře, že vedle vedení státních zastupitelství působí také Unie státních zástupců, která může působit jako určitý korektiv,” shrnuje nový prezident Unie.

„Státní zástupci jsou vystaveni politickému tlaku”

Současný hlavní úkol Unie státních zástupců je dnes podle Jana Laty jasný. „Vzrůstá počet útoků na státní zástupce a veřejnost tak nemusí mít zcela jasno, jaký je vlastně úkol státních zastupitelství. Mým úkolem tak je vysvětlovat, k čemu existují státní zástupci a jaká mají oprávnění.”

V rozhovoru s Jankem Kroupou se Jan Lata stále vrací k důležitému tématu: údajnému politickému tlaku na státní zástupce. Jako příklad uvádí například nedávnou zprávu Blažkovy komise. Opravdu chtějí politici omezit vliv státních zástupců? Pokud ano, jak? A k čemu by to vedlo?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , jk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.