Stát zaplatí ztrátu regionální vlakové dopravy

2. červen 2009

Jihočeský kraj má pro letošní rok ve svém rozpočtu na financování železniční osobní dopravy 340 milionů korun. Přesněji řečeno, na úhradu takzvané prokazatelné ztráty na regionálních spojích, které si u Českých drah objednává. Dráhy ale požadují víc, podle prvního náměstka jihočeského hejtmana Martina Kuby 520 milionů korun.

Jihočeskému kraji, ale i dalším krajům, teď trn z paty vytrhne vláda. Ztrátu Českých drah za provoz regionálních spojů totiž zaplatí stát. Pokrytí propadu 3,2 miliardy korun uvítaly jak kraje, tak České dráhy. Ty upozornily, že bez jejího zaplacení omezí spojení v některých regionech.

Podle ministra financí Eduarda Janoty se dotací krajům sníží objem peněz pro Státní fond dopravní infrastruktury, část peněz ale fond dostane zpět: "Prostředky Státního fondu dopravní infrastruktury budou posíleny o 2 miliardy korun z privatizačního účtu. Tato operace souvisí s protikrizovým balíčkem a byla více méně dohodnuta ještě na úrovni vlády Mirka Topolánka."

První náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba ale říká, že do budoucna se musí přístup k financování regionální vlakové dopravy zřejmě změnit: "Pro nás je důležité, že vždy by měly být tržby dopravce a pak teprve dotace, která by prokazatelnou ztrátu měla doplňovat. V žádné případě nechceme rezignovat na to, že každý dopravce si tržby určí sám a nebude nic dělat pro to, aby narůstaly. Každý, kdo podniká, se musí starat o to, aby tržby byly co nejvyšší. Nechceme být v jednání pouze pasivním doplňovatelem ztráty, ale partnerem, který pro své občany objednává dopravu a chce ji v co nejvyšší kvalitě za co nejnižší peníze. Dráhy se musí snažit, aby jejich spoje jezdily vytížené."

autoři: Ivan Mls , vav
Spustit audio