Stát se dohodl s NWR na útlumu těžby v Dole Paskov, přispěje 600 milionů

22. duben 2014

Zástupci vlády a společnosti NWR, která vlastní OKD, se dohodli na podmínkách státní podpory pro horníky z Dolu Paskov. Stát uvolní celkem 600 milionů korun poté, co NWR z vlastních zdrojů zajistí fungování dolu do roku 2017.

Peníze pošle vláda na sociální programy horníků, sdělil na tiskové konferenci ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán.

„Smlouva bude obsahovat mechanismy, které zajistí, že státní pomoc opravdu přijde výhradně horníkům. Čili, že ani koruna z pomoci nepřijde akcionářům,“ zdůraznil Pelikán.

Stovky milionů půjdou konkrétně na propouštění a vyplácení odstupného. Propuštění zaměstnanci budou mít nárok na osmi- až dvanáctinásobek průměrné mzdy.

„Budou (OKD, pozn. red.) udržovat minimální průměrný počet kmenových zaměstnanců Dolu Paskov ve výši 1800, přičemž souhlasí s tím, že v roce 2017, tedy před eventuelně posledním rokem, může dojít k postupnému snižování zaměstnanců až na hranici 1600,“ přiblížil ministr průmyslu Jan Mládek. Dodal, že vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi 28. dubna.

Finální verze dohody je v souladu s tou, kterou domluvil ministr financí Andrej Babiš.

Podle Pelikána to pro stát představuje přijatelný kompromis. „Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017,“ uvedl.

Petr Jonák ze společnosti NWR ocenil, že obě strany našly kompromis. „Jsem rád, že po zhruba šesti měsících vyjednávání tady máme kompromis, který je přijatelný pro všechny,“ prohlásil.


Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Firma je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Předseda Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel dohodu uvítal. „Je to z možných řešení zřejmě to nejlepší, když se stát nedokázal domluvit s vlastníky jinak. My jako zástupci zaměstnanců vítáme, že se ministr s vlastníky OKD domluvil,“ řekl a dodal:

„Je to dobrá zpráva pro zaměstnance, kteří budou mít další tři roky práci. Pro daňové poplatníky zcela určitě také, protože ušetří daňové prostředky na nezaměstnané, a pro podnikatele taktéž, protože se udrží určitá kupní síla v regionu.“

Martin Kuba, bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS a stranický expert na hospodářství má jiný názor. Vadí mu především, že stát takto pomáhá pouze OKD. „Já jsem zvědav, jestli kolegové Sobotka a Mládek budou takto pomáhat i jiným společnostem,“ podotkl Kuba a doplnil:

„Já chápu, že budete argumentovat množstvím pracovních míst, ale ono se tu jedná o princip. Stát se má takto podle mého chovat ke všem, což je nelogické, anebo má respektovat, že je to soukromé podnikání. Nám to vadí z principu, že jde pouze o jednu společnost.“

Paskov se může zavřít dřív

Smlouva přestane platit, pokud cena koksovatelného uhlí klesne pod 110 dolarů za tunu ve třech čtvrtletích po sobě. V takovém případě by obě strany musely opět jednat o nové dohodě a hrozilo by, že se Důl Paskov zavře dřív.

Stát také oproti původnímu plánu neposkytne firmě OKD půl miliardy korun na technickou likvidaci dolu po jeho zavření. Společnost má na vázaném účtu 700 milionů korun, a tato suma by měla na sanaci stačit.

Podle Mládka ale není úplně jisté, jestli tyto náklady nakonec nebude muset platit stát kvůli finančním problémům NWR.

OKD loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen ona, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců
autoři: sib , Zuzana Petráňová , Eliška Malínská , kap , vok
Spustit audio