Stát musí rychle najít řešení energetické krize, jinak hrozí, že začnou krachovat i pěstitelé ovoce

30. srpen 2022 09:02

Dopady zdražení energií pocítí pravděpodobně každý z nás. Pro celou řadu firem může mít růst jejich cen likvidační následky, krach by podle Ovocnářské unie s největší pravděpodobností neminul ani značnou část sadařů a ovocnářů. Pokud vláda nezasáhne, možná řada z nich už ani nebude sklízet. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Nejprve bychom asi měli vysvětlit, jaké náklady sadařům a ovocnářům tolik narostou. Když - s trochou nadsázky řečeno - ovoce roste skoro samo?

To je sice pravda, ale ovocnáři budou mít co dělat už s tím, aby zvládli nárůst cen hnojiv, postřiků, nafty nebo práce.

Čtěte také

Sami nemohou třeba jablka nijak výrazně zdražit, protože se do Česka vozí levnější ze zahraničí, kde mají třeba tamní ovocnáři lepší podmínky ohledně dotací nebo daní.

A pokud jde o elektrickou energii, tak ta začne být velmi důležitou a pokud jde o náklady velmi citelnou složkou zhruba v říjnu. Protože třeba jablka je totiž potřeba chladit na teplotu zhruba jednoho až dvou stupňů, což se děje ve velkých chladících halách - a ty mají značnou spotřebu elektrické energie.

Už teď to bylo s ekonomikou na hraně a pokud se něco nestane, někteří sadaři přemýšlejí podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka o tom, že ani nebudou ovoce sklízet. Protože sklizeň stojí další peníze a plody by se nedaly uskladnit, což by přineslo jen další ztráty.

Z čeho ještě mají ovocnáři obavy?

Čtěte také

Podle Martina Ludvíka se dá očekávat, že lidé nebudou mít na zbytné věci peníze. A ovoce by se mohlo stát určitým luxusem, které by si řada lidí nemohla dovolit. Týkat se to nebude jen ovoce čerstvého, ale i zpracovaného, tedy kompotů, marmelád nebo dalších výrobků.

Takže to jsou zase další ztráty a problémy, které by mohly hrozící velké problémy ovocnářů ještě prohloubit. Situace je podle pěstitelů ovoce kritická a vláda by podle nich měla co nejdřív přijít s konkrétním řešením.

Mohou s tím sami pěstitelé ovoce něco dělat?

Čtěte také

Někteří se už chystají pomoci si sami, třeba přemýšlejí o investicích do fotovoltaiky nebo chtějí stavět bioplynovou elektrárnu. Jenže ani to není úplně snadné, protože ovoce je potřeba chladit od sklizně až do konce prodeje, tedy zhruba od října do začátku jara, a to je zrovna období, kdy z fotovoltaických elektráren lze získat jen část výkonu.

A bioplynová elektrárna s dostatečným výkonem je velmi drahá záležitost. Přesto už i o tom někteří sadaři uvažují, i když zatím jen spíš opatrně zjišťují možné podmínky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související