Stát chce zdanit vodu na umělý sníh. Vlekaři varují před zdražením skipasů

13. leden 2018
Zprávy z

Umělý sníh zdraží skipasy. Stát totiž plánuje zdanit vodu, kterou vlekaři čerpají do sněžných děl. Z potoků a nádrží ji teď odebírají zadarmo. Často ale víc než opravdu potřebují.

Ministerstvo zemědělství chce proto hospodaření s vodou v horách regulovat. A připravuje novelu, která by donutila skicentra za vodu zaplatit.

„Návrh řeší zejména problematiku sucha, jedním z podnětů budou zřejmě i platby za odběry povrchové vody pro umělé zasněžování,“ řekl Mladé frontě DNES, která na záměr rezortu upozornila, mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír.


Rezort tak reaguje na sucho i na upozornění ekologů. Vlekaři ale varují, že na to doplatí hlavně lyžaři. Pokud by stát vodu z přírodních zdrojů opravdu zpoplatnil, hrozí, že budou muset zdražit skipasy. Technické zasněžování je totiž pro česká střediska klíčové. Čekat na přírodní sníh znamená prodělat.

Ekologové i vodohospodáři ale upozorňují, že situace je pro udržitelný koloběh vody neúnosná. Vlekaři prý často čerpají víc vody, než opravdu potřebují. To zatím není možné nijak ověřit - k dispozici jsou jenom odhady.

Které se ale značně liší. Zatímco Asociace horských středisek tvrdí, že všechny skiareály u nás spotřebují 1,5 milionu kubíků vody, přírodovědci z Krkonošského národního parku odhadují, že to je až 42 milionů kubíků. Jasno by v tom měl udělat projekt, který na několika místech měří skutečně odebraný objem vody. Výsledky bude mít za tři roky.

autor: kso
Spustit audio