Stát chce přitvrdit v boji proti pančovanému vínu. Posílí kontroly

4. říjen 2014

Až pětina prodávaných vín u nás pochází z černého trhu. Pančované nápoje podle všeho sice nejsou zdraví škodlivé, nekalá konkurence ale kazí práci poctivým vinařům. Stát, který kvůli podvodníkům přichází o miliardy korun, chce proti nim bojovat zintenzivněním kontrol.

„Opravdu se setkáváme s tím, že nám obchodníci říkají, že nechtějí moravská vína, že jsou všechna falšovaná,“ popsal svou zkušenost vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

Dodal, že to poškozuje prodejce, kteří s tím nemají nic společného. „Podvodníkům je to jedno, jedou na cenu.“

Podle statistik patří víno k jednomu z nejvíce falšovaných produktů u nás. Pančuje se především přidáním vody, barviv a umělých sladidel.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odebrali loni přes tisícovku vzorků, zhruba 40% z nich kontrolou neprošlo, především kvůli klamavému označení původu hroznů. I proto plánuje inspekce v boji s černým trhem přitvrdit.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto)

„SZPI byla v nedávné době personálně posílena, tato personální posila je věnována na zvýšení kontrol vína, jedná se o lidi, kteří budou působit přímo v terénu. Kontroly vína a vinných produktů budou častější,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že inspektoři budou více spolupracovat i s celníky a vozy převážející hrozny budou zastavovat i v okolí hraničních přechodů.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray vidí stávající problém především v tom, že stáčené nebo sudové víno je dnes možné koupit takřka kdekoliv.

„Každý z nás si všiml, že kolem nás vyrostlo mnoho nových prodejních míst vína nebo výčepů, jako jsou trafiky, prodejny zeleniny a ovoce, květinářství a různé stánky, kde se prodává něco, co se označuje jako víno, ale i podle těch výsledků je vidět, že jestli každý druhý vzorek je vadný, tak to nebude úplně všude v pořádku,“ řekl.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka by se proto zákazníci měli zamyslet nad tím, kde a jaké víno kupují: „Raději si zajít do zděného obchodu a koupit renomované značky, o kterých víme, že jsou na trhu úspěšné, a ty vína jsou kvalitní.“

autoři: Štěpánka Kadlečková , msk
Spustit audio