Startuje jarní část Synot ligy, hlavními adepty na titul jsou Sparta a Plzeň, nahoru se dere i Slavia

12. únor 2016

Utkáním pražské Dukly s Libercem začíná dnes v 18 hodin jarní část Synot ligy. Nejblíže k titulu mají stejně jako v minulých letech Sparta a Plzeň, na jejich zaváhání ale čeká početná skupina dalších adeptů v čele se Slavií. Ta se po letech půstu znovu hlásí o čelné příčky v tabulce.

Osm zimních posil, velký sponzor v zádech a jasná vize vedení, jak ze Slavie znovu udělat věhlasný klub. Před půl rokem čelili sešívaní bankrotu, teď se derou z 5. místa tabulky do evropských soutěží.

„K pohárům vždycky stačilo 55 i 53 bodů. Mně je úplně jedno, kolik uděláme bodů, hlavně abychom na těch příčkách byli. Kdybychom získali 60 bodů, tak jsem spokojený. To si myslím, že zaručuje poháry,“ říká trenér Slavie Dušan Uhrin.

Hlavní adepti na titul jsou ale už pár let jiní - Sparta a Plzeň. Také na Letné se na jarní část vybavili novými jmény, hlavními posilami jsou ofenzivní záložníci Josef Šural a Ondřej Zahustel.

I když druhý jmenovaný se po příchodu na Letnou stal krajním obráncem, vede si velmi dobře, oceňuje kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

„Informace o tom, že neumí moc dobře bránit, se ke mně donesly taky. Ale musím říct, že splňuje některé taktické věci velmi dobře, jako kdyby to obvykle hrál. Samozřejmě ho prověří až liga, ale my jsme měli tak těžké zápasy a on si tam počínal naprosto suverénně i v defenzivě, takže moc chyb neudělal,“ poznamenal.

Fotbalisté Plzně vyhrají titul vždy v lichém roce, ale po podzimu vedou tabulku o 3 body před Spartou a bez ohledu na statistiky mají k poháru nejblíž. Jejich seznam posil a odchodů je ale mnohem kratší než u konkurence.

„Myslím, že Plzeň nenakupovala, protože má tady tak elitní kádr, že už je velmi těžké sem přivádět nějaké další superhráče z české ligy. Takže máme tak výborný kádr, že jsme ani nepotřebovali moc posilovat,“ hrdě hlásí záložník Jan Kovařík.

Kvůli evropskému šampionátu bude mistr jistý nejpozději 14. května.

autor: mch
Spustit audio