Starší muž umrzl v Plavech na Jablonecku, silné mrazy nepřežili už 3 lidé

8. prosinec 2012

Tuhý mráz si vyžádal první lidské životy. Mrtvého sedmašedesátiletého muže našli po poledni v Plavech na Jablonecku. Přivolaní záchranáři museli už na místě konstatovat smrt. Zda jsou příčinou skutečně nízké teploty, potvrdí až nařízená soudní pitva. Na následky podchlazení kromě něho zemřeli zřejmě ještě další dva lidé.

Trampa z Prahy hledala jeho manželka a taky majitel penzionu Josef Šourek. Podle jeho slov ho našli ve stoupání nedaleko sjezdovky. Domů to měl už jen zhruba 400 metrů. Případem se budou zabývat tanvaldští policisté.

Dalšího mrtvého, osmapadesátiletého muže, nalezli lidé v altánu v lesích poblíž Hradce Králové. Policie se domnívá, že šlo nejspíš o bezdomovce.

Silný mráz nepřežila pravděpodobně ani sedmačtyřicetiletá bezdomovkyně, kterou objevili městští strážníci v Rožnově pod Radhoštěm. Příčinu smrti v obou případech také potvrdí až soudní pitva.

Ředitel Zdravotní záchranné služby Stanislav Mackovík má obavy, že podobných událostí bohužel bude víc.

„Už jenom včera v podvečerních hodinách třeba na Českolipsku byl výjezd, jednalo se také o bezdomovce mladšího věku, kterého našla městská policie a naše posádka ho transportovala na centrální příjem českolipské nemocnice,“ řekl Stanislav Mackovík.

Dodal, že záchranná služba v noci vyjela k několika takovým případům.

Víkend je v Česku rekordně mrazivý. Rekordy hlásí na dvě desítky meteorologických stanic. Nejnižší teplotu zaznamenali v osadě Jizerka, kde rtuť teploměru ukázala téměř minus 28 stupňů Celsia.

Například v Teplicích naměřili méně než 15 stupňů pod nulou, v Liberci 15,5 stupně pod bodem mrazu a v Ústí nad Labem minus 12 stupňů. Harrachov ohlásil v noci skoro minus 20 a v Orlických horách naměřili 18 stupňů pod nulou.

autoři: lej , Eva Malá , Tereza Svobodová
Spustit audio