Starostka Obrnic převzala cenu Rady Evropy za úspěšnou integraci Romů

30. říjen 2013

Starostka severočeských Obrnic u Mostu Drahomíra Miklošová převzala ve Štrasburku cenu Rady Evropy s názvem Dosta! za projekt integrace Romů do většinové společnosti. Rada Evropy cenu uděluje obcím, které zavedly novátorské a přitom úspěšné způsoby, jak Romy začlenit do života společnosti.

Starostka Obrnic Drahomíra Miklošová z ODS chápe cenu jako satisfakci za vynaložené úsilí a chce v něm dále pokračovat: „Ocenění na prvním místě znamená, že naše práce má význam. Že je pozitivně hodnocena a že to nebyla zbytečně vynaložená energie na řešení problému, který u nás v obci máme.“

Romové tvoří zhruba 40 procent obyvatel Obrnic. Podle slov starostky to dřív byla obec, které se lidé spíš vyhýbali.

Pak ale Obrnice zatrhly praxi sestěhovávání sociálně slabých do bytů skoupených realitními kancelářemi a zavedly systém veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané.

Začlenění Romů ale podle Miklošové není jednoduché: „Je to práce sedmi let. Znamenalo to zpracování celé řady projektů a strategických dokumentů a přesvědčování zastupitelů.“

„Protože prvořadou záležití bylo, aby všichni souhlasili se strategií, kterou jsem navrhla. To znamená řešit všechny oblasti, které se tohoto problému dotýkají – bezpečnosti, bydlení, sociálních služeb, vzdělávání a tak dále,“ upozorňuje starostka.

V jednotlivých oblastech se pak začaly realizovat projekty, na které obec složitě získávala peníze. Podle starostky obec hodně využívala různá ministerstva, která nabízela různé dotační tituly.

Obec Obrnice

„Výsledkem je to, že se situace v Obrnicích výrazně zklidnila. Myslím, že i pocit bezpečnosti našich občanů se dostal na daleko vyšší úroveň. Obec získala zcela nový vzhled. Naši filozofii přijali i Romové a podle toho přistupují i k obci,“ popisuje starostka.

Podle Miklošové je velmi důležité, že Romové začali vnímat obec jako svojí a přistupují tak i k různým projektům. „Nebojí se pracovat a obec z toho má velký úspěch v tom, že má pořádek a klid. Asistenti prevence kriminality jsou také Romové, kteří hlídkují v ulicích,“ dodává Miklošová.

autor: mak
Spustit audio