Starobní důchody přiznané v roce 2022 budou výrazně vyšší než ty letošní. Počkat se vyplatí

21. prosinec 2021

Nastávající penzisté by si měli odchod do starobního důchodu správně načasovat. Pokud ho ještě do konce letošního roku uspíší, přijdou až o tisíce korun měsíčně. Kvůli chystané valorizaci a novému výpočtu se vyplatí počkat až do příštího roku, kdy se celková výplata penze zvedne.

Čtěte také

Zatímco v roce 2020 se lidem vyplatilo odejít do důchodu nejpozději do konce prosince, letos je situace jiná. Termín je výhodnější posunout o několik dní nebo i týdnů a zažádat si o starobní důchod až začátkem ledna.

„Pro všechny příjmové skupiny bude s vysokou pravděpodobností výhodnější požádat o důchod tzv. ponovu, to je s datem přiznání v roce 2022. Důvodem jsou zejména vysoké přepočítací koeficienty výdělků dosažených od roku 1986, které mají vliv na výpočet výše důchodu a které jsou odvozeny od průměrné mzdy v Česku,“ potvrdila Veronika Vránková z České správy sociálního zabezpečení.

Rozdíly ve správném načasování můžou být velké. Například, kdo celý život pobíral minimální mzdu, která je letos 15 200 korun, a požádal by si o důchod ještě v letošním roce, přišel by měsíčně o stovky korun. „Rozdíl v důchodech bude zhruba 500 korun měsíčně, což za rok dělá ztrátu 6 000 pro toho, kdo podal žádost o důchod k datu 31. 12. 2021,“ spočítala vedoucí oddělení penze společnosti Freedom Financial Services Jiřina Holubová.

U lidí, kteří během pracovní kariéry pobírali nadprůměrnou mzdu, se pak ztráta může vyšplhat i do tisíců korun měsíčně. Datum odchodu do důchodu by tak nastávající penzisté měli ještě odložit. „Ale nemusí zoufat ani ti, kteří už podali žádost o důchod s prosincovým datem přiznání důchodu, protože do 30 dnů od obdržení rozhodnutí je ještě možné požádat o změnu data přiznání důchodu,“ doplnila Jiřina Holubová.

Od roku 2022 si penzisté obecně přilepší. Průměrný starobní důchod se díky valorizaci od ledna zvýší o víc než 800 korun. A to včetně dodatečného bonusu 300 korun, jak nedávno potvrdila bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Podle České správy sociálního zabezpečení pobíralo letos na podzim starobní důchod přes dva a čtvrt milionu seniorů.

V Česku přibývá lidí, kteří do penze odcházejí dříve, než dosáhnou důchodového věku. Zatímco v roce 2010 bylo v předčasném důchodu zhruba 420 tisíc lidí, v roce 2020 se jejich počet vyšplhal na víc než 650 tisíc. Tím si ale krátí výplatu, která je v průměru zhruba o 1 600 korun nižší než u lidí, kteří do důchodu odešli v řádném termínu.

Spustit audio

Související