Stárnu a poezii Jiřího Suchého jsem nakonec podlehl, říká kytarista Michal Pavlíček

Kytarový mág, textař, zpěvák a skladatel Michal Pavlíček je nová osobnost cyklu dokumentárních filmů GEN v režii Petra Nikolajeva. S režisérem znají z dob studií na FAMU, nejde ale o jejich první spolupráci, Nikolajev je také autorem několika videolipů k Pavlíčkově hudbě.

Označení nejlepší český hudebník Pavlíček odmítá. „Muzika se nedá měřit, kdo je nejlepší. Není to sport, nejsou to výsledky. Je to velmi subjektivní, každému se líbí něco jiného. Je Paul McCartney lepší než Mick Jagger," ptá se hudebník.

Česká hudba podle něj zápasí o svou identitu. Je pod vlivem anglosaské vlny a trpí tím. Česká nátura a specifikum je ale textům v mateřštině nakloněné.


Lidé pořád vnímají češtinu. Funguje i v rozhlase a lidé rádi slyší české texty.Michal Pavlíček

K češtině se vážou i jeho nové texty, na kterých pracuje s Jiřím Suchým. Říká o nich, že mají sílu a křehkost. „Jsem asi jediný hudební skladatel, který odmítl jeho texty. V raném Pražském výběru, když se řešilo o čem budeme zpívat, přišel Kocáb s texty od Suchého a já jsem řekl, že to dělat nebudu,“ vzpomíná Michal Pavlíček.

Nakonec vzal Pavlíček na milost i Jiřího Suchého. „Jak stárneme, obrušují se hrany generačních rozdílů a lidi se sbližují. I když jsem z dob drsného Pražského výběru, nakonec jsem poezii Suchého podlehl,“ vysvětluje.

Příběh Michala Pavlíčka i pravdu o vztahu k jeho můze Báře Basikové můžete vidět v novém GENu České televize.

autor: pst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.