Staré altány i komfortní zóny s kuchyní… Objevujeme zahradu s Ferdinandem Lefflerem

11. duben 2020

Jak udělat ze zahrady něco lepšího, než máme? Chce to především trpělivost, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler. A protože tam, kde končí inspirace rodičů, začíná inspirace dětí, tak je dobré si s celou rodinou na zahradě sednout a poradit se. Taková vodní pumpa totiž může být nejzajímavějším prvek na celé zahradě.

Moderátorka Patricie Strouhalová se společně s Ferdinandem Lefflerem prochází po zahradě v Dobřichovicích kousek od Prahy. Debatují nad tím, co všechno od zahrady lze očekávat. A to nikoliv z pohledu sousedů.

„Rád dělám velké pískoviště pro menší děti, i tatínkové se nechají strhnout. Je to největší zábava, kterou můžete pro děti udělat,“ vysvětluje.

Proti trpaslíkům nic nemám, jsou přijatelnější než betonový trám
Ferdinand Leffler

Součástí větší zahrady ale může být i dřevěný altánek, ten je také dobrým důvodem, proč se do zahrady vypravit. V moderních zahradách se ale dnes spíše vytváří komfortní zóny i s kuchyní, které jsou vhodné třeba i pro přespání.

Důležité ale je, aby takové konstrukce se zahradou srostly, nekřičí v ní. „Mám rád zahrady, které vypadají, že se v nich nic moc neděje. Je vám v nich dobře a nevíte proč,“ přiznává.  

A co platí u altánů, to platí i u kůlen – z malých staveb v zahradě se nemá dělat silná architektura. Než koupit první kůlnu v obchodě, tak je lepší poradit se s architektem, jejich nápady nemusí být přitom vůbec drahé. Zajímavé jsou třeba kůlny se zelenou střechou, s místem pro spaní, pingpongovým stolem…

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.