Stará sanitka přesvědčuje lékaře, že jejich platy nejsou normální

12. říjen 2010
Zblízka

Možná už jste se s nimi setkali, ale spíš teprve za vámi přijedou. Řeč je o z poloviny bílé a z poloviny černé staré sanitce 1203 a nemocničních lékařích, kteří chtějí za třináct týdnů objet celou zemi s kampaní Děkujeme, odcházíme. Jejich cílem je přesvědčit své kolegy z nemocnic, ale i lidi na ulicích, že když se k nim přidají, lékaři si vybojují vyšší platy. A pokud ne, tak odejdou třeba i do zahraničí. Jak se lékařům v jejich snažení daří?

Na Velkém náměstí v Písku si lékař Pavel Vávra, hlavní postava kampaně Děkujeme, odcházíme, otevřel improvizovanou ordinaci. Vedle staré lékařské pamětnice, sanitky Škoda 1203, tu stojí také dřevěný stolek a u něho dvě židle. Sedmatřicetiletý lékař, jinak internista v Novém Městě, tu kolemjdoucím měří tlak, a proč už je také nezískat na svou stranu.

„Doktoři jsou machři a podle toho by měli být i ohodnoceni,“ soudí například Písečan Jaroslav Jírů. Lidé však lékařům tolik nepomohou, proto se po hodině se starou sanitkou přesuneme do místní nemocnice. Cíl je jasný – získat co největší počet lékařů, kteří, pokud se s jejich platy do konce roku nic nezmění, dají o Silvestru výpověď.

Sedíme ve staré sanitce a Pavel Vávra za volantem mě informuje, že se řídí velmi špatně. „Možná slyšíte zvuky, kde se někdy úspěšně, jindy neúspěšně snažím zařadit nějakou rychlost. Je tu obrovský hluk, celé se to třese. Jízda sanitkou, respektive naším Mudrncákem je opravdu adrenalinový zážitek,“ popisuje lékař.

Ve staré sanitce přijíždíme do areálu nemocnice. Je doba oběda, a tak je nejlepší postavit se přímo před nemocniční jídelnu. „Principem výzvy je boj proti nespravedlivému ohodnocení nemocničních lékařů. Chceme, aby vláda nastavila nepodkročitelná minima. Pro lékaře absolventa minimálně 200 korun na hodinu a pro kvalifikovaného lékaře 400 korun na hodinu. Výzva je prvním varováním, které chceme vládě poslat. Byli bychom vděční, kdybyste se k nám připojili,“ vysvětluje Pavel Vávra požadavky jedné z místních lékařek.

„Podepíšu to, protože peníze, které dostáváme, naprosto neodpovídají práci, kterou vykonáváme,“ rozhodla se doktorka připojit ke kampani. Lékařka nemůže sloužit přesčasové hodiny, takže její čistý měsíční příjem představuje 16 tisíc korun. „S interní atestací a po osmi letech služby,“ dodává.

Další lékař pracuje v písecké nemocnici dva měsíce. V září dostal první mzdu a na výplatní pásce viděl 13,5 tisíce korun. „Mám nabídku pracovat do Německa za 5 až 7 tisíc eur měsíčně, s bytem 3+1, školkou a jazykovými kurzy pro rodinu,“ doplňuje.

Mezi lékaři se objevil i ředitel nemocnice Jiří Holan. „Samozřejmě souhlasím s tím, že lékaři by měli být ohodnoceni jinak, než jsou v tuto chvíli. Vlastní iniciativu podporuji, ale jsem zodpovědný za to, aby tento špitál fungoval, kdyby se dělo cokoliv,“ říká ředitel.

Mise v písecké nemocnici byla úspěšná. Iniciativu podepsalo sedmdesát lékařů ze sta. Teď však míříme do nemocnice ve Strakonicích, kde podpora zase tak výrazná není. „Doktoři nadávají od začátku. Je to pocit méněcennosti, srovnávání s jakýkoliv jinými obory. Není to o tom, že bychom byli nějací nadlidé, ale jsme podlidé. To je ten problém,“ uvádí strakonická lékařka.

Je jednou z dvanácti lékařů, kteří ve Strakonicích kampaň nakonec podpořili. To je v porovnání s ostatními špitály málo. Celkem už chce dát výpověď 3,5 tisíce doktorů a další zřejmě přibudou. Černobílá sanitka se chystá do dalších 50 nemocnic.

autor: psp
Spustit audio