Stará pec, dobroty z vlastní zahrádky a hřiby za domem. Život na severu Ruska má i své idylické stránky

Velký Usťug je město známé tím, že v něm sídlí hlavní ruský Děda mráz. Zpravodaj Martin Dorazín ovšem zašel na návštěvu k opravdovým obyvatelům tohoto kouzelného městečka. I onii jsou totiž skoro jako z pohádky.

Čtěte také

Paní Světlana Malcevová mě vítá v útulném domku na konci Velkého Usťjugu. Na stůl klade konvici s čajem, domácí marmeládu, čerstvé pečivo, čokoládové bonbony a kompot z černého rybízu.

Jako za starých časů

Kompot v Rusku není jako ten náš, ve kterém plave ovoce ve vlastní šťávě. Je to jenom lák, někdy s kousky sušeného ovoce. „To vám udělá dobře,“ vybízí mě k ochutnání paní Světlana.

„Máme tu výhodu, že kromě chleba nemusíme nic kupovat,“ pochvaluje si Sergej Malcev. „Všechno nám tady vyroste a nedaleko je les – borovice a písek – a tam rostou houby. Často vyběhneme jen tak v pantoflích a soutěžíme, kdo nasbírá víc bílých hub. Je to takové štěstí, najít malý, ale sporý hříbek!“

Pec – srdce domova

V kuchyni manželů Malcevových obdivuji sto let starou ruskou pec v původním stavu. Otevírá se z boku, ale přikládat se do ní může zprava i zepředu. Její součástí je i otvor, do kterého dříve ústil komínek samovaru.

Čtěte také

U pece je vyvýšená police, na které se dřív spalo. A kdo chtěl, mohl si hovět i přímo na peci.

Kromě řady praktických přihrádek na koření a další nezbytnosti je pec vybavená i dlouhým tunelem, do kterého se dá uložit náčiní potřebné k jejímu čištění a udržování.

Komůrka pána domu

Na návštěvě v Usťugu

Na závěr mě pan Sergej vede do své dílny, kde tento člen Petrohradské akademie umění pracuje na svých obrazech a grafikách. Na zdech má pověšené fotografie svých příbuzných, kteří zahynuli během druhé světové války. A také nezbytnou rekvizitu lidí žijících u řeky – lodní zvon.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související