Stanislav Huml: To, co vím, řeknu nahlas – za leteckou tragédií na Ukrajině je ukrajinská armáda

Poslanec ČSSD Stanislav Huml vidí za pádem malajsijského letadla na ukrajinském území Ukrajinu a rukopis americké CIA. „Přemýšlel jsem více jak 24 hodin, jestli tuto zprávu pustit veřejnosti, protože je poměrně závažná a bude velká chyba, pokud bude utajená, “ říká Stanislav Huml s tím, že se vše zrodilo konkrétním dotazem – rozsáhlou odpověď pak nasdílel na Facebooku. Kdo podle něj chce válku? Ptala se moderátorka Helena Šulcová.

Proč je podle Stanislava Humla jasné, že za pádem malajsijského letadla je ukrajinská armáda? „Vyšetřovatelé mají výsledky laboratoře zkoumání fragmentů trosek a zjistili, že tam jsou průrazy 30mm kanónu, což je zbraň, kterou používají i stíhačky. Udělali i chemický rozbor, podle kterého tam jsou stopy střeliva,“ vysvětluje.

Čtěte také

A jak se podle Stanislava Humla pozná rukopis CIA? „Celé vyšetřování, kdy jsou zabaveny tajnou službou na Ukrajině záznamy řízení letové provozu, tedy komunikace mezi letadlem a dispečerem, je velmi podobná situaci, kdy do Pentagonu narazilo letadlo, a tenkrát zabavili všechny záznamy z kamer z celého okolí,“ říká.


Viděl jsem hořící policisty Berkutu, kteří byli neozbrojení, stáli trpělivě a jenom bránili svými těly prezidentský palác.

Dnes se podle něj dává odpovědnost za pád malajsijského letadla pouze ruské straně. „Označován jako agresor je jenom jeden, byť je tam občanská válka, kterou mají na svědomí obě strany,“ míní s tím, že na ukrajinském území jsou ruští dobrovolníci. „Ze satelitního snímku nemůžeme zjistit, jestli člověk je, nebo není ruský voják,“ dodává.

Kdo je v ukrajinském konfliktu agresorem a kdo se pouze brání? A kdo může za útoky na Pentagon z 11. září 2001? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio