Stále více Američanů nachází cestu do veřejných knihoven

O americké veřejné knihovny je v posledních měsících nebývalý zájem. Ale ne všichni návštěvníci tam chodí pro knihy. Co je tam tedy přivádí v rekordním počtu?

S knihovnicí Nell Marshallovou se procházíme jednou z veřejných knihoven na washingtonských předměstích. Nell si pochvaluje, jak je prosvětlená a vzdušná. Dobře se tady pracuje. A Nell ví, o čem mluví.

V různých knihovnách okresu Montgomery County pracuje Nell už 22 let. V poslední době ale zaznamenává nebývalý trend. Od podzimu přichází do její knihovny stále víc lidí. Stojí za tím zhoršující se ekonomika a stoupající nezaměstnanost.

Hodně návštěvníků přichází hledat novou práci prostřednictvím internetu. V Americe, kde se platí skoro za všechno, jsou totiž veřejné knihovny zadarmo. To je nezanedbatelná výhoda i zde ve washingtonské aglomeraci. Na jiných místech země to platí dvojnásob, říká Emily Sheketoffová, ředitelka washingtonské kanceláře Americké knihovnické asociace.

"Na venkově závisí na veřejných knihovnách v tomto ohledu 83 procent obyvatel. Jiný veřejný bezplatný přístup k internetu nemají a platit se jim za něj hlavně v těchto ekonomicky těžkých časech nechce. Často se o práci žádá pouze přes internet, ale nejenom o ni," vysvětlila Emily Sheketoffová.

Stále víc států a obcí nabízí vládní služby pouze přes internet. "Takže zatímco dřív byste šli někam na úřad a tam žádali třeba o podporu v nezaměstnanosti nebo sociální dávky, dnes musíte na mnoha místech komunikovat přes internet. To zní jako možná trochu necitlivá novota, hlavně pro lidi, kteří prostě s internetem žádné zkušenosti nemají. Ale při rozloze Ameriky a často velkých vzdálenostech občanů od úřadů to dává smysl," doplnila Emily Sheketoffová.

Nový trend má v každém případě jeden pozitivní dopad. "Velmi intenzivně se teď využívá například i oddělení knih pro mladé dospělé čtenáře," říká mi opět v knihovně s jistou dávkou hrdosti Nell Marshallová. Když už lidé přijdou, nedá jim to, začnou listovat knihami, a pak si je také odnášejí domů. To se týká i knih na kompaktních discích, které jsou načtené profesionálními herci.

"Kromě toho knihovna půjčuje i nové médium zvané anglicky PlayAwy. Jsou to vlastně malé přehrávače souborů MP3. Od těch běžných na trhu se ale liší v tom, že je na nich jen jedna kniha a nedá se na ně nahrávat. Nehrozí tedy, že by je neopatrný uživatel mohl vymazat. Mají navíc velmi jednoduché ovládání, proto si je rádi půjčují i starší návštěvníci, kteří třeba mají před novými technickými vymoženostmi jistý ostych," doplnila Nell Marshallová.

Svěřuji se Nell, že už mne také někdy unavuje zvládat stále novou techniku. I ona ten pocit zná. Často si také říká, že už se nechce nic nového učit. Pak ale uvidí nějakou novinku a nedá jí to, aby ji nezačala používat. Přeneseně to prý platí i o celé knihovně jako instituci.

Lidé přicházejí s nějakým jasným cílem. Potom se rozhlédnou, uvidí spoustu zajímavých knih, časopisů nebo zmíněných PlayAwy. Vezmou je do ruky a začtou se do nich nebo zaposlouchají. Rozšiřují se jim obzory a dozvědí se něco nového. A od toho přece veřejné knihovny jsou.

autor: vpo
Spustit audio