Srbové žijí už roky v hybridní ruské okupaci. Proto teď někteří bojují na straně wagnerovců proti Ukrajině, popisuje právník

19. březen 2023

Odpor k NATO, bratrská soudržnost a propaganda a politikaření. To jsou některé z důvodů, proč se někteří Srbové připojují k Rusům v bojích na Ukrajině. Přesto, že je za to doma podle platných zákonů čeká trest. Srbští dobrovolníci v řadách Wagnerovy skupiny se hrdě hlásí k tomu, že bojují v cizí válce. Na videích na internetu tvrdí, že musí bojovat spolu se svými bratry z Ruska proti agresivnímu Západu. 

Válku na Ukrajině si často spojují s traumatem, které v nich zanechalo bombardování Jugoslávie Severoatlantickou aliancí na konci tisíciletí.

Čtěte také

Nechvalně proslulá Wagnerova skupina dokonce v Srbsku nepřímo inzerovala, že má o rekruty zájem.

Situaci v lednu komentoval i srbský prezident Aleksandar Vučič, který to jednoznačně odmítl. Řekl, že Srbsko je neutrální, a připomněl, že srbští občané nesmějí bojovat v zahraničních armádách, protože jde o trestný čin.

„Už dávno jsem si všiml, a to ještě před invazí Ruska na Ukrajinu, že Moskva provádí v Srbsku strategické operace. Dělají to chytře, často s pomocí úplatků, takovou strategickou korupci. Vytvářejí tlak na různé oblasti – a jde to od umění, kultury, ale hlavně směrem k politice,“ popisuje právník a předseda nevládní organizace Grupa oktobar Čedomir Stojkovič.

Čtěte také

„Kromě politiky má Rusko také významný vliv na média a obecně na státní struktury. Je to tak závažné, že jsem dokonce vytvořil nový výraz, který používám: hybridní okupace.“

„Srbsko prošlo procesem velké dekadence, co se týče hodnot, politiky, lidských práv a svobod. Toto cítíme všichni na vlastní kůži. To se děje už roky. Pokud se ptáte, proč se toto stalo a proč to došlo až takto daleko, je to jednoduše významným vlivem Ruska v naší zemi a v naší společnosti,“ dodává.

Víc se dozvíte v audiu pořadu Za obzorem Magdalény Fajtové.

Spustit audio

Související