Spotřebitelská poradna: Ovoce a zelenina v otázkách a odpovědích

20. říjen 2018

Na otázky k tématu skladování, přípravy a konzumace ovoce a zeleniny ve čtvrteční spotřebitelské poradně odpovídal docent Aleš Reichel z Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Jak je možné, že ovoce vydrží v supermarketu dlouho čerstvé?

Některé ovocné druhy se opravdu dají velice dobře skladovat po dlouhou dobu. Například jablka můžeme, řečeno zjednodušeně, hibernovat. Jablka totiž dýchají – spotřebovávají kyslík a vydechují CO2 podobně jako my. Pokud jablka skladujete v řízené atmosféře, v hermeticky uzavřeném skladu, kde snížíte podíl kyslíku asi na jedno procento a naopak zvýšíte obsah oxidu uhličitého. Zároveň ve skladu udržujete téměř stoprocentní vlhkost a teplotu kolem jednoho stupně Celsia. V těchto podmínkách jablko vydrží velmi dlouho, aniž by ztrácelo na kvalitě.

Měli bychom ovoce a zeleninu doma skladovat v lednici?

Lednice, lednička, mrazák

Ledničky jsou dneska už vybaveny speciálními šuplíky, které jsou určeny pro skladování ovoce a zeleniny a mají pro to vhodné podmínky. Udržují dostatečnou vlhkost a zároveň v nich není až tak nízká teplota. Na druhou stranu jsou některé typy ovoce i zeleniny, kterým pobyt v chladu nesvědčí. Skladování při nízké teplotě špatně snáší například banány nebo rajčata, u kterých může dojít až k takzvanému chladovému poškození.

Proč bychom si měli ovoce i zeleninu umývat?

Nejde jenom o postřiky, ale především o hygienu.

Nakolik ovlivní tepelná úprava pokrmů obsah vitamínů v ovoci nebo zelenině?

Většina zákroků a zejména, když se používá tepelná úprava, znamená ztrátu některých složek. Někdy ovšem naopak vede tepelná úprava k lepší dostupnosti některých složek, jako třeba u rajčat nebo mrkve.

Je z hlediska nižší ztráty vitamínů lepší vaření při vyšší teplotě v tlakovém hrnci, kdy je příprava kratší, anebo je naopak šetrnější pomalé vaření s delší dobou přípravy?

Vyšší teploty po kratší dobu vedou k zachování většího množství nutričně cenných látek. Nicméně pokud jídla upravujeme dlouho na hodně nízké teploty, tak už tomu tak být nemusí. Ke ztrátám samozřejmě dochází a u každé nutričně cenné látky ke ztrátě dochází trochu podle jiného mechanismu.

Smoothie z kapusty

Je fruktóza škodlivá? Může nám uškodit například pravidelná konzumace ovocných smoothies?

Nedávná diskuze o nevhodnosti slazení fruktózou a jejího škodlivého vlivu na kardiovaskulární systém se týkala příjmu opravdu velkého množství fruktózy, například při slazení vysoko fruktózovým sirupem. Běžná i větší spotřeba ovoce v jeho přirozené podobě by v tomto ohledu neměla nikomu uškodit.

Jak je to se složením u 100% čerstvých džusů a ovocných šejků?

U stoprocentních džusů se nemusíte obávat, že by neobsahovaly ovoce. Smoothies obsahují přídavek vlákniny a někdy i dalších složek, takže o těch se jako o stoprocentních nedá zcela mluvit.

Doma připravované smoothie bychom neměli skladovat delší dobu. Když rozmixujete ovoce, dochází k enzymovým reakcím a ztrátě mnoha cenných látek. Měli by se proto připravovat a konzumovat vždy čerstvé.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související