Sportovní víkend na Radiožurnálu - tenis, hokej i skoky na lyžích!

8. únor 2008

V Ostravě první české představení v letošním Davisově poháru s Belgií, v Liberci Světový pohár ve skocích na lyžích (a zároveň první test areálu na MS 2009) a na severu 3. ročník Euro Hockey Tour. Nalaďte si Český rozhlas 1 - Radiožurnál a budete vědět, jak se daří našim i jejich soupeřům. Fanděte s námi!

Čeští tenisté zahájí svou cestu letošním ročníkem Davisova poháru proti Belgii. V nejsilnějším složení a v domácím prostředí jsou jasnými favority, ale přesto si na soupeře dají pozor. Reportéři Radiožurnálu pro vás budou sledovat doslova každý fiftýn.

Čeští tenisté vyhráli naposledy zápas 1. kola Světové skupiny prestižní týmové soutěže v roce 2002, kdy v Ostravě zdolali Brazílii 4:1. V dalších letech museli podstoupit baráž o udržení, v roce 2005 přišel dokonce pád z elitní skupiny. Také vloni po porážce od Spojených států se mezi nejlepší šestnáctkou zachraňovali, povedlo se jim to na úkor Švýcarska vedeného světovou jedničkou Rogerem Federerem.

Logo

Letos by Češi nepříznivou bilanci měli změnit. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil má k dispozici Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka, přijatelný byl i los. Belgičané rozhodně nepatří mezi tenisové velmoci. Navíc se musí obejít bez Xaviera Mallise, který se po vleklém zranění snaží na žebříčku ATP vrátit do první padesátky. Do úvodních dvouher nezasáhne ani momentálně nejlepší belgický tenista Olivier Rochus, který nepřijel do Ostravy stoprocentně fit.

Splní Češi roli favorita? Buďte s Radiožurnálem u všech důležitých momentů. Naši reportéři nabídnou třídenní seriál přímých vstupů:
pátek 8. února od 15.00 Berdych-Vliegen, Štěpánek-Darcis
sobota 9. února od 14.00 Dlouhý, Vízner-Bemelmans, Rochus
neděle 10. února od 13.00 Berdych-Darcis, Štěpánek-Vliegen

Česká reprezentace se na 3. podniku letošního ročníku Euro Hockey Tour, Švédských LG Hockey Games, představí ve dvou státech. Nejprve ve čtvrtek 7. února v Tampere s domácími Finy, o víkendu se pak svěřenci Aloise Hadamczika představí ve stockholmské hale Globen. V sobotu se utkají se Švédskem, v neděli s Ruskem. Fanděte s námi v přímých vstupech na Radiožurnálu!

Logo

Češi se pokusí na LG Hockey Games vylepšit svou prozatím nelichotivou třetí pozici v letošním ročníku. Po turnajích ve Finsku a Rusku ztráceli v tabulce na druhé Finy jediný bod. Stejný náskok však měli i na čtvrté Švédy. První jsou zatím bezkonkurenčně Rusové se ziskem 15 bodů. Češi budou bojovat o co nejlepší výchozí pozici před závěrečným turnajem, který budou sami hostit.

Ze čtvrtečního "finského" klání, které začíná v 17.15, odvysílá Radiožurnál přímé vstupy v 17.30, 18.00, 18.30 a následně ve Sportžurnálu.

Sobotní duel se Švédy je na programu od 15.30 a reportér Filip Šedivý bude na Radiožurnálu o aktuálním dění referovat v časech 16.00, 16.30, 17.00, 17.30 a 18.00.

O výsledcích nedělního poledního duelu s Rusy vás budeme informovat v časech 12.30, 13.05, 13.30, 14.05 a 14.30.

Liberec podstupuje první zkoušku na mistrovství světa, které uspořádá za rok. Závody Světového poháru ve skocích na lyžích prověří pořadatele, zatím nedostavěný areál na Ještědu i skokany samotné. Pokud to dovolí počasí, což je u tohoto sportu nutné, chtě nechtě, pokaždé dodat.

Logo

Do Liberce dorazila kompletní světová špička. Nechybí Rakušan Thomas Morgenstern, suverénní lídr Světového poháru, který má na druhého v pořadí - Fina Janneho Ahonena - náskok 610 bodů. V praxi to znamená, že by se před něj seveřan dostal v případě více než šesti vítězství za sebou, Rakušan by přitom ani jednou nesměl postoupit mezi nejlepší třicítku. Porazitelný ale Morgenstern je a zuby si na něj brousí i třetí v celkovém pořadí, jeho krajan Gregor Schlierenzauer.

Češi mají možnost na domácím závodě nominovat 10členný tým a plně toho využili. V nominaci nechybí momentálně nejlepší z nich Roman Koudelka, skákat bude i Jakub Janda a ve druhém víkendovém závodě se čeká návrat Jana Mazocha. V prvním závodě je jako předskokan, představí se ale i jeho mladší bratr Jiří.

Radiožurnál vysílá přímo z Ještědu přímé aktuální vstupy. Častější budou v průběhu kvalifikací a závodních kol, ale vzhledem k vrtochům počasí se nedají přesně naplánovat. Program SP ve skocích na lyžích v Liberci by měl být:

pátek 8. února:
11.00 kvalifikace
15.30 zkušební kolo
16.30 první kolo
17.30 finále (nejlepších 30)

sobota 9. února:
14.30 kvalifikace
16.00 první kolo
17.00 finále (nejlepších 30)

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a v DVB-T multiplexu společnosti Radiokomunikace (Praha, střední Čechy, Domažlicko, severní Čechy, Brněnsko, Ostravsko).

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: pes , kyk , lep , Jan Fait
Spustit audio