Spor kvůli vedení Národního domu se znovu vyostřil

6. prosinec 2011
Zprávy , Zprávy

Ve Frýdku-Místku se znovu vyostřil spor kvůli vedení Národního domu. Jeho ředitelkou je od dubna Marcela Krplová. Proti tomu protestuje část opozičních zastupitelů. Na svém posledním jednání ji znovu obvinili ze střetu zájmů kvůli jejímu podnikání. Vedení města ale svého člověka hájí. Po právní stránce je prý všechno v pořádku.

Opozici vadí, že nová ředitelka Národního domu stále vlastní firmu, která organizuje pro město kulturní akce. „Jsme naprosto přesvědčeni, že paní ředitelka Krplová je ve střetu zájmů. Je vlastníkem soukromé agentury Orange, která dostává dotace z města. Dostává je pravidelně, přestože je ředitelka městské příspěvkové organizace. To znamená, zachází s veřejnými penězi,“ shrnuje zastupitel Petr Konůpka z ODS.

Zmíněná Agentura Orange inkasuje od města třeba 350.000 korun na pořádání vánoční akce. Marcela Krplová odmítá, že by to jako ředitelka příspěvkové organizace mohla ovlivnit.

„Národní dům rozhodně nedává žádnou práci agentuře Orange. Co se týká střetu zájmů, po dohodě s radou města jsem odstoupila ze statutární pozice obou společností, které vlastním – jak agentury Orange, tak účetní společnosti Matina, která v podstatě je vlastníkem té agentury,“ vysvětluje Krplová.

Radnice ovládaná sociálními demokraty, lidovci a stranou Věci veřejné se s tím spokojila a o výměně ředitelky neuvažuje. „Podle názoru právníků může vykonávat funkci ředitelky Národního domu. Dál není k tomu co dodat,“ potvrdil primátor Petr Cvik.

Postup města je sice právně čistý, v dané situaci však může vzbuzovat i vážné pochybnosti. „Řekl jsem jí, že ta situace budí dost velké podezření, že jsou tam nějaké osobní vazby. Nic dalšího nemůžu soudit, co ty jednotlivé zastupitele nebo radní vede k tomu, že ty dotace schvalují. Může to být kvalitní projekt na kulturu ve městě, ale zároveň to může být nějaká osobní známost,“ uzavírá Petr Leyer z organizace Transparency International.

Spustit audio