Společnost OKD obnovuje těžbu po hackerském útoku

27. prosinec 2019 11:55

Společnost OKD začala s obnovou těžby ve svých dolech na Karvinsku. Ty v pondělí ochromil hackerský útok na jejich počítačovou síť a společnost z bezpečnostních důvodů těžbu okamžitě zastavila. IT pracovníci, kteří pro OKD zajišťují chod počítačové sítě, po útoku vytvořili oddělenou interní síť. Ta bude monitorovat, kolik zaměstnanců je v dolech, ale taky ovládat vybrané stroje v podzemí.

Českému rozhlasu obnovení provozu potvrdil Marián Klásek ze státní společnosti Prisko, která doly vlastní. Počítačová síť začala fungovat už v noci na pátek tak, aby pracovníci noční směny mohli začít s přípravami na páteční provoz.

Oddělená síť, kterou IT pracovníci pro OKD po útoku vytvořili, by například měla ovládat i kontrolovat systémy pro vypínání přívodu elektrické energie v případě nadměrné koncentrace důlních plynů nebo evidovat výbušniny používané v dole.

Čtěte také

OKD nicméně bude dál pracovat na obnovení primární sítě. Podle mluvčího Iva Čelechovského to může trvat několik týdnů až měsíců. Společnost totiž musí zformátovat všechny stanice a obnovit je z pořízených záloh.

Se zjištěním problému a jeho řešením přijeli pomáhat i odborníci z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), jak řekl mluvčí úřadu Radek Holý. „Naši specialisté analyzovali situaci a určili pravděpodobný útok, který nastal. Vyplynulo z toho několik doporučení, která jsme OKD dali. V této chvíli k tomu již z naší strany není co dodat,“ okomentoval roli úřadu Holý.

Dodávky uhlí

OKD nemělo po útoku nad systémem plnou kontrolu. Práce v dolech tak raději zastavilo. Čelechovský ale už dříve řekl, že třeba čidla metanu ani po hackerském útoku nepřestala fungovat, a bezpečnost horníků tak nebyla ohrožena. Tato čidla jsou totiž vedena samostatně mimo hlavní síť. Do podzemí i v minulých dnech fárali zaměstnanci, kteří kontrolovali jednotlivé systémy.

Firma přes vánoční svátky v plánu těžbu neměla, v podniku měl být jen omezený provoz. Čelechovský v úterý řekl, že i díky tomu nebudou ztráty podniku vysoké. Také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že výpadek těžby zatím průmysl nijak neohrozil. Nicméně OKD se už dopředu omluvilo za případné problémy s dodávkami uhlí.

Čtěte také

Podle Čelechovského napadl počítačovou síť OKD nový typ kryptoviru, který antivirové programy dosud neznaly. K jeho prvnímu útoku došlo v pátek 20. prosince, uvedl server Novinky.cz. Hlavní útok nastal v neděli 22. prosince kolem 22. hodiny, kdy škodlivý kód komplexně napadl a ochromil celou infrastrukturu firmy.

Hackeři 11. prosince napadli i síť nemocnice v Benešově. Nemocnice od té doby postupně spouští jednotlivá oddělení, provoz interního oddělení chce obnovit v pondělí 30. prosince. Vedoucí IT oddělení OKD Martin Straka ale řekl, že obnova sítě v dolech zřejmě bude časově náročnější než u benešovské nemocnice, protože infrastruktura OKD je složitější.

autor: vok | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio