Společnost Apple se omluvila za zpomalování iPhonů. A stále tvrdí, že sleduje jen dobro uživatelů

29. prosinec 2017

Americká technologická firma Apple se omluvila všem zákazníků, kterým záměrně zpomalila iPhone. Ke snižování výkonu starších verzí telefonu se společnost přiznala minulý týden. Jedním z prvních, který na problém upozornil, byl kanadský vědec John Poole.

„Zpomaluje to internetový prohlížeč, aplikace i kameru zkrátka chod celého telefonu,“ vysvětlil Poole v americké televizi CBS. Cílem opatření je prodloužit životnost baterií. Řadě zákazníků ale vadilo, že firma zpomalila telefony a následovala série žalob.

Mimo jiné firma uvádí, že se omlouvá všem, které zklamala a ráda by znovu získala jejich důvěru. Také uvedla, že od ledna zlevní výměnu baterií u iPhonu 6 a pozdějších modelů ze 79 na 29 dolarů tedy v přepočtu zhruba na 600 korun.

Právě tento krok zabraňuje tomu, aby opotřebovaná baterie vedla k vypínání telefonu třeba už při čtyřicetiprocentním nabití, jak se některým uživatelům stávalo.


Apple příští rok vydá update, který má umožnit lepší kontrolu životnosti baterii

Apple také zveřejnil sérii doporučení, jak prodloužit životnost baterie. Není dobré ji vystavovat extrémním teplotám. Také je dobré při nabíjení sundat některé kryty, protože můžou telefon zahřívat.

A pokud zařízení dlouhodobě nepoužíváte, vyplatí se baterii nechat nabitou přibližně jen na polovinu. Také se hodí využívat režim nízké spotřeby, který prodlužuje výdrž baterie. Ale nic nejde prodlužovat do nekonečna. Lithium iontové baterie, které se používají ve většině dnešních telefonů, jsou vyrobené na určitý počet nabíjecích cyklů. Při běžném používání to je zhruba 1500 až 2000, pak začne klesat jejich kapacita.

autor: sed
Spustit audio