Spojené státy ročně zasáhne více než 1200 tornád. Jejich hlídačem může být automatický dron

4. červenec 2017

Přicházejí nečekaně rychle spolu s bouřemi. Náhle se vytvoří rychle rotující větrný vír, který pak zničí vše, co mu přijde do cesty. Řeč je o tornádech, kterým americké televize zejména na středozápadu a jihu USA věnují speciální vysílání. Pochopení a předpovědi vzniku tornád mají pomoci drony.

Přes Spojené státy se ročně přežene přes 1200 tornád, kvůli kterým umírají desítky lidí. Kličové je dostat včas varování. Američtí vědci, teď doufají, že lidi před tornády pomůžou ochránit drony.


Jsme dobří ve sledování bouří ze země i z velkých výšek pomocí satelitů. Ale klíčové jsou první dva, tři kilometry a tady přicházejí na řadu drony. Čím víc dat z pozorování nasbíráme, o to lepší budou naše modely i výsledná předpověď.Kelvin Droegemeier z Oklahomské státní univerzity

Malé bezpilotní letouny mají pomoci k předpovídání těchto jevů. V současnosti meteorologové dokážou varovat před tornádem zhruba 14 minut dopředu. Kelvin Droegemeier z Oklahomské státní univerzity doufá, že by s pomocí dronů mohli předvídat bouře a tornáda i více než s hodinovým předstihem.

Vědci zjišťují, který dron si nejlépe poradí s náročnými povětrnostními podmínkami. Testují proto kvadrokoptéry i bezpilotní letouny s křídly. Výzkum provádějí v Oklahomě, která leží v pásu přezdívaném jako tornádová ulička a o bouře, které můžou drony zkoumat, zde rozhodně není nouze.

Tornádo - stupně síly podle Fujitovy stupnice
autoři: jch , sed
Spustit audio