Spojené státy chtějí v Iráku sbírat informace, vojáky do boje zatím nepošlou

19. červen 2014

Spojené státy jsou připravené poslat do Iráku až tři stovky vojenských expertů. Po jednání bezpečnostní rady to dnes oznámil americký prezident Barrack Obama. Poradci by měli pomáhat s výcvikem iráckých jednotek, zároveň by však měli sbírat i zpravodajské informace. Američané chtějí v Iráku zbudovat dvě operační centra, jedno v Bagdádu a druhé na severu země.

Američané chtějí posílit své zpravodajské aktivity v regionu, aby měli dost informací pro případný vojenský zásah.

Na nedostatek informací už dříve poukazovali někteří představitelé americké armády. Upozorňovali, že kvůli chaotické situaci v Iráku nejsou jasné cíle, na které by se případně útočilo, ani není jasné, jaký výsledek by měla celá operace přinést.

O pomoc v boji proti radikálním islamistům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě žádala Spojené státy irácká vláda. Mělo jít zejména o nasazení letadel. I když k tomu zatím nedojde, do budoucna to Obama nevyloučil.

„Budeme připravení provést cílené a přesné vojenské operace, pokud zjistíme, že to situace vyžaduje. Pokud vyhodnotíme situaci jako naléhavou, budu o tom jednat s Kongresem, představiteli Iráku a dalších zemí v oblasti,“ řekl americký prezident.

Jedním důvodů, proč Američané nepošlou do Iráku letadla, může být i osoba iráckého premiéra Malikího. Někteří zákonodárci USA mu vyčítají, že jeho politika je protisunnitská a že pomohla rozdmýchat sektářské konflikty v zemi.

Čtěte také

Obama řekl, že nechce protežovat jen jednu část irácké společnosti na úkor jiných a také apeloval na iráckou vládu i na irácké politiky obecně, aby překonali sektářské rozdíly a postupovali jednotně.

Kromě vyslání bezpečnostních expertů oznámil Obama také posílení ostrahy americké ambasády a jejích zaměstnanců a USA chtějí zvýšit také svou diplomatickou aktivitu – na Blízký východ a do Evropy zamíří americký ministr zahraničí John Kerry, který by měl s partnery jednat o tom, jak společně postupovat proti islamistickým ozbrojencům.

Islamisté podle šéfa Bílého domu ohrožují i americkou národní bezpečnost.

autoři: lek , kov ,
Spustit audio