Špína, Mars, bondáž a Vladimír Mečiar. Tereza Nvotová točí podcasty, dokumenty a hrané filmy

3. březen 2017

Rozhlasový erotický dokument, premiéra hraného filmu Špína, portrét Vladimíra Mečiara, státnice na FAMU. Cestovatelka, herečka, režisérka a dokumentaristka Tereza Nvotová si na nedostatek práce nestěžuje, čekají na ni i další projekty. Může se člověk stát dokumentaristou i bez pomoci profesionálů a filmových škol?

Radio Wave připravilo projekt podcastové série Zhasni! o intimitě, vášních a touhách, dvou dílů se ujala Tereza Nvotová. První z nich se jmenuje Můžeš mě svázat? a pojednává o bondáži, tématu, na které přišla díky své kamarádce.

„Bondáž je osvobozena od karnevalu, jde hlavně o přežitek, ne o exhibicionismus,“ vysvětluje s tím, že bondáž může mít něco společného se sexem, ale také nemusí. Zajímavé je ale třeba i to, že takový nápad na dokument ji přišel vhodný právě pro zvukový podcast, kde si člověk představuje, ale když to vidí, tak se okamžitě se vůči něčemu vyhraňuje.

Další díl Bára 33 byl inspirován seznamovací aplikací Tinder, kde člověk listuje profily lidí, kteří by se mu mohli na seznámení líbit. „Nejvíce mě zaujala ta moc – lidé se nabízejí, a člověk si vybírá,“ říká.

Čtěte také

Silní příběhy nabízejí i její filmy, ať už dokumentární, nebo hrané. Film Špína, se kterým byla na festivalu v Rotterdamu, vypráví o dospívání a o cestě 17leté dívky, která se vyrovnává se znásilněním.

„Podobné zkušenosti, které prožívá ta dívka, zažívá hodně lidí kolem mě, a člověk si říká, že toho má dost, společnost o tom nemluví, je to téma, které raději odsouváme, protože není úplně příjemné,“ přibližuje důvody, proč zpracovala takové téma.


S tématem musíte chvíli žít. Čas vám dá prověření, zda to má smysl dělat a zda se s tím můžete ponořit do nějaké hloubky. TEREZA NVOTOVÁ

K dalším jejím projektům patří dokument o politikovi Vladimíru Mečiarovi nebo hraný snímek Mars, který se odehrává v Utahu ve výcvikovém středisku. „Sama nevím, co z toho nakonec bude,“ říká s úsměvem o pětitýdenní zkušenosti v poušti.

Filmařskou praxi se naučila především sama, připomíná ale, že ve škole se ale člověk učí myslet – konfrontuje člověka s vlastními nápady. „Dá vám šanci něco zkoušet,“ podotýká. Pokud ale někdo opravdu chce, může se něco naučit sám – jednoduše si vzít kameru a začít střihat.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio