Speed maraton: I přes upozornění předem více než tři tisíce přestupků

4. duben 2019

Řidiči se ve středu 3. 4. ani přes rozsáhlou a předem avizovanou policejní akci nepolepšili. Přes tři tisícovky z nich policisté přistihli při přestupku. Na podrobnosti a další plánované akce jsme se ptali šéfa dopravní policie Tomáše Lercha.

Čeští policisté se během středy 3. dubna zapojili se do celoevropské preventivně bezpečnostní akce s názvem Speed maraton. Ta se zaměřuje na dodržování předepsané rychlosti.

Vloni při stejné akci policisté zaznamenali přes 3.000 přestupků. Většina z nich byla kvůli překročení maximální povolené rychlosti.

Jak dopadly kontroly letos?

Odpovídal ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch: "Přestože jsme o akci předem informovali a zveřejnili jsme místa měření, která sami občané vybrali, zaznamenali policisté přes tři tisíce přestupků. A téměř 2.400 jich bylo právě v důsledku neodržení stanovených rychlostních limitů."

Proč podobné kontroly nejsou častěji? Jsou policisté na silnicích vidět?

"Viditelnost policistů je jednou z priorit Policie České republiky na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Policie se samožřejmě zaměřuje na veškerá protiprávní jednání. A jedním z nich je právě nedodržování stanovených rychlostních limitů. V následujícím období se samozřejmě budeme věnovat dalším problematikám. Před námi je velmi rizikové období Velikonoc. A to bude další priorita, které se budeme věnovat," podotknul Lerch.

Na co konkrétně budou plánované akce zaměřené?

"V průběhu Velikonoc chceme být vidět na našich silnicích. To znamená přispět ke zklidnění provozu, protože právě Velikonoce jsou takovým zlomem mezi zimní a jarní sezónou. A vždy, když Velikonoce připadají na pozdější období jako v letošním roce, zaznamenáváme bohužel i zhoršené následky dopravních nehod," upřesnil šéf služby dopravní policie.

Budou kontroly cílené i na alkohol?

"Bezpochyby i alkohol bude jednou ze záležitostí, které se chceme věnovat. Zejména v pondělí, kdy bude nejmasivnější nasazení policie. Samozřejmě bude standardní součástí dopravní kontroly i problematika alkoholu. Budeme i apelovat před tímto (velikonočním) víkendem, aby řidiči nepodceňovali ani riziko následného ovlivnění po předchozím požití alkoholu."

Jak z pohledu nehodovosti dopadlo první čtvtletí letošního roku?

"Za první čtvrtletí tohoto roku policisté šetřili bezmála 24 tisíc dopravních nehod, při kterých bylo bohužel usmrceno 87 osob, což je pokles o jednu usmrcenou osobu oproti roku předcházejícímu. Nicméně musíme také říci, že po celkem výrazném poklesu následků dopravních nehod v průběhu ledna, jak v měsíci únoru, tak v měsíci březnu jsme zaznamenali nárůst počtu usmrcených při dopravních nehodách," uzavřel nelichotivou statistiku Tomáš Lerch.

autor: hbc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.