Speciální silvestrovský výběr z našich zápisníků: Jiný kraj, jiná chuť

Říká se: Jiný kraj, jiný mrav. A tudíž také jiná historie, jazyk, oblíbená hudba, tradiční jídla a samozřejmě úplně jiná piva, vína nebo cider… Že je pro národy důležité také jejich pití, ví asi každý Čech – i ten, který neholduje zrovna pivu.

Jak to vypadá (nejen se stolováním a pitím) v jiných zemích, nám hlásí naši zahraniční zpravodajové ve víkendových zápisnících. A protože je dnes Silvestr, vybrali jsme pro vás ty nejčtenější. Třeba vás inspirují poznat v příštím roce úplně nové chutě!

Kyselé pivo chutná hlavně v Belgii

Někdo mu říká šampaňské mezi pivy, pro jiné je to divoké nebo kyselé pivo, a prý se vaří od úsvitu civilizace. V posledních letech se s ním setkáte i v českých hospodách, kde se točí takzvaná řemeslná (craft) piva z drobnějších pivovarů. Ne každý jim ale přijde na chuť.

Potrpí si na ně hlavně Belgičani. Výrobci kyselých piv tam minimálně jednou do roka otevírají své brány veřejnosti, aby se milovníci pěnivého moku mohli na vlastní oči seznámit s prastarou metodou jejich vzniku. A samozřejmě také aby vyzkoušeli jejich netradiční chuť. Na jedné takové akci je vyzpovídal náš zpravodaj Filip Nerad.

Roger prý vypije až 20 pint svého cideru denně

Cider je sice sladký, ale rozhodně žádná limonáda

Cider je oblíbeným alkoholickým nápojem hlavně na birtských ostrovech. Ten úplně nejlepší se prý rodí z jablek slunného anglického hrabství Somerset. Za nekorunovaným králem tamního cideru se zastavil zpravodaj Radiožurnálu ve Spojeném království Jaromír Marek.

A od něj dostal pořádné poučení: na pravý cider pozor! Většinu lidí totiž rychle porazí. Je silnější než většina piv a průmyslově vyrábené verze se mu rozhodně nevyrovnají. Přečtěte si celou reprotáž z Anglie.

Maďarské víno s osobností

„Dobré víno je tiché a čisté,“ dozvěděl se poblíž Balatonu zpravodaj Gregor Martin Papucsek od tamního vinaře. Podle něj musí být víno bez jakékoliv namyšlenosti, elegantní, inteligentní a kulturní. Jinak prý vinař nedokáže dlouhodobě obstát na trhu.

A asi na tom něco bude, protože jeho rodinné vinařství Figula ani své víno nepotřebuje vyvážet. Cizinci si pro něj jezdí sami – koštovat i kupovat. Přečtěte si víc o úspěšném příběhu maďarského vinařství.

Do každé skleničky něco jiného

Určitě víte, že existuje rozdíl mezi sklenicemi pro víno a šampaňské a že pořádné české pivo patří do mokrého půllitru. Zpravodaj Filip Nerad v Belgii zjistil, že místní mají různé tvary sklenic také pro různé typy piva. Většina belgických piv má dokonce svou vlastní sklenici a tamní pivovary si na jejich vývoji nechávají hodně záležet. Tvar totiž prý ovlivňuje chuť piva. Díky tenkému sklu si ho prý vychutnáte lépe.

A tento požadavek se projevuje i v běžných belgických domovech. „Každá rodina má ve skříni mnoho různých sklenic, aby si doma mohla nalít pivo do té správné,“ zjistil Filip od ředitele jednoho z tamních pivovarů… Přečtěte si celou reportáž Filipa Nerada.

autor: had
Spustit audio