Speciální houba vysaje naftu. Vědci umí zachránit oceán po ropné havárii

Ropné havárie na moři bývají noční můrou pro ochránce životního prostředí i ty, kdo katastrofu odklízejí. Vědci z Argonské národní laboratoře ve Spojených státech ale nejspíš objevili způsob, jak rychle a efektivně naftu nebo olej ze slané i sladké vody dostat.

Vědci podle televize CNN vyvinuli speciální materiál, kterému říkají oleo sponge, doslova tedy olejová houba. Pro lepší vysvětlení si můžeme představit obyčejnou kuchyňskou houbu na nádobí, která má velké sací schopnosti a dokáže do sebe vsáknout určité množství vody, podle velikosti.

Podobný princip využívá právě i oleo sponge s tím rozdílem, že do sebe saje jen materiály jako olej nebo ropu. Při ponoření do zamořené oblasti se tak všechny olejnaté tekutiny v houbě zachytí a voda zůstane naprosto čistá.

Houba je vyrobená z polyureanové pěny se speciálními molekulami, které na sebe olej vážou. Výzvou ale bylo vymyslet, jak olej v houbě udržet tak, aby se dala z vody vytáhnout. Klíč byl nakonec v nanotechnologiích a výsledkem je, že houba dokáže absorbovat až devadesátinásobek toho, co sama váží.

Po použití se houba prostě vymačká na speciálním lisu. A znovu použitelná je prý pak nejen houba. V některých případech se dá recyklovat i nafta.

autor: mach
Spustit audio