Speciál Martina Veselovského z končící české mise v Kosovu

V roce 1997 tam začala občanská válka. O dva roky později došlo k bombardování silami NATO. Před třemi lety vyhlásilo nezávislost. V Kosovu sloužilo od roku 1999 několik tisíc českých vojáků, ti se teď stahují. Jaké výsledky přinesla jejich mise? Nevracejí se příliš brzy? Nalaďte si ve čtvrtek 15. září Radiožurnál – debatu vysíláme přímo z Kosova.

Na konci října by měl po 12 letech ze základny české mise KFOR v Šajkovaci odejít poslední český voják. Speciál Martina Veselovského zavítá přímo na místo. Debatu se zástupci armády i státu vysíláme ve čtvrtek 15. září od 17 hodin na frekvencích Radiožurnálu, na internetu a v živém videopřenosu na zpravy.rozhlas.cz, kde také bude od 18 do 18.30 hodin diskuse pokračovat.

Češi v Kosovu

Čeští vojáci působí v mezinárodních silách v Kosovu od roku 1999. Letos jejich mise končí. Celkem se v Kosovu vystřídalo na osm tisíc českých vojáků. Mezinárodní společenství hodnotí jejich práci jako úspěšnou. Není předčasné vojáky z Kosova stahovat? Poslední ozbrojený konflikt mezi Srby a kosovskými Albánci jsme zaznamenali před několika týdny a NATO posílilo své jednotky v zemi…

O českém působení v Kosovu budou s moderátorem Martinem Veselovským debatovat plukovník Václav Vlček ze společného operačního centra ministerstva obrany, politický ředitel mise OSN v Kosovu Jolyon Naegele, zahraničně politický expert ČSSD poslanec Jan Hamáček a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR David Vodrážka.

Další speciální diskusi s Martinem Veselovským chystáme už na úterý 27. září. Těšíme se na vás v kině ve Varnsdorfu (centrum Panorama, Západní 2618). Téma: vystupňované sociální napětí na Šluknovsku a v severních Čechách vůbec.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio