Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích

Debata Radiožurnálu ze série pořadů, které by vám voličům měly pomoci ujasnit, koho budete v pátek a v sobotu 25. a 26. října v předčasných sněmovních volbách volit. Radiožurnál před těmito volbami připravuje tematické diskuse, ta dnešní bude na téma kultura v České republice a také zákon o církevních restitucích. U mikrofonu je Martin Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, a účastníky té dnešní předvolební debaty jsou Daniel Herman, lídr pražské kandidátky KDUČSL. Dobré odpoledne.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLHezké odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVladimír Koníček, lídr kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy ve Zlínském kraji. Dobré odpoledne i vám.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiDobré odpoledne.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle něho sedící Ivan Krejčí, stínový ministr kultury za ČSSD. Dobré odpoledne.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDPřeji hezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTaké Stanislav Polčák, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislých. Dobré odpoledne.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchHezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém kraji. Dobré odpoledne i vám.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTaké tu je František Mikeš, současný první náměstek ministra kultury a číslo 8 na jihočeské kandidátce Občanské demokratické strany. Dobré odpoledne.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA konečně lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANO Martin Stropnický. Dobré odpoledne i vám.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANODobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVzhledem k tomu, že se vás 7 až na výjimku Ivana Krejčího z ČSSD snažíte stát politiky, protože kandidujete do Poslanecké sněmovny, tak jednou z vašich vlastností bude muset být rychlá reakce na neočekávané události. Bylo by zvláštní poté, co dnes odvolal ministr dopravy Zdeněk Žák 3 vrcholné úředníky ze svého resortu, to znamená, abych byl úplně konkrétní, šéfy Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, Ředitelství vodních cest Jana Skalického a Drážního úřadu Pavla Kodyma, abych se vás nezeptal na vaši první reakci. Zajímá mě reakce Stanislava Polčáka, jako prvního z TOP 09 a zajímá mě, jestli z vašeho pohledu je to věc, kterou ministr dopravy, který notabene sám kandiduje ve sněmovních volbách, 3 týdny před volbami a je v demisi má dělat?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchJá jsem přesvědčený, že ne. Já, když jsem tu zprávu slyšel, tak jsem tomu nevěřil a umím si představit takhle razantní personální zásah za situace, kdy je to 3 týdny před volbama pouze, kdyby, já nevím, vybuchly ty budovy a bylo to dílo sabotáže těch jednotlivých ředitelů. Prostě neumím si představit žádný rozumný důvod, ani jsem od pana ministra neslyšel žádný rozumný důvod, aby přistoupil k takhle razantnímu zásahu do této struktury za situace, kdy je sám v demisi, kdy neměl ani důvěru a kdy kandiduje ve volbách, které jsou za 2 týdny nebo za necelé 3 týdny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMyslí si Stanislav Polčák. Radek Augustin za Stranu práv občanůZEMANOVCI, za vás, tedy za vaši politickou stranu bude Zdeněk Žák kandidovat ve sněmovních volbách. Vy si dokážete, pane Augustine, představit důvod, z jakého by takový krok ministr v demisi měl či mohl udělat?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJe to právo řádného hospodáře. Pokud některý z těch manažerů udělal taková manažerská pochybení, která nesnesou odkladu a jejich další setrvání ve funkci je ke škodě českého státu, tak každý zodpovědný ministr, který má ducha dobrého hospodáře, musí konat. Nemůže nechat situaci vyhnívat v těchto institucích pod vedením lidí, kteří mají jasná manažerská pochybení. Vycházím ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPochopil jsem to správně, že Zdeněk Žák, ministr dopravy v demisi, má vaši absolutní důvěru v tomto ohledu?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAno, každý manažer musí zvážit, má jistou míru rizika, i pan Zdeněk Žák jde s kůží na trh, takže on si musí obhájit tu míru rizika, do kterého šel. Pokud ale ta manažerská pochybení byla natolik velká, že museli být ti 3 dotyční odvolání, je to třeba respektovat. Je to hospodaření se státními penězi, a tam nesnese odkladu, tam nezáleží na tom, jestli zrovna je někdo u moci, ten nebo onen, závisí na tom, aby ty hospodářské výsledky a výsledky těchto státně řízených institucí byly v pořádku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Stropnický za hnutí ANO, máte stejnou důvěru v ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka jako pan Augustin?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOVzhledem k těm okolnostem, které jste tady definoval, nebo které všichni známe, to znamená jeho kandidatura, to znamená blížící se volby, tak ne, je to krok svérázný a já, když si matně vzpomenu na to, jakými všemi omezeními jsme byli svázáni jako Tošovského vláda, tak si vůbec něco takovýho nedovedu představit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDlužno podotknout, že vy jste byl ministrem v Tošovského vládě, v té první úřednické.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOAno, ano, a měli jsme ten koridor k té funkčnosti jaksi velmi omezen a to ještě zdaleka se takhle neblížily volby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOtázka na Daniela Hermana za KDUČSL. Vám ten krok přijde standardní nebo nějak vybočuje z toho, co by vláda v demisi měla či neměla dělat?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLOdvolat 3 vrcholové manažery ve stejný den, ze strany ministra v demisi se mi zdá velmi nestandardní krok a nerozumím mu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa druhou stranu vy jste tady, pane Hermane, mluvil zejména o kultuře České republiky, možná se tak úplně nepředpokládá, že byste měl rozumět všemu, co se děje uvnitř resortu dopravy. Ptám se spíš na to, jestli opravdu je na místě a priori nedůvěra, co když to je tak, jak říkal pan Augustin a prostě oni se dopustili zásadních manažerských pochybení?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLMinistr v demisi by neměl k takto zásadním personálním krokům sahat. Myslím si, že opravdu, kdyby se jednalo o jednoho člověka, můžeme o tom diskutovat, ale jestliže se jedná o 3 vrcholové manažery, tak to je velmi zvláštní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZa ČSSD je tu Ivan Krejčí, jde mi zejména o pocit z celé situace.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá jsem rozuměl otázce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je výborné.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá si myslím, že to je úplně nepřijatelné. Já to vidím spíš jako v podstatě už volební kampaň ministra Žáka a myslím si, že 3 týdny, já si teda moc neumím představit důvody, které by vedly ve všech třech organizacích, že tam dochází k tak strašným věcem, které se tím naznačují, a myslím si, že to je úplně nemyslitelné, že se mělo počkat na řádnou vládu, to je úplně jednoduché.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo byla slova Ivana Krejčího. Vladimír Koníček za KSČM. Nenacházíte v tom nějaký klad, třeba v tom, co jsem tady popsal?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNe. Vy jste řekl, že prozatím pan ministr žádné důvody neuvedl, tak ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo jsem neříkal.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiTak já jsem je prozatím neslyšel, protože jsem byl na cestě sem do studia a tu informaci jsem slyšel poprvé od vás a tak, jak jste ji podal, že prostě odvolal jenom 3 vrcholné manažery, tak takovým způsobem se to nedělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. A nakonec bych chtěl názor Františka Mikeše za Občanskou demokratickou stranu.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá se přiznám, že jsem to slyšel teď poprvé od vás. Já si myslím, že to je odpovědnost pana ministra a on určitě ví, jak tu odpovědnost v této souvislosti unese právě v tomto předvolebním období, nebo jaký to bude mít profit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že vy a pan Koníček věříte novinářům, dobře.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTo jsem neřekl, že věřím novinářům. Já vyslechl jsem informaci od novináře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Tak pojďme se vrátit zpátky k debatě o kultuře České republiky. Tím prvním tématem této předvolební debaty budou církevní restituce a tady je řekněme úvodní situace nebo nastínění té úvodní situace, co se církevních restitucí týče, od kolegy Lucie Husárové.

Lucie HUSÁROVÁPodle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi mají církve získat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let má stát církvím vyplatit také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. S blížící se předvolební kampaní začali levicoví politici, především komunisté schválený plán zpochybňovat. KSČM žádá, aby se o církevních restitucích rozhodovalo znovu, a to v referendu. Své pochybnosti o majetkovém a finančním vyrovnání přidal nedávno také prezident Miloš Zeman. Předpokládá, že povolební Poslanecká sněmovna se restitucemi bude znovu zabývat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTolik Lucie Husárová a vy, teď myslím vy u rozhlasových přijímačů, nezapomeňte, že můžete se těchto 7 politiků, kteří kandidují až opět na jednu výjimku, do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ptát také svými dotazy, jednak na webu Radiožurnálu.cz v debatě pod videopřenosem, potom také skrz facebookový profil a také na Twitteru s hashtagem Volby 2013. Tak na úvod, pánové, bych ... na úvod bych od vás chtěl v podstatě jednoduchý dotazník jako informaci pro vaše voliče, pro naše posluchače. Souhlasíte s dnešní podobou církevních restitucí, tedy nemovitosti směrem od státu k církvím v hodnotě 75 miliard korun a během 30 let 59 miliard korun navýšených o inflaci? Stačí mi zatím odpověď ano ne. Daniel Herman, KDUČSL.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLAno, ač neříkám, že by některé věci se mohly třeba ještě více vypilovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVladimír Koníček, KSČM?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNe, nesouhlasím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorIvan Krejčí, ČSSD.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDAno, ale myslím si, že by se měla udělat debata o výši finanční náhrady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBudeme o tom ještě dále mluvit. Stanislav Polčák, TOP 09.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchAno, já jsem přesvědčen, že historie je ocení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin, Strana práv občanůZEMANOVCI.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAno s tím, že pokud to povede k samofinancování církví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorFrantišek Mikeš, ODS.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJistě ano, bylo to potřeba.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA Martin Stropnický za hnutí ANO.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJe to pozdě a je to špatně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTa odpověď zní?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTo není ano ne, viďte?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTa odpověď zní ne?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOV tom případě ne, ale samozřejmě, že se snad dostanu k tomu, abych to vysvětlil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, v programu České strany sociálně demokratické, teď se obracím na Ivana Krejčího, se píše konkrétně budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí tak, aby náhrada byla přiměřená a skutečně spravedlivá, to je citace z vašeho programu. První otázka, co to je výrazné snížení?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá si myslím, že to, co je to výrazné snížení budeme muset najít v dialogu s církví, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon v tom dialogu, který minulých více než 20 let probíhal a v podstatě donedávna neúspěšně?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDPromiňte, ale v poslední době probíhala debata o církevních restitucích a jak jste si všimli, opozice byla v tomto dialogu zcela převálcována, nebyli jsme přizváni k dialogu jednak o parametrech a jednak ani o tom vyčíslení, takže si myslím, že znovu otevřít tuto debatu je pro nás zcela legitimní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA když říkáte otevřít debatu, znamená to zrušit ten celý zákon a vrátit to všechno na začátek?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDNe, to určitě ne. Já si myslím, že v základě jako, základně souhlasíme s tím, že církve bylo třeba odškodnit a že to je v pořádku, akorát se spoříme o to, o té, o tu míru a o způsob výše náhrad, které, které církev dostala, to je celé vlastně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že by to nemělo být těch 59 miliard během 30 let tedy navýšených o inflaci, ale kolik? Má sociální demokracie nějaký názor na to?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá myslím, že kdybysme se dostali někde na polovinu té částky, že by to bylo adekvátní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle sedí Stanislav Polčák za TOP 09. Budete se účastnit toho případného otevření té debaty a úmyslu snížit tu částku?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchTak, pokud ji samozřejmě ČSSD a jiné strany otevřou na úrovni parlamentu, tak nepochybně ano, ale s tím cílem, abychom hájili to, co je i Ústavním soudem potvrzeno, že bylo správné přijatelné řešení. Já bych chtěl trošičku reagovat na to, co říkal pan kolega Krejčí. ČSSD na začátku těch debata zde byla, ale potom od toho stolu odešla a navíc ČSSD měla dostatečně možnost za doby jak Zemanovy vlády a dalších svých sociálnědemokratických tu věc vyřešit. Já jsem rád, že se to podařilo vyřešit a že byl přijat zákon, který prošel i testem ústavnosti u Ústavního soudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď se obracím na Františka Mikeše za ODS. Od Ivana Krejčího jsme slyšeli, že podle jeho názoru opozice byla v té debatě o zákoně o církevních restitucích převálcována, že nebyla připuštěna vůbec k té debatě, k parametrům, nemá pravdu?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSČástečně by se dalo říct, že ano na té oficiální úrovni, na té institucionální úrovni to probíhalo v rámci koalice, ale ty diskuse probíhaly opravdu alespoň ze strany ministerstva kultury na velmi široké úrovni na různých fórech,

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA to si to sociální demokraté vymýšlejí, že k tomu nebyli přizváni?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNevymýšlejí, já znovu říkám, že na institucionální úrovni probíhala ta diskuse v rámci koalice, tam byl připravován zákon a ta koalice za něj nese zodpovědnost. A já bych tady rád připomenul, že ten zákon je o vypořádání některých křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody. To není zákon, který by se týkal jenom manipulací s majetkem nebo přesunem peněz. Církve byly v době totality poškozeny nejenom majetkově, ale tam docházelo i k hrubým křivdám osobním, takže ten zákon chce opravdu po 20 letech, protože jsme byli poslední postkomunistickou zemí, která svůj vztah k církvím neměla ještě v roce 2012 vypořádaný. Teď zaplaťpánbůh vypořádáný je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká František Mikeš za ODS. Vladimír Koníček za Komunistickou stranu Čech a Moravy. Jak se vám líbí ta argumentace ohledně nutnosti či dokonce povinnosti odškodnit za některé křivdy některé církve.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiOn Ústavní soud řekl, že je legitimní očekávání církví nějakým způsobem vyřešit to vyrovnání, ale nikdy neřekl, že má být uděláno takovým způsobem, jak bylo, protože do toho zákona byly třeba zahrnuty zábory na základě zákonu z roku 1919 a 1947, to znamená ještě před únorem 48. My tvrdíme, že ten rozsah toho vydávaného majetku je nepřiměřený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že sociální demokraté by chtěli otevřít zejména tu otázku finančních náhrad, komunisté by chtěli otevřít i otázku navracení nemovitého majetku,

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiUrčitě a od toho se také odvíjí ta finanční náhrada, protože nikde nikdo nezveřejnil žádný seznam majetku, za který je poskytována ta finanční náhrada. Vezměte si, že církve už mají tři čtvrtě roku na podávání žádostí. Skončí to 31. 12. A v půlce příštího roku se zjistí, že z toho 160 tisíc hektarů, o které měly požádat, požádaly třeba jenom o 16, to znamená třeba jenom o desetinu. Ve stejném poměru by se podle mě měla krátit i ta finanční částka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Vladimír Koníček za KSČM. Martin Stropnický za hnutí ANO. Kdyby se vaše hnutí, vy sám dostali jste se do Poslanecké sněmovny a došlo by tam na debatu, zda otvírat tato dvě témata v zákoně o církevních restitucích, tak byl byste proto, co chtějí sociální demokraté a komunisté?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTakhle, já jsem u toho byl od samýho počátku u těch debat, protože jsem působil na ministerstvu zahraničních věcí a bylo to do značné míry náplní mojí mise ve Vatikánu, kde jsem byl v letech 99 až 2002 a samozřejmě, že i v předchozím období, kdy jsem byl těch zhruba 7 měsíců ministrem kultury, takže k tomu mám relativně blízko a vedl jsem v tomto smyslu řadu jednání, byť jsme jako úřednická vláda a znova, to je zajímavé, neměli ten mandát takovouhle věc samozřejmě rozhodnout, ale jednak jsme mohli. Proč jsem řekl, že to je pozdě? Protože pro mě celý ten proces činí trošku nevěrohodným to, že ty strany, které vlastně to především ODS, které to prosadily a velmi za tím šly v těch minulých měsících, no, tak něco takového nebo vůbec přiblížení se k nějakému řešení zcela vylučovaly po dlouhá léta, to je problém, který se tlačil prostě jako sněhová závěj a politici se toho báli, protože správně věděli, že to politické body nepřináší, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím, pane Stropnický. A teď k té mé otázce.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOMá to docela důležitou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorShodl byste se s těmito dvěma stranami, se sociálními demokraty a komunisty na tom, že je potřeba to otevřít a do obou těch částí se podívat, projednat je znovu?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJá jsem trošku skeptik v tom, že by to přineslo nějaký zlom, proto mě to mrzí, protože bych hrozně nerad vypadal jako člověk, který tomu celýmu procesu jaksi nefandí nebo že je proti tomu, aby církev byla odškodněná, aby byla samostatná, aby byla oddělena od státu. Víte, ono se na to nedá říkat ano ne, opravdu, to je strašně kompletní problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Stropnický, my si možná nerozumíme. Já po vás chci jednoduchou věc, představte si, že tady někde za tím rozhlasem je váš volič a vy mu máte říct, jak se ohledně církevních restitucí budete chovat jako poslanec Parlamentu České republiky, to je celé.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOBudu se snažit vyjednávat s církvemi, jestli si uvědomují, že jim výše toho odškodného, a já se domnívám, že tomu tak je, škodí?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŽe je to moc vysoké?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOAno, samozřejmě, protože církev ne, že by měla být nutně chudá, ale měla by být asketická. A v našem, v našem typu společnosti, já věřím, že to církev poškodí, nehledě na to, že objem toho majetku a jeho správa ve mě budí určité pochybnosti, proč se s tím tak spěchalo a proč zrovna teď se to muselo udělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Martin Stropnický. Daniel Herman za KDUČSL, měla by být církev v podstatě chudá? Měla by být asketická?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLCírkev v podstatě chudá je, ale chci říci, že KDUČSL nebyla u tvorby finální podoby tohoto zákona, ale majetkové vyrovnání je pro stát z dlouhodobého hlediska výhodné. Je třeba si uvědomit, že těch 59 miliard je rozloženo v čase na 30 let a jenom pro posluchače, úniky na daních za jediný rok dělají 200 miliard, to znamená, podívejme se, o jakých částkách tady hovoříme. Já neříkám, že to je částka zanedbatelná, ale opravdu, když je to rozložené v čase, tak je to mnohem výhodnější, než kdyby platil zákon z roku 1948, který ty církve samozřejmě podvazoval a kdyby platil tak, jak je v té podobě, jak byl dosud, tak by to stálo minimálně přes 60 miliard.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTedy částka takto, jak je nakoncipovaná v současném znění zákona, ...

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJe pro stát výhodná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe pro stát výhodná?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLRozhodně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe nevýhodný pro církve?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLMyslím si, že tady došlo k velké dohodě mezi několika, mezi 17 církvemi a státem, což samo o sobě je velice zajímavé, stát uzavřel s jednotlivými církvemi dohody, a to je něco, co se podařilo vyřešit vlastně po bezmála 60 letech. Myslím si, to řešení trvalo 20 let a jestliže se něco vyřešit podařilo, tak si myslím, že bychom měli energii napnout spíš tam, kde opravdu jsou nevyřešené problémy, než otvírat to, co vyřešené už je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, že bych to chtěl, pane Augustine ze Strany práv občanůZEMANOVCI rozdělovat na nějaké dva bloky, ale když by došlo na lámání chleba v té budoucí Poslanecké sněmovně, tak ke kterému tomu bloku byste se přidal? Ten, který se podívá znovu do toho zákona a zkusí vyjednat řekněme s církvemi jinou cenu, anebo budete v jedné řadě spíše s panem Mikešem a s panem Polčákem, kteří to považují za uzavřenou věc?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJá na to mám vcelku konzistentní názor a ten vychází z toho, že stát by měl garantovat nějaké právní jistoty, pokud je zákon platný a je s potvrzením Ústavním soudem jeho platnost a není rozpor s ústavním pořádkem České republiky, tak zákon je platný. Jakákoliv změna zákona by vyžadovala trpělivé jednání s církvemi, tady bylo jmenováno 17 církví, takže by se musela ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA v to nevěříte, že by to fungovalo?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNe, ne, ne, muselo by se dojít k nějaké dohodě. Já samozřejmě souhlasím s tím, že 1,5 miliardy ročně, to je zanedbatelná částka v rámci státního rozpočtu. Když vidíme, že třeba za některou arbitráž nebo za trvale obracející se zásoby, které unikly z konsolidační agentury, bude stát platit neskutečné peníze různým spekulantům a tak dále, takže to v dlouhodobém horizontu není taková částka, která by, kvůli který by si český stát musel /nesrozumitelné/ žíly, na druhou stranu si myslím, že tam je úplně jiný problém, a ten problém je odluka církve od státu. Starý Masarykův program z deklarace washingtonské a ta odluka církve od státu, to je jediné, proč já bych byl ochoten tu církevní restituci jako podporovat. Důvodem je to, že pokud opravdu za 17 let církve přijdou na samofinancování, o čemž by se ale dalo s úspěchem pochybovat tady při tomto nastavení tohoto zákona, tak bych to toleroval, protože neustálé navyšování toků peněz ze státního rozpočtu na platy církevních představitelů, aby, nejde o platy, já jim nezávidím ty platy, ale prostě věřících ubývá a s prominutím, řeknu to tak jednoduše, farářů přibývá. Založí se jakákoliv církev a navyšuje se neustále, tam není zastropována ta částka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJedině pod prizmatem toho, že dojde k odluce církve od státu, k jejímu samofinancování, poté jsem ochoten podpořit věc týkající se církevních restitucí a důvod je ten, že musí církve z něčeho žít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiPokud nebudou žít ze státního rozpočtu. Děkuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Radek Augustin za Strany práv občanůZEMANOVCI. My pokračujeme v debatě, v tom prvním tématu dnešního předvolebního Speciálu Radiožurnálu, a to první téma jsou církevní restituce. Účastníky této debaty jsou Daniel Herman za KDUČSL, Vladimír Koníček za KSČM, Ivan Krejčí za ČSSD, Stanislav Polčák za TOP 09, Radek Augustin za Stranu práv občanůZEMANOVCI, František Mikeš za Občanskou demokratickou stranu a Martin Stropnický za hnutí ANO. Ten další dotaz směřuje jednak na Stanislava Polčáka a potom také na Františka Mikeše. Jakým způsobem svým voličům zejména vysvětlíte následující pochybnosti. Hned vysvětlím. Před rokem byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu evangelický kněz Miloš Rejchrt a říkal toto, cituji: "Moje Českobratrská církev evangelická má dostat 2 miliardy 226 milionů korun jako náhrady, ale já nevím za co. Nám totiž skoro nic nebylo odňato a co nám odňato bylo, to už máme dávno zpátky a najednou tady přicházejí tyhle peníze a já se ptám, za co jsou to náhrady, když se to tak jmenuje?" říká Miloš Rejchrt. A já se ptám, jak tento rozpor vysvětlí Stanislav Polčák?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchJá nevím samozřejmě, do jaké míry je to rozpor, který je skutečně doložitelný z hlediska výpisů z pozemních knih a katastrálních, které byly na ministerstvu kultury v podkladovém materiále shromážděny. Já vycházím z toho, že suma toho majetku byla ověřena několika posudky a že tyto podkladové materiály ostatně i ministerstvo kultury zveřejnilo. Jsou, pokud vím, k dispozici ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMoc omlouvám, pane Polčáku, já vám k tomu přidám ještě jednu citaci, protože v podstatě stejná výhrada ovšem z jiné strany zazněla v Hyde Parku České televize v únoru tohoto roku, kdy biskupka církve Československé husitské Jana Šilerová říkala: "Přesto všechno ale peníze, které má moje církev dostat, a znovu je to můj osobní názor," říkala, "jsou v té sumě přehnané. Já nevím, jestli je to úplatek, protože je to přehnané ta suma," říkala biskupka Šilerová.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchVíte, toto jsou samozřejmě jednotlivá vyjádření, která bychom mohli na druhé straně taky konfrontovat s jinýma vyjádřeníma, které byly do té doby opatřovány. Já chci připomenout, že Topolánkova vláda měla namyšleno jaksi církevní vyrovnání v daleko obsáhlejší variantě. To, že se došlo ke konsensu všech církví se státem, to já považuji za jednoznačnou hodnotu a pokud někteří členové některých církví protestují proti této výši náhrad, tak nejednali v tu chvíli ovšem z pozice za ty církve. My jsme jednali se všemi zastoupenými státem uznanými církvemi a k tomuto konsensu došlo. Nemohu komentovat jednotlivá pochybení, protože podle našeho názoru já jsem byl k tomu, té přípravě přítomen jaksi zpovzdálí, ale potom v rámci Poslanecké sněmovny nebo v rámci projednávání toho zákona v rámci ústavněprávního výboru jsme se tím vypořádávali velmi podrobně a námitka o tom, že by bylo nahrazováno něco, co nebylo odňato, ani nezazněla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď se obracím na Františka Mikeše z Občanské demokratické strany, dokážete tady teď mně jako laikovi a i svým voličům vysvětlit, podle jakého klíče vlastně byly rozděleny ty sumy peněz jednotlivým církvím?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTo byl velmi složitý výpočet. Vycházelo se z archivních materiálů. Byly konfrontovány samozřejmě s údaji, které poskytovala církev a které se projednávaly, i co zůstává státu, protože církve, to nejsou jenom kostely a faráři, to je charita, to jsou školy, to jsou sociální ústavy, to všechno a tady je 33 církví, z nichž 17 je podporováno podle zákona z roku 1949 státem a ty církve dostávaly podle toho, kolik si nahlásily duchovních, tak dostávaly od státu náhrady za ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane náměstku, to je myslím, to je, myslím, jasné. Ale víte, na co já narážím? Narážím na to, že já jsem vám tady ocitoval myslím dvě nesporné církevní autority, které ...

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá se k tomu hned ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor... vyjádřily zásadní pochybnost.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá se k tomu hned dostanu. Ty církve, je to v zákoně přesně uvedeno, co která církev má obdržet. Převážná část toho církevního majetku byla zabrána a také ty náhrady se týkají církve římskokatolické.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane náměstku, v zákoně je opravdu výčtový seznam toho, co má která jedna církev dostat?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSV zákoně je uvedeno 17 církví, které mají dostat vyrovnání od státu za křivdy, které jim byly způsobeny v rozhodném období od 25. února 1948 do roku 1990. To je v zákoně uvedeno. A konkrétní čísla, konkrétní položky, ty jsou vypočítány z toho, jak byl ohodnocen celkový majetek církví. Ten byl vyhodnocen, ohodnocen částkou 134 miliard a stát jako povinná osoba našel ve svých, ve svém majetku 75 miliard, které vyplatí naturálně, čili převede majetky. Pozemkový úřad a státní lesy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, jenom technický dotaz, z jakého důvodu v tom seznamu těch církví je například luteránská církev augšpurského vyznání, která je zaregistrována až v roce 95?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJe to církev, která byla právě zaregistrována v roce 95 a stát na ní poskytuje platby podle zákona 218 z roku 1949. Je to proto, že to je státem registrovaná církev.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím, byla registrována v roce 95, kdy já, alespoň podle toho, co já si pamatuji, už minulý režim nebyl.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTo je sice pravda, ale byly důvody, proč jí tento režim tu církev zaregistroval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak tolik František Mikeš za ODS. Zajímá mě jedna věc od vás ostatních. Vy všichni jste sem přišli do té debaty, protože jste experti na kulturní oblast, tak jste sem přišli. Tak zajímá mě, jestli z vás někdo opravdu do detailů rozumí tomu, jakým způsobem jsou nastaveny ty platby jednotlivým církvím. Pokyvuje Vladimír Koníček za KSČM.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiAno, jednoznačně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy tomu rozumíte?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiAno. Pan Mikeš to řekl, 98 % majetku, který má být předmětem toho vyrovnání.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNeřekl jsem 98, řekl jsem okolo 90.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiVlastnila římskokatolická církev, ale ta se s těmi 17 církvemi dohodla, že jim těch 18 % dá jako úplatek, když budou souhlasit s tím vyrovnáním tak, jak to je. Takže já to vnímán to rozdělení těch 69 miliard, 80 % římskokatolická, 20 % ty ostatní a ty si podělíte v nějakém poměru jako úplatek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to v pořádku takové řešení z pohledu, pane Koníčku?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení. Vedle vás se hlásí Daniel Herman za KDUČSL.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJá to pokládám jako výraz mezicírkevní solidarity.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, to znamená, že potvrzujete, že to takto bylo, to byla dohoda mezi 16 církvemi a římskokatolickou církví?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLOno je třeba vidět, že ani to jednání mezi církvemi nebylo úplně jednoduché, protože tady jsou určité historické konotace a myslím si, že došlo k tomu, že byly ty církve schopné se dohodnout, je také veliký úspěch. To je vidět, že ten ekumenický dialog je skutečně na určité velmi kultivované úrovni a ten projev té mezicírkevní solidarity si myslím, že je také velice oceněníhodný, že tedy 20 % jde na ty menší křesťanské církve. Myslím si, že to je opravdu možná i příklad pro jiné země.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJakým způsobem se dá ocenit, pane Hermane, souhlas jednotlivých církví s tím, jakým způsobem budou restituce probíhat?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLKdyž se podíváme do naší historie, tak vidíme, že třeba ty vztahy mezi jednotlivými náboženskými společnostmi nebyly úplně jednoduché a jestliže se v 21. století podařilo opravdu se dostat k takovéto kultuře dialogu, že ty církve byly schopné se dohodnout a mít jednotnou pozici nejenom tedy církve, ale i židovská náboženská obec se státem, tak si myslím, že je to veliký pokrok a že je to velmi pozitivní moment, že tady k této dohodě došlo jednak mezi církvemi a náboženskými společnostmi a mezi státem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže, jestli to správně chápu, tak paní biskupce Šilerové by se v podstatě mělo vzkázat ano, je to v podstatě platba za to, že jste souhlasili s dohodou, kterou designovala se státem zejména římskokatolická církev?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJá bych to hodnotil jako výraz mezicírkevní solidarity, a to se mi zdá, že je velice pozitivní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStanislav Polčák za TOP 09. Vy jste vrtěl hlavou, když mluvil pan Koníček o úplatku.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchNo, jednoznačně, protože já to považuji jako mimořádně vstřícné gesto, protože si musíme uvědomit, že v průběhu těch 17 let, jak říkal i pan kolega Augustin, dojde k odluce církve od státu a pokud by se právě tyto církve ponechaly úplně napospas, to znamená, že by nedostaly žádné finanční plnění, tak by prostě si nemohly zabezpečit svůj provoz, svoji činnost, své sociální služby pro to další období, to znamená, ano, církev katolická necelých 20 % přehospodařila nebo předělila ty prostředky ve prospěch jiných církví a toto je gesto, které bylo naopak podceňováno. Pokud se dneska hovoří o tom, že je to úplatek, tak je to asi možná pozůstatek vnímání z doby, kdy církve byly právě pod obdobím nesvobody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin, to, jak to pánové popsali, že římskokatolická církev se dohodla s těmi ostatními církvemi a proběhla tam řekněme určitá, jak to nazvat, abych tady ...

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchRefundace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRefundace, tak je to z vašeho pohledu košér řešení, je to správně? Bavíme se o veřejných penězích.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiMy se bavíme o tom na jedné straně, že to bylo uspěchané, na druhé straně říkáme, že 20 let jsme to neřešili. Teď, když se 17 církví na něčem dohodne, tak se nám to zase nelíbí, čili ono ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo si špatně nevykládejte, ta otázka není tím, že mně se něco nelíbí.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiČeský nárok nikdy nebude spokojen s žádným zákonem, s žádným majetkovým vyrovnáním. Ano, kdybychom byli ve stavu nula a nedělali restituce pro všechny ostatní od února 48, pak bychom mohli mluvit o církevních restitucích, jestli je to problém nebo ne. Já si myslím, že to je věc dohody státu s těmi 17 církvemi. Já bych si tu dohodu dovedl představit jinak, ale ta dohoda je platná, platí a pokud ji chceme změnit, tak bysme museli znovu se 17 církvemi jednat a ten zákon po dohodě s nimi přijmout. Čili jestli to je ideální řešení, to nevím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMůžu se, pane Augustine, ...

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAle dívám se na to prizmatem stále stejným, to znamená, odluky církve od státu. Pokud od těch církví pak chceme samofinancování, mělili majetek, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorUž tomu rozumím.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiSamozřejmě v roce 95 zaregistrovaná církev ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, ještě jedna věc mě zajímá.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiMůžu ještě jednu větu?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMůžu já jednu otázku,

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAno, můžete.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVýborně, děkuju. V létě roku 2012 váš tehdejší předseda Vratislav Mynář říkal, že vaše strana chce referendum k církevním restitucím.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiTo říkal, myslím, prezident Miloš Zeman, ale referendum je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem citoval vašeho tehdejšího předsedu.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAno, ano. Dobře citujete, já jenom k tomu řeknu jednu věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMě by zajímalo, jestli to referendum chcete stále?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiPokud by ten zákon byl přijat na celospolečenské shodě, bylo by to vždycky lepší, než, když je přijat 103. většinou. Prostě vždycky tam je ta právní jistota horší, protože ty opoziční strany pak jednou budou vládní a budou to moci zpochybňovat. Největší problém Česka je ten, že nemáme předvídatelnost daňových zákonů, ani právního prostředí, v tom je ten problém. Proto poukazovali nejen představitelé mé strany na to, že kdyby to bylo schválené celospolečensky nebo větší většinou v parlamentu, chceteli, lidovládou, teda lidovým hlasováním, bylo by to samozřejmě lepší, protože za jakékoliv vlády by to nebylo zpochybňováno. Je tam přeci jenom závazek na 30 let nějakých 59 a opravuju pana Koníčka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď už je to pasé, chápu to správně?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNo, tak pasé, pokud Ústavní soud, podívejte se, zákon byl přijat, Ústavní soud řekl ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo mi nemusíte vysvětlovat. Mně jde jenom o to, jestli ...

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNevidím teďka, nevidím jediný důvod pro referendum z důvodu toho, že, o čem by referendum mělo rozhodovat? Že zrušíme zákon, který sněmovna přijala? Potom ano, ale tam je otázka, tehdy to bylo postaveno tak, že předtím, než se zákon přijme, mělo být, proběhnout referendum, které by ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je v podstatě to, na co jsem se ptal. Děkuju.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAle pokud je zákon přijat, nechápu, co bysme v tom referendu teď řešili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStále posloucháte předvolební debatu Radiožurnálu a stále jsou jejími účastníky Daniel Herman za KDUČSL, Vladimír Koníček za Komunistickou stranu Čech a Moravy, Ivan Krejčí za ČSSD, Stanislav Polčák za TOP 09, Radek Augustin za Stranu práv občanůZEMANOVCI, František Mikeš za ODS a za hnutí ANO Martin Stropnický. No, a protože se vy u rozhlasových přijímačů a i u internetu můžete ptát jednak na webu Radiožurnálu.cz, potom na Twitteru i na facebookovém profilu, tak zdvihám první dotaz od Miroslava Křivohlávka a on se ptá, pánové, celé ministerstvo kultury zrušit. Nechápu, proč by každý daňový poplatník měl platit vyvolené skupině jejich koníček, otazník na konci. Tak Ivan Krejčí, ČSSD, prosím o odpověď.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá si myslím, že lidi, co dělají kulturu, že to není koníček, je tam vlastně celá řada činností, které ten stát spravuje a ten stát by je měl spravovat správně. Je tam Národní památkový ústav, je tam filmový ústav, kde ..., je tam řada činností, kde v podstatě spravujeme naše národní bohatství, které musím říct, na tu odpověď taky nese poměrně slušný zisk, protože za cestovním ruchem přijíždí do České republiky nejvíce lidí a jezdí na kulturní památky, to je to, co jsme tady vytvořili v minulosti, do čeho jsme investovali peníze a to se nám pořád zhodnocujeme. Takže myslím si, že to nejsou jenom koníčky, ale je to vlastně všechno, co jsme vytvořili a co také zároveň v této době vzniká, čímž tu štafetu té kultury vlastně předáváme dál. A jestliže bychom tady měli potom předat spálenou zemi, to by bylo velice smutné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je odpověď Ivana Krejčího. Martin Stropnický za hnutí ANO. Mám vnitřní pocit, že vás je zbytečné se téměř na tu otázku ptát, ale přesto.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONo, víte mě trošku mrzí, že jsem k těm církvím mohl říct jenom tak málo, protože to není téma ano ne. A já znovu, jenom ještě jednou větou se k tomu vrátím, mě prostě, já jsem poslední, kdo by bránil nebo kdo by si myslel, že církev nemá mít prostředky, že nemá dělat činnosti, které jsou společensky velmi důležité a že je vlastně dělá kvalitně a dobře a že by měla stát na vlastních nohou. To, že se to stalo v roce, kdy republika prochází dlouhodobou recesí hospodářskou, včetně jakoby celosvětového ekonomického útlumu, v tu chvíli tohle to udělat a dát vlastně do církevních rukou správu tak rozsáhlého majetku, kdy nutně budou vznikat společnost, které se o to takzvaně postarají, to prostě vyvolává velké otazníky. Tak jenom tohle jsem si ještě chtěl dovolit k tomu dodat a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo byste řekl svému voliči na meetingu na náměstí, kdyby vám řekl pane Stropnický, měl byste zrušit ministerstvo kultury.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONo, tak bych řekl, to je výsledek těch strašně hloupejch řečí, který tady 20 let slýcháme o ministerstvu kultury a který samozřejmě mají svůj dopad multiplikační efekt, tak si vzpomeňme, kdo ty řeči říkal. To je úplná hloupost a je to zásadní nepochopení vůbec funkce a úlohy ministerstva, ne ministerstva, kultury jako takové. My pořád tady povídáme, strašíme lidi o ztrátě identity v Evropě a přitom ta kultura, je její z nejpodstatnějších složek té naší identity, čím se odlišujeme, kromě jazykem samozřejmě, ale svými tradicemi, zvyky, dějinami a architekturou. Měli jsme obrovské štěstí svým způsobem, že tady neproběhl velmi dlouho na rozdíl od jiných zemí nějaký zásadní válečný konflikt. Čili ten památkový potenciál je obrovský. Čili ono se to pořád redukuje na to, že někomu se platěj snad lekce baletu nebo co, až na takovouhle hloupost to kleslo kolikrát ty úvahy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorO tom jsem neslyšel.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOProsím, no, ne, tak já to z toho trošku cítím koníček, že jo. Jak takovouhle větu může pan Křivohlávek myslet vážně? Miroslave, nezlobte se, že?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem to úmyslně řekl, abyste si ho představil jako případného svého voliče na tom náměstí. Tak to říkal Martin Stropnický. Když jsem se díval do programu Komunistické strany Čech a Moravy, tak se obracím na Vladimíra Koníčka, tak jsem tam četl kromě jiných jednu větu. "KSČM chce prosadit čistotu a ochranu českého jazyka v médiích a při výuce na všech stupních škol." Zajímá mě, jak to chcete udělat?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiZákonem. Na Slovensku přijali zákon o slovenském jazyku, takže v České republice by bylo možné přijmout zákon o českém jazyku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo by kodifikoval, co by přikazoval?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiPoužití českého jazyka třeba i v takových relacích, jak vysílá Český rozhlas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdo by kontroloval dodržování toho zákona?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNo, u Českého rozhlasu třeba Rada Českého rozhlasu, popřípadě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNechci chodit do úplných podrobností, ale znamená to, že kdybych tady použil vulgárnější slovo, tak bych se provinil proti zákonu?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNo, to už teď byste mohl mít problém u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání také.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím, ale vám to, pane Koníčku, stálo za to napsat tyto 2 věty do volebního programu, tak by mě zajímalo, jak přesně si ten zákon představujete?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiObsah toho zákona je k diskusi. My to říkáme, že je dobré, kdyby Česká republika měla takovýto zákon, který by chránil český jazyk.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe potřeba ho chránit?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiAno. Stejně tak jak českou kulturu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Tak zůstaňme u toho českého jazyka, to je přece jenom trošku užší téma, než česká kultura. Před čím je potřeba ochránit z vašeho pohledu?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiTak určitě jazyk se vyvíjí, přejímá ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe potřeba ochránit před vývojem?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNe, ale například před anglikanismy, které zdomácňují nejenom v běžném jazyce, ale i v tom projevu například v médiích, ve škole, takže my jsme pro ochranu českého jazyka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Vladimír Koníček. František Mikeš, Občanská demokratická strana, kdyby přišlo na takové jednání například v Poslanecké sněmovně, tak co by tomu říkal například případný budoucí poslanec František Mikeš. Je potřeba chránit český jazyk?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, český jazyk samozřejmě je třeba chránit, ale musíme si ho chránit my sami, vždyť je to přeci naše největší bohatství. Co máme v tomto multikulturním světě stále více multikulturním světě po prosazení nebo podpoře své identity.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže to je dobrý nápad mít zákon o českém jazyku.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSMáme jazyk. Moment. Máme jazyk a máme svoji kulturu, ale zase hned jedním slovem dodávám, že jenom nemravný stát potřebuje spoustu zákonů, aby prosadil své, aby uchoval své jisté, své mravní nebo svůj étos a k tomu ochraně jazyka žádný zákon nepotřebujeme, protože se nedá vynutit. Tady si všichni musíme uvědomit, jak s tím jazykem zacházíme, jak ho používáme. A když se podíváme, pane redaktore, i do dnešních médiích, takové ty obraty jako je to super a s pětseti jsem zapařil, prostě tady by měli, tady by měli jít příkladem právě ti, kteří mají slovo jako svůj nástroj, jako pracovní nástroj a to, a jsme u kultury. Ta kultura, to není jenom divadlo nebo knihovna, kultura, to je vlastně celý komplex všeho, to je i to životní prostředí, ve kterém žijeme, vytváření prostoru pro náš život jako takový. A já se, nezlobte se, vrátím ještě k církvím. My jsme kulturní národ, v roce 48 přebíral tento kulturní národ od církve klášter Vyšší Brod, tam byla mlékárna, 140 lidí tam pracovalo, aby ho po 40 letech hospodaření vrátil naprosto zdevastovaný. Církev, která se zase vrátila ke svému majetku, z něj dneska zase udělala kulturní stánek se vším všudy. To znamená, že my se musíme začít chovat jako kulturní lidé.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak rozumím.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSA k tomu potřebujeme národní kulturu a potřebujeme my i rámec, to znamená, ústřední orgán státní správy, který vytváří ten zákonný rámec proto, abychom se chovali všichni tak, jak máme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCisterciácký řád ve Vyšším Brodě vám teď děkuje, pane Mikeši, za ohodnocení jejich práce. Ivan Krejčí za ČSSD. Zajímá mě, jestli by se vaše strana případně dohodla s komunisty na takovém zákoně?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDMyslím, že rozhodně ne, protože já považuji jazyk jako, jazyk je cosi jako živý tvor a který musí nasávat vlastně, já si myslím, že dokonce přirozeně musí nasávat některé věci, které v té nové skutečnosti vznikají, že dokonce používá nové formulace. Někdy se nám to nelíbí, někdy se nám to libí, ale je to vlastně živá věc. A omezit to nějakým striktním zákonem, je teda vlastně úplně mimo realitu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo si myslí Ivan Krejčí z ČSSD. Ta stejná otázka na Radka Augustina za Stranu práv občanůZEMANOVCI, je potřeba zákon na ochranu českého jazyka?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiKoukám, že nejdůležitější problém české kultury je zákon o českém jazyku. Ale dobře. Já myslím, že ne, že bych takový zákon nepodporoval, přesto si vážím a mám pokoru k českému jazyku a myslím si, že národní obrození bylo primárně na návratu českého jazyka do české země, člověk k tomu musí mít k té historii jazyka mít pokoru, ale jak říkal pan Krejčí, v podstatě je to živý tvor, neustále se vyvíjí. To, že by kvalita českého jazyka zejména ve veřejnoprávních institucích měla být, ale nejsem si jist, zda to máme všechno kodifikovat zákoyn.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak teď pohled do volebního programu lidovců, pane Hermane, vy chcete podle svého volebního programu, teď cituji přesně, "posílení vlivu veřejnosti na jmenování členů Rady České televize a Českého rozhlasu a jejich nezávislost." Co je na tom současném způsobem špatného,

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLToto jsou grémia, která by skutečně měla hledět na kultivovanost těchto médií veřejné služby, to si myslím, že je dobře nastaveno, ale bohužel často do těchto grémií vstupují různé politické vlivy. To by nemělo být. To bývá osud řady rad různých institucí. To je prostě špatně. Myslím si, že by tyto rady měly být složeny skutečně z osobností, které budou garantovat určitou nezávislost, odbornost a také kultivovanost, a to souvisí i s tím předchozím tématem. Myslím si, že celková kultivovanost v naší společnosti bohužel není úplně dobrá. Toho odrazem je samozřejmě i jazyková kultura, to znamená ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Hermane, mě zajímá ale jiná věc, protože vy říkáte, že tedy teď, že to nefunguje tak úplně správně s obsazováním minimálně těchto dvou veřejnoprávních rad.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLTy rady mají tendenci být často zpolitizované, a to je problém, to jsem měl na mysli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak jinak?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLNo, měly by být od politiky, od stranické politiky oddělené.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNeměli by o jejich složení vůbec rozhodovat politici?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLTo je otázka, kterou by bylo třeba opravdu se velice dobře zabývat, protože je možné ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem myslel, že jste se jí zabývali, když jste to napsali do volebního programu.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLPřesně tak, protože je možné, že by se daly najít modely jiné, že by třeba akademická obec měla mnohem větší pravomoci, aby třeba do tohoto zasahovala, protože jestliže v podstatě ten klíč bude stále stranickopolitický, tak se asi nemůžeme úplně ubránit tomu, aby rady tohoto typu víceméně odzrcadlovaly politické zájmy těch subjektů, které tam ty své členy vyslaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá tomu rozumím, ale víte, na co se vás, pane Hermane, ptám, ptám se vás, že pokud, nebo pokud budete v Poslanecké sněmovně, tak budete, předpokládám, v těch debatách prosazovat nějaký názor, takže měli ...

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLBudeme prosazovat ten názor, aby politické strany měly minimální, pokud možno žádný vliv na obsazování těchto rad médii veřejné služby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak Martin Stropnický za hnutí ANO, mohlo by to takhle fungovat?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOMy tam máme, myslím, třetinu, no, že třetina by mohla být svěřená ta nominací do rukou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá myslel, že máte v těch radách třetinu už.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJeště ne. Já si dovolím, ale já nevím, jak to tady funguje, já bych řekl jednu větu k tomu jazyku, jo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorFunguje to vesměs tak, že já kladu otázky a vy respondenti na ně odpovídáte.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONěkdo má šanci na ně odpovědět, někdo ne a potom se změní téma.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to tak, přesně tak.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTak jazyk ne. Ale takhle, stačí mi, když elity a veřejnoprávní média zvládnou takové úskalí jako je množné číslo středního rodu, opatření byla zvládnuty a podobně, nebo přízvuky, které vaše moderátorky, já se bavím úžasně v autobilu, když řeknou třeba předpověď počasí, jako kdyby byla zápověď počasí ještě varianta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy mě tlačíte k tomu, pane Stropnický, abych se vás zeptal, jestli budete chtít zákon na ochranu českého jazyka.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONo, určitě nebudu chtít zákon.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNebudete chtít, dobře. Tak pojďme v tom případě ...

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOUrčitě, ale když veřejnoprávní média a elity nebudou v tomhle tom selhávat a budou ten jazyk elementárně kultivovat tím, že ho budou správně používat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak nebude potřeba zákon.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTak si myslím, že to bohatě stačí. Ano, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je taková výhrůžka trošku.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONa politiky?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, ne, ne. Ta stejná otázka, na jakou jsem se ptal Daniela Hermana, pokud tedy říkáte, že by to mělo být na třetiny, tak chcete, aby jenom třetinu té dané rady veřejnoprávního média volili politici?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOAno, můžeme tady mluvit o třetinách, čtvrtinách a pětinách. Já si myslím, že nejdůležitější je to, že ta ingerence politická do veškerého jakoby veřejného života je prostě předimenzovaná a to je jedna z jejích dost negativních podob, zrovna u těch mediálních rad, protože potom víte, ono to dělá dojem, že potom ředitel velké veřejnoprávní instituce třeba mediální, že jeho největším nebo možná dokonce jediným úkolem je měřit se stopkama v ruce čas v detailu příslušného politika při nějaké debatě a že ostatní věci ho nezajímají. Je to prostě, je potřeba, aby se do toho dostali normální běžní mediální odborníky a možná i osobnosti i z jiných sfér, protože ta komunita profesní je relativně malá, ať už u filmu, u televize, u divadla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je názor Martina Stropnického. Teď se obracím na Stanislav Polčáka za TOP 09. V tom minulém období volebním vaše strana byla v Poslanecké sněmovně, vy jste se podíleli i na volení některých členů obou rad veřejnoprávních médií. Kromě jiného ve vašem volebním programu je napsáno místa v radách chce TOP 09 obsazovat profesionály nezávislými na politických tlacích nebo zájmech. Tak chápu, že to se vám úplně nepodařilo v minulých třech letech?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchNe, tento úkol takzvaně trvá, to znamená setrváváme na tom, že budeme nadále obsazovat ta místa lidmi, kteří nejsou v područí politických stran. Já chci říci, že někde se samozřejmě ta legitimita toho daného, kdo je dosazen do takové rady, musí vzít, někdo ji musí obhájit. To znamená politická strana, pokud získá určitý mandát od voličů a vyšleli skutečně do takové rady odborníka, kterého musí zvolit celá sněmovna, to není pouze tak, že by prostě přišla s papírkem a jménem, ale musí v tajné volbě být takový kandidát zvolen a já mám pocit, že za to uplynulé období naopak došlo k tomu, že jsme necítili, já jsem skutečně nevnímal žádné tlaky na veřejnoprávní média a ani si nemyslím, že by byl jakýkoliv skandál, který by byl spojen s takovýmito tlaky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak, jestli tomu správně rozumím, tak ona citace, která se nachází, nebo respektive to ustanovení, které je v obou zákonech jak o Českém rozhlase, tak o České televizi, které říká, že by v takové radě měly být zastoupeny významné regionální, politické, sociálněkulturní názorové proudy, to je prostě dostatečné a o zbytek by se měla postarat Poslanecká sněmovna?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchVíte, existuje samozřejmě několik modelů, je britský model, který samozřejmě má širší zapojení a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMě zajímá model TOP 09 teď.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchA model TOP 09 je takový, že do stávajícího zákona bychom neradi příliš zasahovali, protože to většinou vyvolává tyto politické tlaky. Já nevím, kdo bude garantovat, že ten odborník je skutečně odborník a jakou má on legitimitu, to znamená, koho je vlastně přátel, nebo přítel, aby mohl v takovéto radě potom sedět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď jste se prohřešil proti českému jazyku, pan Stropnický to vidí.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchDostanu pohlavek, předpokládám, v rámci toho zákona, který bude připraven.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONebojte se.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNevím.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJestli můžu pár slov.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorIvan Krejčí, za ČSSD. Víte, co mě zajímá,

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste, vaše strana politická, byla v opozici teď po 3 roky, máte své lidi ve veřejnoprávních radách veřejnoprávních institucích?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá to nevím úplně přesně, v podstatě si myslím, že tam nějaké lidi máme, ale já to teda nesleduji tak detailně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to znamená,

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDŽe to nevím přesně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo jsem nemyslel. Myslel jsem to předchozí, co to znamená, že tam nějaké lidi máte, že jste si tam některé zvolili?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá třeba můžu říct, že Česká strana sociálně demokratická nominovala jenom do Rady České televize Reného Kühna, který je poměrně velkým odborníkem v mediální oblasti a je tam za nás, i když není členem strany, nikdy nebyl a ani nikdy nebude. Jo, ale považovali jsme ho za odborníka, kterého stálo za to prosadit do té mediální rady. Takže já to chápu, já chápu tu odbornost, myslím si, že dokonce dneska je hlavní problém těch mediálních rad veřejnoprávních, že nemají odborné zázemí. To můžu srovnat s velkou Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, které má úřad, má tam analytické, právní oddělení, které vytváří poměrně přesné a konkrétní podklady pro to rozhodování, proto správní uvážení, všechny rozhodnutí rady procházejí soudním řízením, každý vlastně ten krok je zpětně kontrolován a nelze tam mluvit o neodbornosti. A myslím si, kdyby ty mediální rady veřejnoprávních institucí měly obdobné odborné zázemí, že by se zkvalitnila jejich činnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŽe by to bylo lepší?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDMyslím si a že to není jenom v tom způsobu volení teda, jo, protože máme ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA přesto přese všechno, když ještě zůstanu u způsobu volby, tak tak, jak je nastavena, to znamená, že o daných nominacích prostě potom rozhoduje celá Poslanecká sněmovna, tak je to v pořádku,

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá se nebráním, ano, myslím, že to je v pořádku, já se tomu nebráním, protože je případ z Německa, v roce 2010 tam byla odvolána celá mediální rada, která je volena úplně jiným způsobem, že tam nominují právě instituce nejrůznější, protože je upláceli přímo účastníci mediálního trhu a celá rada byla odvolána, byl to vlastně velký skandál. Takže ani ten systém sám o sobě nezaručuje, té volby nezaručuje její objektivitu a nevyváženost, a vyváženost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Ivan Krejčí. František Mikeš za ODS. Vy máte své lidi v obou radách?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSDneska ty rady mediální kopírují složení Poslanecké sněmovny, to znamená tak, jak je složena Poslanecká sněmovna, tak jsou v podstatě složeny i rady. To znamená, každá strana, která je v Poslanecké sněmovně, má v těchto radách své zastoupení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorI TOP 09?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchNo, jistěže, vždyť jsem to snad řekl.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTo ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste to řekl, pane Polčáku?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchAno, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo úplně nevyznělo z vaší odpovědi.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchAle jistěže, já jsem říkal, že jsme nominovali do veřejnoprávních rad právě osobnosti, které nepodléhaly žádnému diktátu naší strany, to znamená, my jsme, myslím, že stejně jako ČSSD v tomto smyslu já jsem ani nezaznamenal žádné skandály v uplynulých prostě 3 letech, které by souvisely s činností veřejnoprávních rad.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSA já si právě také myslím, že ty rady působí navenek velice konsolidovaně a konzistentně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA dovnitř?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSDovnitř, tam nechodím, takže nevím, ale já jsem tím chtěl říct něco úplně jiného, ty rady, ať už je to Rada České televize, Rada Českého rozhlasu anebo i ta velká, takzvaná velká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, mají každá svůj vymezené pohled na danou problematiku a já si myslím, a nejsem sám v ODS, kdo si myslí, že ty dvě takzvané malé pro Českou televizi a pro Český rozhlas, by měly být spojeny, protože ta veřejnoprávnost obou těchto médií bude v této rozjitřené době nabývat na významu, kdo jiný by měl plnit tu veřejnoprávnost a představovat dění v té objektivní a vyvážené podobě, než Český rozhlas a Česká televize? Nikdo jiný to za vás fakt neudělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká František Mikeš. Ještě malý podotek Martina Stropnického vzápětí.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOMůžu jenom pár slabik? Já myslím, co tady zaznělo, jenom ilustruje ten stav, skutečně jsou to nominanti politických sil vlastně exkluzivně s jakousi nálepkou jakési samostatnosti, všechno probíhá hladce, oni tam v podstatě nic nedělají, skandály nejsou, to znamená, že to je všechno v klidu a pod kontrolou. Tam se určitě by našlo pár věcí, kde bych čekal, že ta rada zvedne ruku a že o těch věcech bude jednat. Nechci teďko tady, nemáme čas mluvit o třeba paní Drtinový. Tam rada se plně postavila za ředitele televize, ale další věc, že si třeba v 5 hodin odpoledne, když koukáte na olympiádu, tak si můžete s dětma prohlídnout v 5minutových intervalech reklamu na pánský podpůrný prostředek na veřejnoprávní televizi v 5 odpoledne je velmi zvláštní, čili já tím nejsem pohoršen, ale spíš pobaven. A je tam určitě spousta věcí, která by se dala vylepšit a mě trochu mrzí, že ti odborníci nezávislí zcela v těch radách toho dělají strašně málo.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDMůžu k tomu?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak poslední podotek Ivana Krejčího.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDPodpůrný prostředek na olympiádě se řešilo na velké radě, protože to je kompetence velké rady, jestli se dávají ty věci adekvátně. Ale chtěl jsem říct ještě jednu věc, do Poslanecké sněmovny volí občané této země a dávají mandát politikům, aby nějak spravovali tuto zemi a proto chci jenom říct, že ta volba Poslaneckou sněmovnou není nelegitimní. Můžeme si říct, jestli to má kvalitu nebo nekvalitu, ale není nelegitimní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak tolik zatím názor ČSSD. Pánové, ostatní vydržte, než se dostaneme k dalšímu dotazu, tak jenom připomínám, že posloucháte předvolební Speciál Radiožurnálu dnes na téma zejména kultura v České republice. Účastníky této debaty jsou za KDUČSL Daniel Herman, za KSČM Vladimír Koníček, za ČSSD Ivan Krejčí, za TOP 09 Stanislav Polčák, za Stranu práv občanůZEMANOVCI Radek Augustin, za ODS František Mikeš a za hnutí ANO Martin Stropnický. Tak pojďme zodpovědět alespoň, ta výzva směřuje k některým z vás dotaz Martina Prokeše, který přišel skrz sociální sítě, a zní co hodláte udělat proti finální přestavbě kostela sv. archanděla Michaela na nevěstinec? Pro mimopražské podotýkám, že to je kostel nedaleko Staroměstského náměstí v samém historickém středu hlavního města Prahy. Daniel Herman, KDUČSL.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJe to naprosto skandální, že památka z druhé poloviny dvanáctého století, tedy jeden z nejstarších pražských chrámů je dnes v rukou ruské mafie, která z něho chce skutečně udělat něco, co pan Prokeš nazývá tak, jak nazývá. Já myslím, že ty smlouvy je třeba podrobit přísné kontroly, protože jsem přesvědčený o tom, že tam je velké nebezpečí korupce. To znamená, toto konkrétně je velká výzva pro ochranu našeho kulturního dědictví. Jestliže takto nakládáme s památkami, tak je to prostě špatně a je třeba tomu zamezit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdo by to měl udělat? Je to záležitost hlavního města Prahy nebo je to záležitost ministerstva kultury, celé vlády?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLNo, tak celé vlády, předpokládám, že ne, docela jistě je to záležitost hlavního města Prahy a jistě je to záležitost i všech těch, kteří se na správě kultury podílejí, to znamená i ministerstva kultury, ale i samozřejmě jednotlivých politických stran, které třeba tady v Praze kandidují. Konkrétně myslím si, že pro KDUČSL je toto výzva, protože my máme opravdu jaksi v programu ochranu našeho dědictví a toto bych řekl, že je flagrantní porušení něčeho, co by porušeno být prostě nemělo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin kandiduje v Olomouckém kraji. Nevím, do jaké míry vás zajímá osud kostela u Staroměstského náměstí v Praze.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiZnaje pravidla památkové péče, divím se, že vůbec to prošlo přes Národní památkový ústav, kterému vždy vadí nejenom vikýř v okně, ale možná i výška nové zástavby na brownfieldech v blízkosti nějaké památkové rezervace. Takže se velmi silně, dalo by se s úspěchem pochybovat, že tohle, tahle přestavba projde přes Národní památkový ústav a přes orgány, správní orgány, které povolují různé přestavby kulturních památek. Obecně si myslím, že to je asi věc, která by neměla býti, protože měla by být určitá pokora k těm památkách a aby zrovna v kostele byl nevěstinec.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVám to přijde směšné?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiTrošku mi to přijde přitažené za vlasy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA to není přitažené za vlasy, tam ten kostel, který směřuje k tomuto účelu, evidentně je.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJe to výraz nemoci českého státu, který v podstatě prožívá jistou menší fázi rakoviny, takže na místě, kde má vést dálnice, stojí hala a z kostela se stane nevěstinec, takže já to považuji za nějaký pochybení, ke kterému došlo v rámci přesunu toho majetku nebo v rámci nějakého správního řízení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiV památkové péči, protože nemůžete rekonstruovat žádnou památku bez souhlasu památkového úřadu, ale neznaje detaily tohoto problému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiOmezím se jenom na tohle obecné konstatování. Souhlasím s panem Hermanem, že to prostě je nonsens, nedává to smysl tady taková věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak by odpověděl František Mikeš za ODS na takovou otázku?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá samozřejmě nevěřím, že z toho někdo chce udělat nevěstinec. Pardon je pro tento objekt ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, proč tomu samozřejmě nevěříte?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, tak takoví barbaři snad u nás nežijí. Ne, já chci jenom tím říct, že ten kostel má, nebo tento objekt má smůlu, že byl už odsvěcen. Já se nechci pouštět do historických exkurzů, byla tam sirkárna, v poslední době, co já si pamatuji, jestli si to pamatuji dobře, tam byly sklady OSPAPu nebo nějaké instituce, která tam skladovala ve vestavěných patrech papír a po roce 1989 potom s tím bylo naloženo v privatizaci tak, jak bylo naloženo, ten objekt získal nového vlastníka a ten nový vlastník s tím nějak nakládá, ale musí s tím nakládat v duchu zákona čísla 20 z roku 1987, neboli památkového zákona a každý, kdo chce nakládat s památkou, tak musí požádat o závazný posudek nebo závazné opatření příslušného stavebního úřadu, v tomto případě Stavebního úřadu pro Prahu 1, a to si musí vyžádat i stanovisko památkářů. A já věřím, že tento správní proces bude veden tak, aby této památce už nebylo víc ublíženo, než jí bylo ublíženo ještě před rokem 1989.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to je názor Františka Mikeše za ODS. Pojďme se posunout o kousek dál. Ještě jeden pohled do volebního programu Komunistické strany Čech a Moravy. Vy chcete, pane Koníčku, prosazovat bezplatný vstup do Národního muzea, Národní galerie a dalších podobných kulturních institucí jako součást vzdělávání celého národa. Víte, co mě zajímá? Kolik to bude stát?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNo, pokud vyčleníme na kulturu tak, jak máme v dalším bodu našeho programu 1 % státního rozpočtu, tak určitě se na to peníze najdou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo úplně není odpověď na otázku, kolik to bude stát?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNo, nic, z toho pohledu, ten vstup bude volný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak mám pocit, že když se teď vstupné platí, tak je to pro ty národní instituce nějaký zisk, tak se ptám ...

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiJe to pouze část příjmů, nebo část, protože ony nejsou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, my si možná nerozumíme, pane Koníčku, co je zvláštního na otázce, když chcete udělat bezplatné vstupné, když se zeptám, kolik to ty instituce bude stát, o kolik přijdou peněz, které teď mají na vstupném?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiAle to není myšleno pro všechny instituce a furt. Vezměte si ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře znovu, Národní muzeum, Národní galerie, další podobné kulturní instituce jako součást vzdělávání celého národa, jinak řečeno, máte vymyšleno, máte spočítáno, kolik to bude stát?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNe, ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo vás nezajímá,

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiAle já říkám to ani korunu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem nebyl úplně dobrej v matematice ve škole, ale skoro mám pocit, že to úplně nesedí.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDSkoro bych souhlasil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říká Ivan Krejčí, ale ...

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá jenom ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, vydržte, pane Krejčí. Stanislav Polčák za TOP 09. Sedí ta úvaha, kterou tady nadnesl Vladimír Koníček, že to de facto nebude stát nic?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchJá si myslím, že v rámci komunistické ideologie to docela sedí, každopádně je zde problém v tom, že ty instituce budou mít ušlý příjem na tom vstupném, které samozřejmě neobdrží do toho rozpočtu. Pokud z vybraných daní v rámci toho 1% závazku, jak jsme tady slyšeli, vlastně celá kultura bude takto dotována od daňových poplatníků, tak to rozhodně zase nevyjde ve státním rozpočtu, protože ten už je dneska tak napjatý, že vlastně kultura je dneska na necelých 0,6 % toho, co dostává ze státního rozpočtu. Každopádně to, že by lidé měli přicházet do těchto kulturních institucí, je nepochybné. Je to odpovědností toho jeho managementu. Já si myslím, že v řadě těch institucí už je dobrý management a je otázkou, do jaké míry můžeme motivovat občany, aby samozřejmě po takovéhle návštěvě prostě sáhli, ale toto opatření ve smyslu, že se to udělá zadarmo, je v duchu toho, co pan Koníček legitimně asi hlásá za svoji stranu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže TOP 09 by s tím nesouhlasila?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchNe.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Stropnický za hnutí ANO. Ještě, než odpovíte, zajímá mě ta, nebojte, zajímá mě to 1 % na kulturu, protože tato částka se pohybuje, respektive objevuje v několika volebních programech některých z těchto 7 politických stran. Je to něco, k čemu byste i vy směřoval?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJsme napsali do kulturní koncepce v roce 1998 to 1 %, takže já docela vím, o čem je řeč, a je to samozřejmě ještě pořád málo, ale řekněme, že to je s ohledem na tom, v jaký situace je ekonomická potence týhle tý země, tak je to nějaká částka, která umožňuje ty úkoly plnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVaše politické hnutí existovalo v roce 2008?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONe, 98.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor98.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJá jsem existoval i před tím hnutím, já jsem se nenarodil v roce 2011.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem to teď vzal, jako že mluvíte za hnutí ANO, omlouvám se.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONe, ne, ne, já mluvím za to, co si myslím o financování kultury teďko v tuhle tu chvíli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak se tedy díváte na ty, na ta vstupná zdarma?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONo, víte co, oba pánové mají kousek pravdy, ale to je v Británii, v Británii jsou prostě muzea zdarma a vůbec to není špatný nápad, ale o to jsou dražší památky, protože památku navštěvují spíš turisté, čili lidé ze zahraničí, kdežto to muzeum, tam se předpokládá opakovanější návštěva a je to prostě pro nějaký vzdělávání lidí, to určitě tomu bych se jako neposmíval. Asi byste to teda s prominutím, pane kolego, měli mít spočítaný. Já, když jenom vezmu namátkou, tak kdybyste chodil do vinohradskýho divadla zadarmo, tak to bude stát magistrát tohohle města 35 milionů ročně, takže to je docela dost peněz a to je jedno relativně jaksi solitérní divadlo. Když říká pan Polčák, že rozpočet je napjatý, samozřejmě, že je napjatý, protože je děravý. Jako v základě tady furt řešíme, že na nic nejsou peníze, ale moc nás nevzrušuje, kudy ty peníze tečou pryč, že jo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKudy tečou pryč?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOKudy tečou pryč? No, tečou pryč v nejrůznějších směrech. Tečou pryč v nehospodárnosti fungování resortů, tečou pryč ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, já jsem myslel, že se ještě stále bavíme o kultuře.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOAle ano, ta s tím velmi souvisí, protože, když se tady pořád musíte jaksi hrdlit o 1 % ze státního rozpočtu na něco, co přináší daleko víc, když k tomu vezmeme tu turistiku, no, tak vás musí zajímat, že ten rozpočet na to nemá. Proč na to nemá? Proč na to nemá soustavně? Proč je to podfinancovaný a vlastně to potom i v lidech vyvolává pocit, že to je nějaká zbytečná instituce? My tak jako rozmařile koukáme, jak desítky miliard plachtí vzduchem a zoufale zápasíme o to, aby třeba, já nevím, památky měly stabilních 800 milionů na rekonstrukci každý rok, to bylo kdysi, teď mají 450, pokud se nepletu, to je žalostný prostě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Stropnický za hnutí ANO. Když se podívám, Radku Augustine, do volebního programu Strany práv občanůZEMANOVCI, tak vidím, že ze 14 stran textu vašeho volebního programu věnujete kultuře 4,5 řádku.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiTo je v předchozím programu, který ještě nebyl aktualizován a otázkou je, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, počkejte, pane Augustine, já mám pocit, že je 3 neděle do voleb.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJe 3 neděle do voleb, dobře a co to má souvislost s kulturou, teď nevím?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, říkáte, že ty 4,5 řádku jsou v předchozím ještě neaktualizovaném programu. Kdy ho vyndáte ven ten program aktualizovaný?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiKdyž se budeme bavit o podstatných věcech, tak 1 % kultury je samozřejmě věc, která je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Augustine, dovolíte?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVyjadřuje ten poměr mezi stránkami a řádky zájem Strany práv občanůZEMANOVCI o českou kulturu,

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiAle vyjadřuje to naprosto jasný, jasnou věc. To znamená, že kultuře je v české politice věnováno okrajové téma, i naše témata ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže jste mu okrajové téma věnovali i ve vašem volebním programu,

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiBohužel, tak bohužel to tak dopadlo, já to nijak nebudu obhajovat. A jestliže my se tady bavíme o přeměně kostela na nevěstinec, o tom, že máme zrušit ministerstvo kultury, tak úroveň té debaty taky ukazuje to, co podstatného řešíme, řešíme kodifikaci českého jazyka a neřešíme to, jestli tedy je tady politická shoda na tom, že se bude dávat procento na kulturu, v jakém horizontu ten nárůst má být, má to být skokově, teď z půl procenta na jedno procento.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste svému potenciálnímu voliči řekl, že se ptá na nepodstatné věci.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNe, neptá, ale není to dneska téma, téma, které jste vy nastolil, nastolil jste ho až na závěr, 12 minut před koncem a to je ten základ.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak ještě jednou, i přesto všechno prostě Strana práv občanůZEMANOVCI nepovažuje kulturu za důležité téma?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiPane redaktore, program strany neobsahuje vždy kompletně veškerou politickou stranu týkající se jakéhokoliv resortu. Jsou tam základní směry.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení čirou náhodou politický program strany určitou nabídkou pro vaše potenciální voliče?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiTy programy by musely ... Ano, ale ta straně prostě se na ně musí ujednotit, výsledek je ten, že jsou tam 4,5 věty, tečka, já to nebudu komentovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProč to nebudete komentovat?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNo, protože to tak dopadlo. Proč bych to komentoval? Pak se zeptejte ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPřišel jste sem do debaty mluvit o kultuře v České republice.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiZeptejte se pak na poziční dokumenty té dané strany, na vyjádření jejích odborných expertů a teď se dále rozpracovávají text, který je, ten text musí být čitelný, koherentní a nemůže být na 100 stranách, to by nikdo nečetl kromě vás a vás považuju za erudovaného novináře. Když se mně zeptáme na konkrétní otázku týkající se kultury anebo se mě ptát na 4,5 strany, tak já vám z těch pozičních dokumentů rád zacituji nebo vám řeknu stanovisko, jak jste mě označil na odborného expert na kulturu Strany práv občanůZEMANOVCI. Vy se nezeptáte na konkrétní věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa to také dojde.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiRád odpovím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNebojte se. Stále sledujete předvolební a také posloucháte předvolební Speciální Radiožurnálu s Danielem Hermanem za KDUČSL, Vladimírem Koníčkem za KSČM, Ivanem Krejčím za ČSSD, Stanislavem Polčákem za TOP 09, Radkem Augustinem za Stranu práv občanůZEMANOVCI, Františkem Mikešem za ODS a Martinem Stropnickým za hnutí ANO. Obracím se na Františka Mikeše za ODS, protože do té kulturní oblasti bezesporu patří i věta z vašeho volebního programu, cituji: "Jsme zneklidněni spojováním velkého finančního kapitálu se světem médií a s politikou." Co vás, pane Mikeši, konkrétně zneklidňuje? Nebo to je věta, která tam neměla být?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSAle ano, tam jistě do toho patří, ale já teď nevím, proč se mě na to ptáte, protože všichni asi víme, kam by mělo směřovat nebo ke komu směřuje tato věta. Jestliže tady existují ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBerte to, že jsem extrémně nechápavý a zkuste mi to vysvětlit.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNe, ne, to si vůbec nedovolím, to bych si nedovolil nikdy ani pomyslet, abych to řekl, ale já tím chci jenom říct, že jestliže existuje ať už potenciálně anebo reálně možnost koupit si média pro určitou příležitost nebo jednou provždy, tak vždycky to riziko, že bude ovlivňována tímto způsobem bude ovlivňováno veřejné mínění nebo i třeba politika v daném místě, ať už je to stát, region nebo cokoliv jiného, tak samozřejmě je právem a někdy možná i povinností odpovědné politické strany, aby na to minimálně upozornila, abysme si uvědomovali konsekvence, které z těchto prvků, nebo z tohoto chápání demokracie může pro nás všechny vyplývat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMluvíte o Andreji Babišovi a o tom, že ...

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNemluvím o nikom konkrétně, mluvím o tom, že existuje ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, proč jste to napsali tu větu do volebního programu,

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSProtože tady existuje reálná nebo potenciální situace nebo prostor proto, aby si někdo z pozice svého úřadu nebo z pozice svého úspěchu obchodního koupil média, aby ovlivňoval ve svůj prospěch ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Mikeši, teď tomu úplně nerozumím, vy kritizujete to, že ...

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá nic nekritizuji, já konstatuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, říkáte, vy jste zneklidněn, kdybych citoval úplně přesně, vy jste zneklidněn tím, že existuje možnost, aby si někdo koupil noviny.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNe, to tam vůbec není napsáno. Tam je napsáno, že nás zneklidňuje úplně něco jiného než to, že si někdo koupí noviny, to tam opravdu v programu napsáno, pane redaktore, není, to se na mě nezlobte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak dobře, berte to tak, že já tomu vůbec nerozumím. O čem mluvíte, když mluvíte o spojení velkého finančního kapitálu se světem médií a s politikou, o kom a o čem mluvíte? Proč tam ta věta je?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSMluvím o tom, že dneska mimo Českou televizi a mimo Český rozhlas ostatní média jsou v rukou ať už jednotlivce nebo nějakých kapitálových uskupení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jak to chcete jinak? Jak to chcete jinak,

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, jak to chci jinak, to je otázka zase na to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je moje otázka, pardon.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá jenom říkám, že tam je ..., my chceme nebo respektive moje strana chce, abysme si uvědomovali, že takovýto trend tady byl nastolen, že tady je nastoupen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA kdo ho nastolil?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, ti, kteří si ta média ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA o tom to mluvíte?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, tak já nevím, tak CME si koupila Novu, ...

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTo je tržní hospodářství, pane kolego.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo byl hlas Martina Stropnického.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJe to pravda. Já jenom ..., blíží se, blíží se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProč je tato věta ve volebním programu Občanské demokratické strany, to je celé,

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSBlíží se volby. Já jsem ji tu větu samozřejmě nedával, proto se mi těžko odpovídá, přesto odpovím, přesto odpovím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane Mikeši, vy jste byl nominován vaší politickou stranu jako kulturní expert a říkáte, že nestojíte za tou větou?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSJá říkám, že přesto odpovím, že přesto odpovím. Stojí za tou větou, protože blíží se volby a okamžitě nebo objevila se možnost pro někoho koupit si celonárodní média, aby mohl ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPro koho se objevila ta možnost?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSPro každého, jenom někdo si to může dovolit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdo si to může dovolit?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTen kdo má peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy máte problém říct to jméno, pane náměstku?

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNo, tak já nevím, vy jste už to jméno řekl, takže víte, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá na rozdíl od vás nekandiduji do Poslanecké sněmovny.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSTak vy jste tady řekl, kdo to by mohl být, tak já s vámi teda souhlasím, že to tak může být.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, zeptám se Ivana Krejčího za ČSSD. Zneklidňuje vás stejná věc jako vaše kolegy v Občanské demokratické straně?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDNo, zneklidňujeme, ale vlastně z jiného důvodu, tam celý ten problém spočívá v tom, když někdo vlastně propojuje tu oblast médií, byznysu a politiky, tam je ten problém, že vlastně, že se ten jeden vlastník řekněme, mluvíme o panu Babišovi, který už si koupil vlastně dva deníky, má televizi Óčko, může třeba začít jednat s Primou, že si koupí Primu a vzniká tady poměrně velký mediální moloch. Ve chvíli, což by nebylo problém, kdyby to byl jediný předmět podnikání, to samozřejmě každý má právo tady vlastnit a koupit si, co chce, ale ten problém je v tom propojení na politiku a na byznys.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeště mě zajímá názor Daniela Hermana ... Vydržte, pane Krejčí.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá jsem se tady několikrát hlásil a vy mě nikdy nevyvoláte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy už jste mluvil velice dostatečně, pane Krejčí, vydržte. Daniel Herman za KDUČSL.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJá si myslím, že kapitál by měl být naopak spojován především se světem kultury, to znamená mecenáši, kteří zachraňují památky. Napadá mě třeba oprava synagogy v Hartmanicích, což je soukromá iniciativa nebo Horní hrad pana Palackého v západních Čechách, nebo třeba krásně opravený klášter na Břevnově. Já sám s tím mám určité zkušenosti, protože jsem zachránil jednu kapli na Šumavě. Takže myslím si, že tam by se měl kapitál investovat a pěstovat tuto kulturu mecenášství, to si myslím, že je velmi důležité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže jste zneklidněn nebo nejste zneklidněn?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLPokud se kapitál přesouvá tím způsobem, že má ovlivňovat média nějakým politickým směrem, tak si myslím, že to je nebezpečné. Podívejme se do Itálie, myslím si, že to není dobrý příklad, mám na mysli Silvia Berlusconiho, mediálního magnáta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPřípad Andreje Babiše a jeho nákup vydavatelství Mafra je tím případem?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLVidím tam určité paralely. Myslím si, že Itálie by pro nás neměla být tím vzorem.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTo je hozená rukavice téměř.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno, to tak trošku bylo myšleno. Martin Stropnický za hnutí ANO, vaším řekněme stranickým šéfem je právě Andrej Babiš. Tak směřuje on k tomu, co tady Daniel Herman nazval řekněme nějakým příkladem italským to znamená Silvia Berlusconiho?

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTomu bych se docela bránil, protože Silvio Berlusconi zkoncentroval toho mediálního v uvozovkách zboží za relativně krátkou dobu neuvěřitelné množství, ale především, pánové, ono to ještě neproběhlo ta transakce. To není, on není právoplatným vlastníkem těch dvou deníků, to je docela zásadní. A už teď byste mohli říct no, jo, ale ono se to chystá, tak mi citujte nějaký ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo já bych neřekl, že se to chystá, pane Stropnický, já bych řekl, že pan Babiš navštívil například redakce a ve veřejných místech říkal, že ještě pánové nevědí, s kým mají tu čest a tak dále, a tak dále.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOJá opravdu jsem u toho nebyl, nevím, jestli by pan Babiš mohl vybudovat jakoby takovej systém firem 2 stovek nebo kolik jich je, jako kdyby jako na každýho takhle spustil. Já mám pocit, že to je nějaká lidová verze, nebo vy jste u toho byl? Já ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorU tohohle konkrétně ne.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOVíte, ono je to takový jako vděčný jakoby téma. Já si nejsem vědom, že by někde vyšel v těch dvou denících v posledních 2 týdnech nějaký jako příliš růžový rozhovor nebo že by nás ty deníky šetřily. Řekněte mi jeden jedinej příklad, kdy jste měli pocit, že nám někdo z nich dělá jakousi novinářskou reklamu. Já myslím, že byste měli velký problémy to najít. Takže já bych se toho zas tak nebál a tím víc, pokud dosáhneme nějakého volebního úspěchu a třeba bysme v té Poslanecké sněmovně i zasedli, no, tak já myslím, že tohle je takový drobnohled, že v tomhle tom bych italskou a českou mentalitu nesrovnával, tohle prostě by v Čechách neprošlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Martin Stropnický. Stanislav Polčák za TOP 09.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchJá samozřejmě tu obavu velmi cítím a myslím si, že to budoucí období volební je především spjato s tím, aby právě zákony, které regulují nebo upravují činnost médií, prostě doznaly kvalitativních změn. Svoboda demokracie je založena na tom, že cenzura je nepřípustná a pokud pan Stropnický neví ten konkrétní příklad, tak ho přinesly Lidové noviny. Pan Babiš oznámil tedy spojené nebo respektive nákup těchto mediálních domů a druhý den tedy po své tiskové konferenci volal redaktorovi, jak to, že z jeho tiskové konference nic nevyšlo. Tak to si myslím, že je ten případ, který je naprosto nepřípustný a v normální západní společnosti by vedl k diskvalifikaci takového politika z veřejného života.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak si představujete, že by se měly věci týkající se vlastnictví médií plus ještě dalších, dalšího byznysu omezit zákonem, nebo regulovat zákonem?

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchVíte, tam je propojení na určitou vyváženost podávané informace, a tam je otázka, jaké jsou nastavené filtry. Pokud ten vydavatel prostě neumožní redaktorovi vydat určitou informaci, tak je to samozřejmě věc, která by měla potom být nějakým způsobem zachycena. Ti lidé si to samozřejmě, ti novináři nechávají především pro sebe, protože jsou třeba loajální k tomu zaměstnavateli a lze to řešit na úrovni i třeba pracovního práva ochranou před takovýmto případným nechci říct podáním, ale minimálně tedy oznámením této skutečnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorSdílí tu obavu, o které tady někteří vaši kolegové mluví, i Vladimír Koníček za KSČM?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNo, tak vyváženost by měla být především ve veřejnoprávních médiích a v soukromých médiích do toho stát nemá co mluvit. Tam prostě ten novinář píše podle a teď podle vlastního vědomí i svědomí nebo podle zadání vydavatele, tam je to bez diskuse ...

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchPane kolego, mýlíte se. Zákon stanovuje ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď mluví Stanislav Polčák.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchJá chci jenom upozornit pana kolegu a chápu, že nemůže znát ten zákon dopodrobna, ale i pro soukromé majitele je stanovena zákonná podmínka ve všech zákonech, které upravují jak tiskové vydávání, tak i rozhlasové a televizní vysílání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jenom, pane Koníčku, jednak můžete pokračovat a pak zkuste odpovědět na moji otázku, jestli sdílíte to zneklidnění, o kterém se jsem úplně původně mluvil s panem Mikešem?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiV tomto případě nesdílím to zneklidnění, ale určitě by bylo dobré, my jsme to navrhovali, je to 7, 8 let zpět, že by se nějakým způsobem ta mediální oblast měla regulovat, co se týká otázky vlastnictví a tehdá jsme to mysleli rozhlas, televize, s novinama to tehdá ještě nebylo spojované, ale určitě je to téma k diskusi vlastnictví médií, ale ta současná situace mě nezneklidňuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, ještě se hlásil o slovo Daniel Herman?

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLJá jsem chtěl jenom poznamenat, že diskusí pořady tohoto typu jsou velmi důležité, protože mohou zabránit takovým transakcím a myslím, že svoboda slova má prostě vysokou hodnotu, a tu je třeba zachovat. To je velmi důležité, že třeba tady Český rozhlas poskytuje prostor právě pro takovouto diskusi, protože to má dopad do veřejnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorHlásil jste se, pane Augustine?

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiJestli bych k tomu mohl jednu větu?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘekněte jednu větu.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiOn je taky důvod, proč ty média byly ke koupi, protože byly ztrátové. Ano samozřejmě je to trend u tištěných médií, že z 15 novinářů, kteří byli v politické redakci nejmenovaného deníku je jich tam dnes 5 a dělají úplně všechno, čili to je určitý trend, který je celosvětový, kdy tištěná média jsou trošku na ústupu. Ono se někdy, některé věci velmi, velmi přeceňují. Co se týká vlastníků, my tady máme zkušenosti s panem Bakalou, který teď ohlásil, že bude propouštět 100 z Economie. Jsem zvědav, jak to zahýbe mediálním trhem na kvalitě deníku Hospodářské noviny a další. Čili ono vždy u těch soukromých vlastníků by to mělo být pod drobnohledem, měla by být nějaká kultura, /nesrozumitelné/, aby byla slyšena i druhá straně, aby to nenakloňovalo jedné, ale protože je to podnikání jako každé jiné, a pokud pan Babiš nepřekračuje zákony této země, tak si regulérně koupil dva deníky nebo koupí, jak říkal pan Stropnický, a my bychom měli pod drobnohledem, nebo jak říkal pan Polčák skrze zákony této země sledovat, zdali neovlivňuje protizákonně reakci v tom, aby psala pro něho. To, že v mediálním světě je dneska největší problém ovlivňování médií a že to je mnohem větší problém celosvětově než korupce politiků, kdy je úplně nad slunce jasné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to byl názor Radka Augustina ze Strany práv občanůZEMANOVCI.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLVladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiIvan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDStanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchFrantišek MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSMartin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOnejmenovaná osobaTo je jedna věta našeho programu upozorňovat na nebezpečí, která mohou plynout z koncentraci moci do jedněch rukou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPánové, pojďme prosím použít ten poslední dotaz, který přišel od Kamila Ouvína a který zní, kandidáti, prosím jmenujte jméno ministra či ministryně kultury za vaši stranu, tedy dodávám případného ministra či ministryně kultury za vaši stranu. Pojďme to vzít opět, řekněme, dotazníkovým způsobem, tak jako na začátku. Daniel Herman, KDUČSL.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLZatím nemáme nějaké vnitřní nominace do jednotlivých resortů, to jsou otázky, které se diskutují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Vladimír Koníček, Komunistická strana Čech a Moravy?

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiJá to opravdu nejsem a odborným ..., Ivana Levá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiIvana Levá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak Ivan Krejčí, ČSSD.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDJá jsem tady jako stínový ministr kultury a jenom jsem chtěl říct, že mě teda bohužel mrzí, že jsme se nedostali k podstatnějším tématům. Já sice chápu, že kostel v Praze je vážné téma, ale tady si myslím, že jsou velká témata v té kultuře, co s ní dál, jak zamezit určitým excesům, které v té poslední době proběhly a teda velice mě mrzí, že jsme se k tomu nedostali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Chápu to správně, že i přesto, že nekandidujete do Poslanecké sněmovny, tak jste možným ministrem kultury?

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDTak jsem stínový ministr kultury, a to nijak asi předpokládá, že se s tím počítá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Stanislav Polčák, TOP 09.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchU nás podle smlouvy to /nesrozumitelné/ tuto věc je ve výsostné kompetenci pana předsedy Schwarzenberga, takže já předpokládám, že to jméno by musel říct on, já předpokládám, že to taky nejsem já.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRadek Augustin, Strana práv občanůZEMANOVCI.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiV současné době nemáme a konkrétní jméno stanoveno, já bych si přál osobnost typu Pavla Dostála, takového člověka, který opravdu za tu kulturu bojoval a protože jsem ho osobně znal, tak si myslím, to byl takový ministr kultury, který za kulturu bojoval a který ji důvěrně znal, tak takového ministra já bych si přál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorFrantišek Mikeš, ODS.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSMy jsme také o tom ještě nejednali, neznám to jméno. Jenom chci říct, že takový ministr, který bude nominován za ODS, se bude muset vypořádat se zásadními věcmi, jako je kompenzace veřejného zájmu při nakládání nebo při omezování práv držitelů památek nebo s jinými, takže bude to určitě někdo, kdo se v této oblasti pohybuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSA ovládá ji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Stropnický, hnutí ANO.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOMy jsme noví, takže mně nějak nepřijde úplně etický, abych tady tu kapitolu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNemusíte.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANOTu kapitolu jsem psal já, tu kapitolu programovou jsem psal já, byla jedna z, ještě na některých jiných jsem participoval. Já bych si moc jenom přál, protože jedním z velkých neduhů té kultury v minulých letech jsou osoby těch nominantů, těch ministrů těch vlád, těch jednotlivých stran a já bych hrozně rád, aby už to, ať už to bude kdokoliv, ale aby to nebyla taková jména jako v té bezprostřední minulosti, protože to je prostě tragédie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to bude na vás na případných budoucích politicích. Takový je závěr dnešní předvolební debaty Radiožurnálu. Ta příští bude ve čtvrtek. Může poslouchat předvolební debatu na téma Rasismus a vztahy k menšinám v České republice. Tu dnešní debatu můžete poslouchat v repríze na Českém rozhlase Plus po půl jedenácté. Pánové, všem díky za účast, vám u rozhlasových přijímačů díky za pozornost. Hezký podvečer.

Radek AUGUSTIN, lídr kandidátky Strany práv občanůZEMANOVCI v Olomouckém krajiNa shledanou.

František MIKEŠ, 1. náměstek ministra kultury, číslo 8 na jihočeské kandidátce ODSNa shledanou.

Vladimír KONÍČEK, lídr kandidátky KSČM ve Zlínském krajiNa shledanou.

Ivan KREJČÍ, stínový ministr kultury za ČSSDNa shledanou.

Stanislav POLČÁK, dvojka na pražské kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislýchNa shledanou.

Martin STROPNICKÝ, lídr jihomoravské kandidátky za hnutí ANONa shledanoou.

Daniel HERMAN, lídr pražské kandidátky KDUČSLNa shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio