Špatné počasí zastavilo provoz dalších trajektů

6. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Počasí ochromilo provoz dalších trajektů. V Trogiru havarovala velká jachta. Nejlevnějším způsobem komunikace z Chorvatska zůstávají multimediální zprávy. Pokud hledáte odpočinek od lidí, jeďte na Vis. Ostrov uprostřed Jadranu byl uzavřený pro zahraniční návštěvníky až do roku 1990.

Počasí ochromilo provoz dalších trajektů. Ještě po poledni nejezdily lodě mezi Splitem a Stari Gradem na ostrově Hvar. Problémy byly také se spojením na Korčulu. Po včerejším výpadku mezi Makarskou a Bračem je to další zastavení provozu, které si vynutil déšť a silný vítr.

V Trogiru havarovala velká jachta. Doslova nabourala do mostu spojující město s ostrovem Čiovo. Francouzský kapitán nad lodí ztratil kontrolu, chvíli po té co vyplul z přístavu. Nikomu z posádky ani z pasažérů se nic nestalo. Most v Trogiru prohlédl statik a podle aktuálních zpráv je v pořádku.

Nejlevnějším způsobem komunikace z Chorvatska zůstávají multimediální zprávy. A to i přesto, že Evropská komise nařídila snížit ceny volání ze zahraničí. Do MMSky se vejde šestkrát víc znaků než do klasické textovky. Takže i když je SMSka levnější, musíte počítat s tím, že sdělení bude kratší a navíc bez obrázku. Průzkumy operátorů potvrzují, že mobilní telefon o dovolené použije až 92 procent Čechů s tím, že v podstatě všichni posíláme textové zprávy.

Nejen moře láká Čechy v Chorvatsku. Stále častěji si tady kupujeme vily, byty nebo apartmány. Dům vyjde zhruba na sedm až 11 miliónů korun, byt lze pořídit od dvou miliónů. V budoucnu se cena nemovitostí v Chorvatsku zřejmě sníží. Trh s realitami byl na vrcholu v roce 2004 a od té doby klesá. Ceny nemovitostí se podle odborníků přehřály, a nyní je tak prostor pro jejich snižování.

Pokud hledáte odpočinek od lidí, jeďte na Vis. Ostrov uprostřed Jadranu byl uzavřený pro zahraniční návštěvníky až do roku 1990. V období Titovy Jugoslávie totiž sloužil jako vojenská základna. Své stopy tu zanechali už Římané a Řekové a v jeho okolí se na mořském dně našly desítky amfor ze ztroskotaných lodí, které v dávných dobách přepravovaly olej a víno.

Kursy a benzin

Za jedno euro dostanete 7 kun a 27 lip a za 100 korun 25,60. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Chorvatské silnice jsou místy mokré, kloužou. Pozor také na kameny! Před letovisky a na příjezdových trasách do větších měst se tvoří kolony. Na dálnici do Záhřebu počítejte se zdržením na mýtnici. Je tam dvou kilometrová kolona. Na hraničním přechodu Macelj se odbavuje průběžně, během noci se mohou tvořit fronty.

Počasí

Pro jachtaře varování na noc, před severozápadním větrem 35 až 55 uzlů, přes den do 20, na středním a jižním Jadranu 25 až 30 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, vyjímečně do pětky. Viditelnost do 20 kilometrů, za deště jen 2 až 4 kilometry.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu