Spartu sráží úvodní góly. Stojí nás to spoustu sil i body, míní kouč Ščasný

24. duben 2016

Ve fotbalové lize je to už několik sezon ten nejdůležitější souboj a dost často se v něm rozhoduje o titulu. Sparťané po něm touží podobně jako viktoriáni z Plzně, kteří jsou ale v posledních letech úspěšnější. Západočeši mají k mistrovskému poháru mnohem blíž i před nedělním vzájemným duelem na Letné. Přestože Pražané zažívají jeden z nejpovedenějších ročníků od rozdělení Československa.

Je to velký paradox. V Evropské lize došla Sparta až do čtvrtfinále a dosáhla svého nejlepšího mezinárodního výsledku v posledních letech.

V úspěšné sezoně ale mají nechtěně zaděláno na jeden negativní klubový rekord. Hned v sedmi z devíti utkání jarní části domácí soutěže dostali úvodní gól. Aby inkasovali jako první ve zhruba osmdesáti procentech duelů, se Letenským „nepovedlo“ ani na jaře roku 1975, kdy nakonec sestoupili.

„To asi není náhoda, je to zodpovědnost všech hráčů. Poslední dva góly byly z toho, že jsme drželi soupeře pod tlakem na jeho půlce a vyjel nám z brejku. Místo abychom to přerušili, nechali jsme je rozjet do situace dva na dva, tři na tři, z čehož má soupeř větší šanci dát gól,“ připomíná stoper Jakub Brabec poslední duely na Bohemians a na Dukle.

Tato tradice sparťany sráží, přestože většinu střetnutí, ve kterých dostali první gól, ještě dokázali otočit.

„V posledních zápasech je to z mnoha důvodů. Já z toho samozřejmě radost nemám, protože nás to stojí spoustu sil i body, třeba v zápasech na Bohemce a Slovácku,“ zmiňuje kouč Zdeněk Ščasný utkání, v nichž se jeho svěřencům otočit skóre nepovedlo.

Čtěte také

Jsou z doby, ve kterých se zřejmě fyzická i psychická únava nakumulovala, a nebýt těchto ztrát, nebylo by manko sparťanů před nedělním večerním duelem s Plzní osmibodové, ale pouze tříbodové.

Mohl to být na Letné přímý souboj o titul, jenže ten se Spartě i kvůli špatně rozehraným ligovým soubojům na jaře hodně vzdálil.

„Samozřejmě teoretická šance je, ale všichni asi víme, že je to hodně těžké. Jediné, co můžeme udělat, je vyhrát všechny zápasy do konce sezony a uvidíme, jestli to bude stačit, nebo ne,“ říká sparťanský záložník Ladislav Krejčí.

Jestli se Letenským podaří zvítězit proti aktuálnímu lídrovi ligy z Plzně, se můžete dozvědět i z našeho přímého přenosu. Na ČRo Sport začíná ve 20 hodin.

autoři: jpa , Radek Šamša
Spustit audio