Spartě hrozí ztráta práv na hokejisty. Spolumajitel klubu je vyšetřován pro daňový únik

1. červen 2016

Hokejové Spartě hrozí, že policie zabaví práva na její hráče. Ve velkých problémech je teď totiž spolumajitel tradičního pražského klubu Petr Speychal, majitel holdingu ČKD Praha. Policie a finanční správa ho totiž podezřívají z velkých daňových podvodů a úřady zatím zajistily jen zlomek z předpokládaného, téměř 800milionového nedoplatku na daních. Je tedy pravděpodobné, že se teď detektivové zaměří právě na podíl Speychala v hokejové Spartě.

Pokud by Speychal ovládal celou hokejovou Spartu, už by se na ni úřady nejspíš zaměřily dřív, ale Speychal nevlastní celý pražský klub – ovládá ho pomocí Sportovního holdingu Praha.

A jestli se teď úřady v případu Speychalových dluhů obrátí právě Spartu, budou podle MF Dnes první volbou pravděpodobně práva na hráče pražského týmu. To by byl poměrně nevídaný krok.

„Jestli budou práva hokejistů obstavena, znamená to, že se nemohou pohybovat, ale nikdo jim nezakáže hrát hokej. Tam se to týká jen nějakého přestupu. Jestli Sparta vlastní práva na hráče, který chce ze Sparty odejít, musí za něj dostat peníze a ty peníze jsou obstavené,“ vysvětluje ředitel extraligy Josef Řezníček.

„Současného kádru, který je nějak postaven a stabilizován, se to netýká, protože práva jsou vyrovnaná. Ale teď jde o částku za ta práva, kolik hráči v organizaci obnášejí,“ dodává.

Sport jako takový to neovlivní

Pro vedení extraligy by zabavení práv hráčů bylo nepříjemné, hlavně ohledně administrativní zátěže, ale sportovní stránky nejvyšší domácí hokejové soutěže by se nijak výrazně dotknout nemělo.

„Pro hokej z toho zatím v současné době nic neplyne. V momentě, kdy se hráči nebudou pohybovat a budou ve Spartě, tak jsou ve Spartě a můžou hrát hokej. Registrační právo patří Spartě, a pokud by s nimi Sparta chtěla někam pohybovat, ať ven, nebo s novými hráči do Sparty, mění se hodnota portfolia hráčů a o to policii zřejmě jde,“ myslí si Řezníček.

Zabavení sportovního klubu už provedla italská policie při tažení proti kalábrijské mafii, ale i celosvětově je to poměrně ojedinělý krok. Zatím práva hokejistů Sparty obstavena nebyla.

„Pokud nám sem přijde nějaký oficiální papír z policie, že tomu tak je, registrační oddělení bude mít omezena práva dělat pohyby v registracích. Sparta je přihlášena do extraligy a tohle jsou nějaké interní informace, které se týkají majitele Sparty,“ uzavírá šéf extraligy.

autor: jam
Spustit audio